Filastine in Sista Nova

Grey Filastine je producent / glasbenik in aktivist nastanjen v Barceloni, vendar ga tam le redko najdemo. Vse prej nanj lahko naletimo na splavu po Mississippiju, na Shambhala festivalu v Britanski Kolubiji, na majhni breakcore zabavi sredi Osake ali pred štiridesettisočglavo množico na festivalu Boulevards v Casablanci. FILASTINE je svetovni nomad, glasbeno gledano pa se ga da le stežka kategorizirati, saj skače med zavozlano elektroniko in tolkalsko akustiko, vse to pa v živo izvaja tudi s pomočjo ozvočenega nakupovalnega vozička.

Objavljeno
14. oktober 2009 23.37
Sista Nova
Grey Filastine je producent / glasbenik in aktivist nastanjen v Barceloni, vendar ga tam le redko najdemo. Vse prej nanj lahko naletimo na splavu po Mississippiju, na Shambhala festivalu v Britanski Kolubiji, na majhni breakcore zabavi sredi Osake ali pred štiridesettisočglavo množico na festivalu Boulevards v Casablanci. FILASTINE je svetovni nomad, glasbeno gledano pa se ga da le stežka kategorizirati, saj skače med zavozlano elektroniko in tolkalsko akustiko, vse to pa v živo izvaja tudi s pomočjo ozvočenega nakupovalnega vozička. Leta 2006 je izdal svoj prvenec "Burn It", ki je požel veliko pozitivnih kritik, album je bil označen kot živahen in originalen, bil je všečen različnim glasbenim okusom. Na njem se znajde hiphop, world, elektronska in eksperimentalna glasba. Album je doživel ponovno izdajo na francoski založbi Jaring Effects, japonski založbi Romz in ameriškem anarho-kolektivu Crimethinc. Njegovo glasbo je vrtela večina evropskih (alternativnih) radijskih postaj, svoj prostor v etru pa je Filastine dobil tudi v oddaji Mary Anne Hobbes & John Peel na BBC Radio 1. V svojem novem albumu z naslovom Dirty Bomb se Filastine vrača z mešanico transnacionalnega soundclasha z urbanim ritmom, kjer se dubstep prefinjeno meša z balkanskimi trubami ali hiphop z bollywoodom. Bogate akustične melodije se mešajo s programiranimi sintesajzerji, signal pa razgrajujejo terenski posnetki in statika. Dirty Bomb se kopa v blatni luži našega vse bolj onesnaženega planeta in naznanja ples, ki ga je treba še izumiti.
Preden se je Filastine osredotočil na samostojno delo je ustanovil Infernal Noise Brigade, dvajsetglavo korakajočo zasedbo, ki je bila glavna glasbena spremljava antiglobalizacijskih protestov v Seattlu na zborovanju članic WTO leta 2000. Infernal Noise Brigade je bila namensko sestavljena zasedba, ki je svojo glasbo postavljala ob bok političnim gibanjem na ulicah. Filastine je projekt, ki hoče doseči nasprotje in to tako, da neposrednost ulice prenese na soundsystem.
V letu 2009 se Filastine na svetovni turneji potepa po njegovih DIY poteh. Tokrat se bo prvič ustavil tudi pri nas v petek, 6. novembra v klubu Channel Zero na Metelkovi, spremljala pa ga bo še Sista Nova, indonezijska hiphoperka iz Yogjakarte.
http://www.myspace.com/filastine
http://www.myspace.com/novatwinsista