Apple predstavil povečano različico ipada in druge novosti

Jesenska predstavitev je prinesla tretjo velikost ipada, novi apple tv in dva nova iphona.

Objavljeno
10. september 2015 00.11
APPLE-PRODUCTS/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Applova velika jesenska predstavitev je nocoj v San Franciscu postregla s še tretjo velikostjo ipada, novim večpredstavnostnim predvajalnikom apple tv in dvema iphonoma z dodatkom s v imenu, kar pomeni, da sta vsaj na prvi pogled le dodelani različici lanskih modelov.

Novi ipad ima zaslon z diagonalo 12,9 palcev, kar je približno toliko kot ultralahki prenosniki, denimo macbook air ali lenovo yoga. Tablica tehta nekaj čez 700 g in skupaj z ovitkom, ki je hkrati tipkovnica, kot pri Microsoftovi tablici surface, menda omogoča tudi resno delo. Poleg tega bo na voljo tudi pisalo, imenovano svinčnik (apple pencil). V tablici je procesor a9x, nekoliko zmogljivejša različica tistega v novih iphonih, ki po navedbah Applovih predstavnikov poseka 80 odstotkov prenosnikov. Veliki ipad bo stal 800 evrov ali več (odvisno od količine vgrajenega podatkovnega pomnilnika in povezljivosti) in bo na voljo novembra. Za tipkarski ovitek bo treba doplačati 60 evrov, za pisalo pa sto evrov.

Poleg ipada pro je Apple predstavil še ipad mini 4, ki je zdaj po tehničnih lastnostih enaku ipadu air 2. V prodaji pa še ostaja ipad mini 2, ki naj bi bil cenejši, a Applova nemška spletna stran tega ne odraža. Nižja je samo ameriška cena.

Nova pametna telefona, iphone 6s in iphone 6s plus sta na pogled povsem enaka kot njuna predhodnika, pri Applu so dodali le četrto, rožnato barvo. Tudi zaslon bo izgledal enako, saj razločljivosti in velikosti niso spreminjali. Večina sprememb je znotraj ali v programski opremi. Najbolj izpostavljena in morda v vsakdanji uporabi najbolj opazna bo zaslon z zaznavanjem moči pritiska. Podobno tehnologijo je prejšnji teden v telefonu mate s že predstavil Huawei. Ta tehnologija omogoča, da ob lahnem pritisku na zaslon sistem uporabniku da eno, ob močnejšem pa drugo možnost. Pri Applu so to izrabili kot nekakšno desno tipko na miški, saj bo mogoče s pritiskom na ikono aplikacije dobiti določene možnosti, odpirati plavajoče menije in podobne. Za razliko od Huaweija pa je podpora tej funkcionalnosti vgrajena v sistem in ni omejena le na nekaj aplikacij.

Po več letih iphone dobiva tudi novo fotografsko tipalo. To ima zdaj 12 milijonov točk, a je še vedno enako veliko kot prej. Zato so Applovi inženirji poskušali izničiti motnje med sosednjimi točkami na njem. Kako dobro jim je s tem uspelo ukrotiti digitalni šum, pa bomo šele videli. Po novem tudi iphone snema video v razločljivosti 4k, sprednji fotoaparat pa ima pet milijonov točk. Pri tem je mogoče za bliskavico uporabiti kar celoten zaslon z najvišjo nastavitvijo svetilnosti. Nova iphona sta izdelana iz tršega aluminija, imata za 70 odstotkov hitrejši procesor, dvakrat hitrejši čitalec prstnih odtisov, še bolj odporno steklo čez zaslon in podporo za 23 frekvenčnih pasov lte. Bosta pa tudi dražja, saj se bodo cene za 6s začele pri 740, za 6s plus pa pri 850 evrih. V prodaji ostajata tudi oba prejšnja modela, ki bosta za dobrih sto evrov cenejša, pa tudi 5s, ki ga bo mogoče kupiti za 500 (16 GB) ali 550 evrov (32 GB). V 12 državah bo mogoče iphone 6s in 6s plus naročiti od 21., kupiti pa od 25. septembra naprej. Drugje pa nekoliko kasneje.

Daleč največje razočaranje ob tem predstavlja Applovo vztrajanje pri 16 GB vgrajenega pomnilnika za podatke (kar v praksi pomeni približno 12 GB ali še manj prostega prostora) pri osnovni različici in stoevrskem doplačilu za vsak preskok, naj bo s 16 na 64 ali s 64 na 128 GB. Ob tem, da bo vsaka fotografija zaradi 12-megatočkovnega tipala za polovico večja (v povprečju se lahko nadejamo datotek velikosti med 4,5 in 5 MB namesto treh megabajtov), da iphone po novem snema videe 4K in da bo omogoča grafično še razkošnejše igre, je 16 GB občutno premalo. In se dandanes tudi že ne spodobi več v vrhunskem pametnem telefonu, ki tudi stane 700 evrov.

Škatlica apple tv v novi različici poganja povsem nov operacijski sistem tvos, ki sicer temelji na ios-u. Zato bodo na njej tekle aplikacije, pa tudi navidezna pomočnica Siri. Apple je mnogo besed in videov namenil vsebini, ki bo na voljo za apple tv, a je bodo deležni pretežno ameriški gledalci. Za različico z 32 GB bo treba odšteti 150 evrov, za 64 GB pa 200 evrov.

Obstoječi lastniki jabolčnih naprav pa bodo kmalu dobili nekaj programskih nadgradenj. Za iphone in ipad bo 16. septembra na voljo ios 9, kjer bo poudarek predvsem na izboljšani umetni inteligenci (Siri). Lastniki apple watch pa bodo isti dan dobili nadgradnjo na watchos 2, ki bo omogočal poganjanje aplikacij neposredno na uri.