»Slovenci ste vedno pripravljeni za dober žur!«

Najlepše je na odru opazovati glasbenika, ki ima na obrazu nasmeh in v očeh iskrice, zaradi katerih še mi začutimo, kako uživa v ustvarjanju čudovitih melodij. Iskrenost ustvarjalca je povod, da se popolnoma predamo živahnim ritmom ter skupaj z njimi zaplešemo! Italijanska glasbena skupina Plebs na odru igra s posebnim žarom in ogreje še tako zadržano publiko, med drugim so mi v intervjuju zaupali, kako vidijo nas, Slovence.

Objavljeno
20. oktober 2009 22.05
plebs passogigante
Valerija Zabret
Valerija Zabret
Najlepše je na odru opazovati glasbenika, ki ima na obrazu nasmeh in v očeh iskrice, zaradi katerih še mi začutimo, kako uživa v ustvarjanju čudovitih melodij. Iskrenost ustvarjalca je povod, da se popolnoma predamo živahnim ritmom ter skupaj z njimi zaplešemo! Italijanska glasbena skupina Plebs na odru igra s posebnim žarom in ogreje še tako zadržano publiko, med drugim so mi v intervjuju zaupali, kako vidijo nas, Slovence.
 
V vaših veselih ritmih smo letos že drugič poplesavali na Rock Otočcu. Za kakšno zvrst glasbe pravzaprav gre?
No, najprej bi se radi zahvalili vsem, ki ste obiskali Otočec. Vsakič znova tako zelo uživamo, da je nemogoče biti razočaran! Našo glasbo pravzaprav ne opredeljujemo kot neko specifično zvrst. V njej je vpliv mnogo zvrsti. Lahko rečemo, da še najbolj spominja na funk, dance, raggae … To je res miks stilov!

V bendu vas je sedem. Je težko uskladiti urnike? Kako pogosto vadite?
Ja, včasih je težko, ampak ljubimo naše delo, tako da vedno nekako najdemo čas, da se vsi dobimo ob istem času. Običajno imamo (poleg koncertov) vaje dvakrat tedensko v našem studiu, kjer tudi snemamo plošče.

Ime Plebs me spominja na star narod Plebejcev iz časov Rimske države. Bili so svobodni, a večinoma revni državljani. Je ime vašega benda povezano s tem?
Točno tako! To ime je nastalo v naših najstniško-uporniških časih, v času šolanja. Inspiracijo smo dobili pri Plebejcih, kar poudarja našo politično in družbeno ideologijo. Mogoče bi morali omeniti, da smo v zadnjih mesecih spremenili ime benda v Passogigante le zaradi marketinških problemov z italijanskimi imeni v naši deželi. Ampak to ime ni nikomur priraslo k srcu, ne nam, ne oboževalcem, zato prehajamo nazaj na Plebs!

Je glasba vaš edini vir zaslužka? S čim se še ukvarjate?
Odvisno … Poskušamo živeti samo od glasbe, ampak v Italiji je to težko. Nekateri izmed nas igramo tudi v drugih bendih ali poučujemo glasbo, tako da lahko rečemo, da je res glasba naš edini vir zaslužka, nekateri pa imamo tudi druge službe ali pa končujemo še univerzo.

Poznate kakšnega slovenskega avtorja? Bi lahko trdili, da se slovenska glasba razlikuje od italijanske? 
Poznamo nekaj najbolj poznanih, kot so: Siddharta, Dan D, Magnifico, Big Foot Mama, Vlado Kreslin. To so sami odlični bendi! Ja, lahko trdimo, da je slovensko občinstvo drugačno, tako da se tudi glasbena industrija razlikuje od italijanske. Imate veliko več rocka kot mi in tudi »underground glasba« je zelo razvita! Pri nas imamo več popa, verjetno poznate veliko naših pop pevcev. In »underground glasba« ni tako razvita. Zato imamo radi Slovenijo in tudi druge tuje države na splošno!

Kaj pa občinstvo? So italijani res bolj temperamentni, kot si pogosto predstavljamo?
Moramo reči, da je bilo občinstvo odlično, ko smo igrali na Rock Otočcu, za kar smo res hvaležni! In tudi na splošno menimo, da smo Italijani bolj zadržani, tako da ste Slovenci v primerjavi z nami veliko bolj odprti za novosti in vedno pripravljeni na dober žur!

Katera glasbila uporabljate pri igranju?
Uporabljamo trobento, pozavno, saksofon, kitaro, bas-kitaro, klaviature in bobne.

Kdo vam piše glasbo? Je v bendu nekdo posebej zadolžen za to, jo pišete skupaj ali vam jo napiše nekdo drug?
Pevec in trobentar Sam piše vso glasbo in tekste. Sedaj igramo skupaj že deset let in že od vsega začetka je to počel on. Običajno pride v studio z že gotovimi teksti in glasbo in potem mu vsi pomagamo pri končni obdelavi pesmi, dokler nismo pripravljeni, da jo odigramo na odru.

Imate kakšne idole?
O, ja, imamo veliko idolov. Lahko bi rekli, da jih je veliko vplivalo na našo glasbeno ustvarjanje. Će jih le nekaj naštejemo: James Brown, Jamiroquai, Eart Wind & FIre, Kool & the Gang, Michael Jackson, Bob Marley … Fantje, ki igrajo trobila, obožujejo jazz glasbo, tako da so njihovi vzorniki Miles Davis, Charlie Parker, John Coltrane in podobni. Na začetku našega ustvarjanja smo igrali več punk-rocka in ska-punka, tako da smo veliko poslušali druge bende, kot so NOFX, Lagwagin, Green day, Mad Caddies, Bad religion in bende iz California's wave. Z leti so prišle izkušnje, znanje, vedno več radovednosti in s tem tudi spreminjanje naših vzorov in žanra. Nikoli ni konca učenja pri glasbi!

Oktobra pridete spet v Slovenijo. Kje vse boste nastopali?
Zaenkrat še ni nič dokončno, tako da datumov žal še ne moremo sporočiti. Ko pa bodo znani, pa jih bomo seveda objavili na naši spletni strani www.myspace.com/passogigante in tudi na Facebooku!