TV namigi: Mladi in čudežni T.S. Spivet, Meso in Blob

Pustolovska drama o dečku, ki izumi perpetum mobile, nadaljevanka o tranziciji v Srbiji in dokumentarec o sluzasti plesni.

Objavljeno
04. oktober 2020 06.30
Posodobljeno
04. oktober 2020 06.30
Mladi in čudežni T.S. Spivet Foto Tv Slo
R. L., Vikend
R. L., Vikend

Nedelja, 4. oktobra

 

Mladi in čudežni T.S. Spivet: TV SLO 1 ob 15.10


Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Young and Prodigious T.S. Spivet. Fr., 2013. Režija: Jean-Pierre Jeunet. Igrajo: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis, Callum Keith Rennie, Niamh Wilson. Druž. film. 110 min.


Pustolovska drama režiserja Jeuneta (Amélie) temelji na priljubljenem literarnem prvencu Izbrana dela T. S. Spiveta ameriškega pisatelja Reifa Larsena.

T. S. Spivet živi na osamelem ranču v Montani s starši, sestro in bratom. Deček, ki se strastno ukvarja z znanostjo, je izumil perpetuum mobile, s katerim si prisluži prestižno nagrado muzeja Smithsonian v Washingtonu. Družini pusti sporočilo in sam odpotuje na podelitev nagrad. Toda ugledni znanstveniki ne vedo, da je zmagovalec star le deset let in da v sebi nosi težko skrivnost.

 


Meso: Kanal A ob 22.00


BiH/Srb., 2017. 1/9. Režija: Saša Hajduković. Igrajo: Igor Đorđević, Nikola Pejaković, Petar Božović, Branko Janković. TV-serija. 55 min.

image
Meso Foto Tv Slo


Serija, ki je bila v Srbiji zelo priljubljena, opisuje tranzicijo po srbsko. Mirko je povprečen nogometni igralec in njegova kariera se počasi bliža koncu. Poškodba kolena ga pripelje nazaj domov v Banja Luko, kjer prevzame vodenje družinske gostilne Kod Rajka.

Tako se znajde skupaj z dementno mamo, ki pa še vedno pripravlja najboljše čevapčiče v mestu, zmedenim bratom Mićom in nosečim dekletom Marijo. Medtem ko sam še vedno upa, da bo lahko nadaljeval nogometno kariero v kakšnem klubu v Sloveniji, pa njihov domači lokal vse bolj tone v rdeče številke. Tudi po zaslugi lokalne mafije, ki bi se ga rada polastila.

 


Blob – genij brez možganov


The Blob, a Genius Without a Brain. Fr., 2019. Režija: Jacques Mitsch Dok. odd. 55 min.

image
tvspored-service Blob – genij brez možganov Foto Tv Slo


Blob ali znanstveno physarum polycephalum je ena izmed sluzastih plesni, enocelični organizem, ki obstaja že milijardo let. Blob je izjemno enostaven, a hkrati presenetljivo zmogljiv. Čeprav nima oči, ust, želodca in nog, vidi, voha, prebavlja in se lahko premika.

In čeprav je brez možganov in živčnega sistema, je zmožen reševanja zapletenih problemov, celo uporabe strategij. Mar lahko govorimo o inteligentnem bitju?