»Gremo na maturanca!«

Prvi šolski dan je že krepko za vami, čeprav večina verjetno še vedno razmišlja o tem, zakaj za vraga so počitnice tako hitro minile. A šolske obveznosti bodo letos vsaj nekoliko slajše, saj vas na koncu leta čaka maturantski izlet. »Ja, kje pa je še to!« boste morda pomislili! Vendar, verjemite, je bližje kot si predstavljate in za načrtovanje nepozabnega maturantskega izleta ni prezgodaj. Da bo nepozaben, noro dober, razburljiv in varen, želimo poudariti bistvene segmente, na katere pri izbiri potovalne agencije, ne smete pozabiti.

Objavljeno
23. september 2009 18.44
maturantski izlet
Maja
Maja
Prvi šolski dan je že krepko za vami, čeprav večina verjetno še vedno razmišlja o tem, zakaj za vraga so počitnice tako hitro minile. A šolske obveznosti bodo letos vsaj nekoliko slajše, saj vas na koncu leta čaka maturantski izlet. »Ja, kje pa je še to!« boste morda pomislili! Vendar, verjemite, je bližje kot si predstavljate in za načrtovanje nepozabnega maturantskega izleta ni prezgodaj. Da bo nepozaben, noro dober, razburljiv in varen, želimo poudariti bistvene segmente, na katere pri izbiri potovalne agencije, ne smete pozabiti. Če se že ne zatakne pri množici mnenj KAM na maturantski izlet, pa se verjetno prav kmalu pri vprašanju S KOM? Obsežna ponudba na trgu velikokrat oteži presojo, kdo bo tisti, ki bo vaš maturantski izlet izpeljal v skladu z obljubami – kvalitetno ter odgovorno.

PRI IZBIRI BODITE POZORNI NA:
DESTINACIJO.
Natančno preberite program (trajanje izleta, katere so možnosti fakultativnih izletov, kaj si boste ogledali). Maturantski izlet je (za razliko od absolventskega ali pa poročnega potovanja) samo enkrat v življenju, zato se dobro prepričajte pred izbiro ponudnika. Povprašajte po številu izbire dodatnih destinacij!
PREVOZ. Pozanimajte se, kakšne so možnosti prevozov od avtobusa, ladje, letala do javnega prevoznega sredstva, ki  je cenovno ugodnejše.
NAMESTITEV. Je sestavni del cene maturantskega izleta. Preverite, kakšen tip namestitve vam agencija  ponuja ali nastanitev v hotelskih sobah ali apartmajih.
CENO IN NAČIN PLAČILA. Preverite, kaj je vključeno v ceno (nizka cena pogostokrat vsebuje na videz enako vsebino, v resnici pa veliko manj – preverite, kakšne storitve in izvedba je obljubljena). Pozanimajte se, kakšni so plačilni pogoji, ali so dovolj fleksibilni in ali je možno plačilo na več obrokov.
SESTANEK S PREDSTAVNIKI AGENCIJE. Naj vam predstavnik natančno predstavi program ter odgovori na vaša vprašanja.
OGLEDE. Maturantski izlet je odlična priložnost za spoznavanje tuje kulture in zgodovine, pozanimajte se, kateri ogledi in izleti so vključeni v vaše potovanje.
ANIMACIJO. Poleg izletov, ki širijo obzorja, je maturantski izlet čas zabave in norih doživetij. Preverite, kakšno zabavo vam pripravljajo in ali jo za vas organizirajo mladi ljudje, ki poznajo vaše želje in paleto okusov, kakšna je animacija, tematski žuri, kateri DJ-ji ali glasbeni izvajalci bodo skrbeli za vašo nepozabno zabavo. Ali bodo na izletu prisotni tudi fotografi in snemalci, ki bodo vaš maturantski izlet ujeli v »večen spomin«?
SPREMLJEVALCI. Vprašajte o zasedbi spremljevalne ekipe. Na maturantskem izletu je varnost izjemno pomembna, prav tako pa tudi izvedba, zabava ter izkušenost vodnikov, animatorjev in ekipa prve pomoči, ki za vas skrbi 24 ur na dan. Pozanimajte se, ali ima agencija na izbrani destinaciji tudi svojo pisarno, ki vam lahko pomaga v primeru težav.
POGODBA. Obvezno zahtevajte pogodbo, v kateri bodo natančno določene obveznosti agencije.
AGENCIJO. Ta naj bo specializirana za pripravo maturantskih izletov ter vas obravnava kot prvorazrednega potnika, za katerega bo skrbela usposobljena ekipa.

NIKAKOR NE BO ODVEČ, …:
- če preverite REFERENCE AGENCIJE (koliko potnikov potuje z njimi, s katerimi inštitucijami sodeluje, kaj naredijo za vas že v Sloveniji …). Ali vam, kot njihovemu potniku, nudijo tudi dodatne ugodnosti ali popuste.
- da ste pozorni na ugodnosti ter dodatne izlete, ki vam jo agencija omogoča z nakupom ZAPESTNICE.  Natančno se pozanimajte, kaj vam omogoča nakup zapestnice.
- obvezno zahtevajte POGODBO, v kateri bodo natančno določene obveznosti agencije.
- da se agencija vede DRUŽBENO ODGOVORNO! Med mladimi postaja vse bolj prisotna ozaveščenost glede okolje in njegovega onesnaževanja. Izberite agencijo, ki ji je mar za naše okolje in programe prilagaja zmanjševanju onesnaževanju planeta.
- če preverite, ali agencija za vas pripravlja samo maturantske izlete, ali pa vam ponuja ZABAVO tudi na domačih tleh in vam kot njenemu potniku nudijo dodatne zabave, ugodnosti in popuste.
- da ste pozorni, kako agencije KOMUNICIRAJO S STARŠI, ali pripravijo sestanek, kjer jih natančno seznanijo z vsebino izleta. Nenazadnje so prav starši tisti, ki vam bodo izlet tudi finančno omogočili.

»Učiti se s posnemanjem drugih je najlažje, na osnovi lastnih izkušenj pa najbridkeje,« je dejal Konfucij, zato pri izbiri agencije za organizacijo vašega maturantskega izleta, povprašajte generacije pred vami! Zagotovo vam bodo znali svetovati! Koristen vir informacij pa najdete tudi na spletnih straneh, ne pozabite jih preveriti ali pa preprosto vprašajte profesorje, ti so namreč maturantski izlet doživeli že večkrat.