Kino Šiška v polnem zagonu!

V Centru urbane kulture Kino Šiška stremijo k širjenju kulturnih obzorij obiskovalcev in zadovoljitvi želja vseh generacij. Multikulturnost v obliki simbioze različnih vej kulture je nekaj, kjer bo lahko vsak našel kaj zase. Glasbeno bo poskrbljeno za čim večji spekter zvrsti, od alternativnih in etno, pa do tistih ne preveč komercialnih. Vsekakor gre za dvorano in kulturni center, kot se ši(š)ka!

Objavljeno
23. september 2009 21.09
Kino Šiška
G. G.
G. G.
Ker Kino Šiška že polnih osem let ni deloval, obstaja velika možnost, da ga mnogi izmed vas, dragi bralci, sploh še niste obiskali. Morda ne veste, ampak v svojih časih je veljal za najbolj moderen kino v Sloveniji, če ne celo na področju celotne (bivše) Jugoslavije, med drugim pa je prvi vpeljal tedaj novo tehnologijo Dolby Surround sistema.
Zgodba te zgradbe, ki sodi med prvovrstne objekte, ki jih je zaznamovala modernistična arhitektura, se je začela leta 1961 z njenim »rojstvom«. Vse od leta 1964 pa do konca 80-ih so v Kinu Šiška redno predvajali filme, potem pa so s to aktivnostjo zaradi upada zanimanja prenehali in je kino deloval le še v okviru posebnih prireditev. Nekoliko prenovljenega so leta 1994 zopet odprli, vendar je že z izgradnjo modernega kino centra Kolosej leta 2001 zopet zaključil svojo filmsko zgodbo. Od tedaj so notri občasno delovale razne delavnice in umetniški projekti, za širšo javnost pa je bil kino praktično mrtev.
Zgodba se je zopet začela odvijati s pomočjo ljubljanske civilne iniciative pod vodstvom Gregorja Tomca, zdajšnjega mestnega svetnika, ki se je že leta poprej zavzemala, da bi prestolnica dobila center urbane kulture. Ta ideja je bila v igri že od leta 1995 in je preživela kar nekaj županskih mandatov. Projekt Kina Šiška se je prestavljal v nedogled, dokler se lanskega leta z ustanovitvijo javnega zavoda Center urbane kulture Kino Šiška ni končno vse začelo premikati v konstruktivno in dejansko uresničljivo smer. Cilj zavoda je s prenovo Kina Šiška Ljubljano spremeniti v kulturno bolj živo, živahno in senzibilno mesto srednje Evrope. Kino Šiška predstavlja medgeneracijsko kulturno stičišče, namenjeno ljubiteljem, ustvarjalcem in somišljenikom sodobnih urbanih kulturnih trendov.
A dovolj o zgodovini in filozofiji. Bodoče obiskovalce verjetno predvsem zanima, kaj vse jim ta objekt lahko nudi, mar ne? Kino Šiška je doživel obnovo na zunaj in prenovo na znotraj, predvsem iz tehničnega in tehnološkega stališča. Kot prvo je treba poudariti, da objekt premore dve dvorani: veliko, imenovano Katedrala (nekdanja kinodvorana), in manjšo, imenovano Komuna. Slednja je namenjena predvsem za raznovrstne debate, okrogle mize, sestanke, razstave, inštalacije … Katedrala pa je tehnični višek! Dvorana, ki sprejme do 800 stojišč ali 450 sedišč, pod stropom gosti za kar 31 ton svetlobne mehanike. Pa brez skrbi, vse je varno pritrjeno. Za akustiko je še bolje poskrbljeno, saj notranjost dvorane obdajajo posebne akustične lopute, ki jih je moč nastaviti po želji. Poleg kino platna, ki na uporabo čaka skrit nad odrom, je v namen dodatnih projekcij celotno dvorano možno obdati z zaveso, na katero je potem moč projicirati svetlobne efekte ali video vsebino. Oder je dovolj velik, da zadovolji kateregakoli nastopajočega, po možnosti pa ga je moč še razširiti v poljubno obliko, ali pa kar celo dvorano dvigniti na nivo odra. To je vsekakor velika prednost glede na raznovrstnost dogodkov, ki se bodo v Kinu Šiška nanizali v prihajajočih mesecih in letih. Seveda je večji del tega dogajanja posvečen glasbi, vendar se bodo poleg tega v prenovljenih prostorih odvijale še plesne prireditve, gledališke predstave, modne revije, projekcije filmov, fotografske in likovne razstave, inštalacije, okrogle mize, avdio/vizualna in digitalna umetnost ter še vsaka druga stvar, ki organizatorjem pade na pamet, saj je možnosti praktično neomejeno. Vse to pa okoliških sosedov načeloma ne bi smelo motiti, saj sta obe dvorani zvočno zelo dobro izolirani. Poskrbljeno bo tudi za hendikepirane, saj je v bližnji prihodnosti planirana postavitev tipalnih plošč, ki bodo slepe in slabovidne vodile vse od avtobusne postaje do želene pozicije znotraj Kina Šiška. Ko smo že pri avtobusih; tekom otvoritvenega tedna, ki se začne 18. septembra s koncertom Juno Reactor in Laibach, bo potekala posebna avtobusna linija Bavarski dvor-Kino Šiška-Bavarski dvor, s katero se boste lahko vozili brezplačno.
V Centru urbane kulture Kino Šiška stremijo k širjenju kulturnih obzorij obiskovalcev in zadovoljitvi želja vseh generacij. Multikulturnost v obliki simbioze različnih vej kulture je nekaj, kjer bo lahko vsak našel kaj zase. Glasbeno bo poskrbljeno za čim večji spekter zvrsti, od alternativnih in etno, pa do tistih ne preveč komercialnih. Vsekakor gre za dvorano in kulturni center, kot se ši(š)ka!