Apple watch je še vedno samo računalnik na zapestju

Vsaj na začetku bo jabolčna ura zagotovo prodajna uspešnica, toda v tehnoloških krogih ni navdušenja.

Objavljeno
10. september 2014 11.28
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
»Kakšna se ti zdi ura?«

»Kaj pa ima, česar druge pametne ure nimajo?«

»Zdi se mi, da ničesar.«

»Zakaj so potem čakali dve leti, da so jo končno predstavili?«

Približno tako je šel pogovor ob robu Intelove konference IDF v San Franciscu, kjer je bila včeraj, neizbežno, ena glavnih tem pogovora Applova predstavitev približno sto kilometrov južneje v osrčju Silicijeve doline. Za oba modela iphone 6 smo tako ali tako vedeli, kakšna bosta. Vse informacije so že pred dogodki pricurljale s proizvodnih linij na Kitajskem. Ure na njih še ne proizvajajo in Apple ni načrtno spustil določenih informacij v javnost že pred predstavitvijo, tako da o apple watch nismo vedeli ničesar.

Zdaj, ko vemo, kakšnega posebnega navdušenja ni. »Nič inovativnega.« To je še najbolj pogost opis novinarjev in drugih opazovalcev, ki so ta teden zbrani v San Franciscu ali pa tukaj tudi sicer živijo. Še najbolj spodbudna opažanja za Apple so tista, ki pravijo, da je (spet) vse odvisno od razvijalcev. In da bo naprava zagotovo zaživela, če bodo ti iznašli aplikacije, kakršnih še nismo videli. Kot so jih pri ipadu, ki so ga mnogi na začetku tudi označili za samo povečan, raztegnjen iphone. Na kar je v kratkem pogovoru za Delo spomnila tudi podpredsednica in vodja oddelka za mobilne naprave pri analitski hiši IDC Danielle Levitas.

»Brez težav bodo prodali vsaj deset ali celo 20 milijonov ur. Že samo zaradi več sto milijonov obstoječih uporabnikov naprav ios, ki jih bo do konca leta še za nekaj deset milijonov več. Predstavili so jo zgodaj, da pritegnejo razvijalce in pred začetkom prodaje pokažejo najboljše začetne aplikacije. In tako ljudem dajo motivacijo za nakup Applove ure,« je ocenila Levitasova. Med analitiki nasploh velja prepričanje, da bo naprava prodajni uspeh, čeprav se nekateri sprašujejo o primernosti cene, ki se začne pri 350 dolarjih (oziroma evrih). Toda, kot je še dejala Levitasova, je na voljo kup možnosti prilagajanja, česar tekmeci večinoma ne ponujajo. Prav tako Apple za uro ni samo skopiral uporabniškega vmesnika s telefona, ampak ga je precej predrugačil, prilagodil ter dodal nekatere elemente (navigacijski kolešček).

Priznala pa je, da je apple watch trenutno, kljub eleganci, vseeno videti (in predvsem daje občutek) naprava prve generacije. »Zanimivo in pomembno bo, kaj bo Apple storil pri drugi in naslednjih generacijah.« Zanimivo bo tudi to, koliko bo v osnovi tehnološkim proizvajalcem pri teh napravah uspelo skriti tehnologijo. Apple nam morda na zapestje ni potisnil telefona, še vedno pa je apple watch prej miniaturni računalnik kot karkoli drugega.