Utrip XS

Kot vsako leto, bo tudi letos Klub K4 začel z Utripom. Začetek 21. sezone svojega delovanja bo obeležil z brezplačnim dogajanjem v Parku slovenske reformacije (nekdanji Argentinski oz. Leninov park) v petek, 11. septembra 2009 od 17. ure dalje. Dogajanje se bo nadaljevalo nadaljeval še isti večer K4, naslednji dan, 12. septembra, pa v vsem znani kleti sledi še en otvoritveni žur.

Objavljeno
26. avgust 2009 15.03
No Fakin DJs
T. R
T. R
Kot vsako leto, bo tudi letos Klub K4 začel z Utripom. Začetek 21. sezone svojega delovanja bo obeležil z brezplačnim dogajanjem v Parku slovenske reformacije (nekdanji Argentinski oz. Leninov park) v petek, 11. septembra 2009 od 17. ure dalje. Dogajanje se bo nadaljevalo nadaljeval še isti večer K4, naslednji dan, 12. septembra, pa v vsem znani kleti sledi še en otvoritveni žur.

Po lanskem Utripu v Križankah, s katerim je Zavod K6/4 obeležil vstop v dvajseto sezono delovanja Kluba K4, bo letos festivalska otvoritev nove sezone K4 zopet v manjši, skrčeni obliki, z naslovom Utrip XS.
Zunanji del festivala se bo dogajal na zeleni preprogi v nekdanjem Argentinskem parku (danes Park slovenske reformacije, za starejše pa še vedno Leninov park). Tu se bo v glavni vlogi pojavil kanadski virtuoz t.i. microsamplinga, Akufen, brez pretiravanj ena najpomembnejših referenc sodobne elektronske glasbe. Ob njem bodo nastopil še številni obetajoči domači favoriti; New Wave Syria in Yanoosh, za gramofoni pa Fereeverse in Organon. Tudi tokrat seveda ne bo šlo brez vizualij in ZEK’d up travniških aktivnosti, Gumitwist turnirja in drugih norčij.
Večer se bo po kratkem sprehodu nadaljeval v vsem znani kleti , v kateri bo prve obrate gramofonov testirala raznovrstna ekipa didžejev, ki jih poznamo iz K4 nanizank kot so Astrodisco, Elements, Gumitwist, Synaptic... Naš glavni gost pa bo še ena prava montrealska poslastica in ekspliciten K4 namig - The Mole - obenem muzika za sladokusce in odlična prekinitev abstinence dogodivščin na plesišču.
A ker si v K4 želijo postreči z res pestrim programom, se bo otvoritveni vikend v K4 nadaljeval še v soboto, 12. septembra, kjer  se ponujata še dve odlični gostovanji. Predstavil se bo eden glavnih protagonistov slovite Tru Thoughts založbe, TM Juke, in poletno odkritje skratch-mash-up-hop trojček No Fakin DJs. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez prvovrstne domače podpore, ki bo mešanici dodala še ostale manjkajoče prvine in zaokrožila popotovanje od retrovizorskega obiskovanja soula, hip hopa in ščepcev broken house vizije, vse prek brejkov do končnega d’n’b razvrata.


Program festivala Utrip.XS:

Petek, 11.9.09, Argentinski park, 17.00 – 23.00
AKUFEN Live! (Musique Risquee, Mutek / KAN)
New Wave Syria Live! (Cheap rec.)
Yanoosh Live! (K4 Format)
Freeverse (Synaptic)
Organon (Elements)
Video by Multipraktik kolektiv
ZEK’d up travnik
Gumitwist turnir

NI VSTOPNINE
V primeru slabega vremena, bo zunanji dogodek prestavljen v K4.
 

Petek, 11.9.09, Klub K4, 23.00 – 06.00
THE MOLE Live! (Wagon repair, Musique Risquée /KAN)
Symann & Mique (Synaptic, Multipraktik)
Schrauff (Elements)
Duli & malalavka (Gumitwist)
Dojaja (Astrodisco)
Lux & Nitz (Synaptic)
Video by MPF & Mesec (Synaptic)

Vstopnina:
do 24h: 8 €, kasneje 10 €


Sobota, 12.9.09, Klub K4, 23.00 – 06.00
TM JUKE (Tru Thoughts / VB)
NO FAKIN DJs (Chibuku / VB)
Borka & Danaja (Tabassco)
Dado (Code.ep)
Udo Brenner (Zeleno sonce)
Bakto (Code.ep)
Marvin (p4b)
Video by Ozo (Code.ep)

Vstopnina:
do 24h: 8 €, kasneje 10 €


Več  o gostovanjih

AKUFEN Live! (Musique Risquee, Mutek / KAN) | Nastopa 11.9. v Argentinskem parku
Akufen oz. Marc Leclair se je s že svojim prvim albumom My Way iz leta 2002 za vedno zapisal med ene najpomembnejših inovatorjev elektronske glasbe. S tehniko, ki jo je poimenoval microsampling je s klubsko glasbeno paradigmo združil elemente glasbenih eksperimentatorjev takrat prebujene glitch scene, ki je glasbo gradila iz prasketanja napak v zvočnem zapisu, radijskih motenj, preskakujočih CDjev in drugih nepravilnosti.
Njegov naslednji album je izšel šele leta 2005 in Leclair je ponovno presenetil, saj so se ritmične osnove na Musique Pour 3 Femmes Enceintes približale počasnejšemu hip hopu in funku. Poleg tega je Akufen, ki je v tem času postal tudi eden najbolj iskanih remiskerjev zaslovel tudi kot izvrsten, čeprav povsem nepredvidljiv DJ, ki publiki zelo uspešno vrti tisto glasbo, s katero niso računali. Prav tako je v tem času založba Musique Risquée, katere ustanovitelj je, začela preraščati oznako butična in se začela uveljavljati kot ena najpomembnejših sil na področju eksperimentalne elektronike.
Na koncu gre omeniti še, da je Marc hkrati tudi eden glavnih protagonistov nesporno vodilnega zbirališča eksperimentalne elektronike – kanadsko-svetovnega festivala Mutek.
http://www.myspace.com/akufunkture
http://www.myspace.com/musiquerisquee
http://www.mutek.org/

THE MOLE Live! (Musique Risquee, Wagon Repair / KAN) | Nastopa 11.9. v K4
Mole prav tako prihaja iz montrealske valilnice glasbenih genijev in je poleg Akufna, seveda, eden zadnjih manjkajočih 4kinih gostovanj v mozaiku kanadskih ustvarjalcev, kot so Mike Shannon, Jeff Milligan, Deadbeat, Guillaume & The Coutu Dumonts. Znan je predvsem po svojem eklekticizmu, norih live nastopih in združevanju starošolskega izročila z novodobnim eksperimentalnimi mikro in click glasbenimi prijemi. Poleg številnih nastopov na festivalu Mutek, 7-letni rezidenci v klubu Laika in sodelovanjih z imeni, kot sta Matthew Johnson in Akufen, velja omeniti še projekt ‘starchy root machine’, pri katerem Mole eksperimentira in manipulira s petimi gramofoni in množico efektorjev. Those Canadians...
http://www.myspace.com/eslamolita

TM JUKE (Tru Thoughts / VB) | Nastopa 12.9. v K4
TM Juke je za Quanticom verjetno drugi najdejavnejši avtor založbe Tru Thoughts. Poleg neštetih singlic, remiksov (Mo' Horizons, Nostalgia 77 ...) in treh albumov je produciral tudi za razne druge izvajalce. Vrhunec je nedvomno celotni zadnji album najprodornejše britanske pevke zadnjih let Alice Russell. V njenem bendu Juke igra kitaro, vešč pa je tudi na raznih drugih inštrumentih, nenazadnje za gramofoni, kjer meša vse živo, od breaksov do soula in hiphopa.
http://www.myspace.com/tmjuke

NO FAKIN Djs (Chibuku / VB) | Nastopajo 12.9. v K4
Liverpoolski trio (Kwinzola, Fred in Dj Illson) je znan po svojih dinamičnih in naskrečanih štirigramofonskih setih, katerim včasih dodajajo še žive inštrumente. Osnova je hiphop, vendar pa v mineštro mešajo vse možne stile, od soula in funka, do reggaeja in disca. Projekt je začel Kwinzola, ki je sicer tudi rezident legendarnega večera Friends & Family založbe Fat City. Živi mashup kot se šika!
http://www.myspace.com/nofakin

Več informacij:
http://www.utrip.org/
http://www.klubk4.org/

Za podporo pri izvedbi programov se zahvaljujemo MO Ljubljana - Odd. za kulturo, Ministrstvu za kulturo in Zavodu za turizem Ljubljana. Hvala!