Apple presenetljivo širi ponudbo ipadov s starimi modeli

Poleg dveh novih, malenkostno nadgrajenih tablic, v prodaji ostajajo vse tri zdajšnje. Nov imac z zaslonom 5K.

Objavljeno
16. oktober 2014 23.23
APPLE-USA/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Šest tednov po iphonih je čas še za ipade in računalniške izdelke. Apple je namreč ravnokar predstavil dva nova, pravzaprav nadgrajena modela svojih tablic, namizni računalnik z ultrajasnim zaslonom in napovedal uradni izid operacijskega sistema macos yosemite.

Še tanjša tablica

Najprej oba nova ipada. Pričakovano je večja tablica imenovana ipad air 2. Od že tako tanke predhodnice je še tanjša, saj je debelina le še 6,1 mm. Z novim procesorjem, podobnim kot v iphonu 6, je tudi za 40 odstotkov hitrejša, trdijo v Applu. Ima pa tudi enak čitalec prstnih odtisov kot že iphona 5s in zdaj 6 (in 6 plus). S tem bo mogoče tudi z ipadom kupovati prek sistema Apple pay, ki bo zaživel v ponedeljek, vendar le prek spleta (ker v tablici ni čipa za tehnologijo nfc) in za zdaj le v ZDA.

Malce presenetljivo je Apple veliko poudarka pri snovanju novega ipada in med predstavitvijo dal fotografskim funkcionalnostim. Te je precej približal iphonu, vendar nismo prepričani, da je to tisto, na osnovi česar se kupci odločajo, ko izbirajo tablico.

Najbolj atraktiven mini ostaja lanski

Mali ipad mini je zdaj pri številki tri. Razlika v primerjavi z lanskim minijem retina, ki je postal ipad mini 2 je malenkostna. Novinec ima čitalec prstnih odtisov, vse ostalo je enako kot pri predhodniku, vključno s procesorjem, kamerami ter merami in težo. Zato je še toliko bolj presenetljivo, da je Apple v ponudbi ohranil lanski ipad mini in ga pocenil za sto evrov. Celotna paleta jabolčnih tablic je širša kot kdajkoli.

Ostaja namreč tudi prvi ipad mini, ki bo v osnovni različici na voljo za 250 evrov. Cene za ipad mini 2 (z zaslonom »retina«) se bodo začele pri 300 evrih, za novi ipad mini 3 s čitalcem prstnih odtisov pa pri 400 evrih. Enako bo stal osnovni lanski ipad air, ki tudi še vztraja na prodajnih policah, medtem ko bo za ipad air 2 treba odšteti minimalno 500 evrov. Nove tablice bodo v 29 državah, med katerimi ni Slovenije, na voljo že prihodnji teden. K nam bodo verjetno prišle z nekajtedenskim zamikom.

Na prvi pogled daleč najboljši nakup izgleda ipad mini 2, za ljubitelje večjih tablic pa bo zagotovo dobra izbira stari ipad air, za katerega nikoli nismo slišali pripombe, da je (pre)debel. »Ipadi ostajajo najboljše tablice na trgu, vendar še vedno niso poceni. Težko si predstavljam, da se bo njihova prodaja spet pospešila,« je predstavitev komentiral analitik Benedict Evans.

Računalnik z zaslonom 5K

Morda najbolj atraktivna novost je novi računalnik vse-v-enem imac z zaslonom retina. Pravzaprav 27-palčnim zaslonom 5K z matriko ips. To pomeni razločljivost 5120 x 2880 točk in dobre vidne kote. V osnovni konfiguraciji za 2500 evrov bo kupec dobil štirijedrni procesor core i5 s hitrostjo 3,5 GHz, grafično kartico AMD radeon r9 m290x in 1 TB trdega diska (pri katerem je manjši del disk ssd).

Mali namizni računalnik mac mini je nadgrajen s hitrejšim procesorjem in je zdaj nekoliko cenejši, saj ga bo mogoče kupiti za 500 evrov. Seveda tudi za več, če bo konfiguracija zmogljivejša.

Operacijski sistem macos x yosemite bo na voljo že danes kot brezplačna nadgradnja prejšnjih različic. Prinaša nov izgled in funkcionalnost contiuity, ki omogoča, da uporabnik začne delo na eni jabolčni napravi (s sistemom macos in ios) in ga nadaljuje na drugi. Nadgrajeni so tudi brskalnik safari, e-poštni program, messages in itunes.