Atraktivni prenosniki najbolj prijetno presenečenje letošnjega Cesa

Skoraj vsi proizvajalci so prikazali nekaj novega in tehnološko izpopolnjenega.

Objavljeno
08. januar 2016 11.06
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Eno najbolj nepričakovanih odkritij letošnjega sejma Ces je največji izbor atraktivnih prenosnikov v zadnjih nekaj letih. Potem, ko so bili zahtevni uporabniki večinoma obsojeni na izbiranje med macbooki, katerim od Lenovovih modelov (thinpad x1 carbon ali yoga pro) in morda še kakšnim dellom, so zdaj skoraj vsi relevantni proizvajalci predstavili nove modele, ki ne samo, da povečujejo nabor zanimivih možnosti, ampak tudi predstavljajo tehnološki in oblikovni napredek.

Lenovo je končno združil dve svoji najbolj čislani seriji - thinkpad in yoga - v en izdelek, imenovan thinkpad x1 yoga. To pomeni, da je prenosnik klasične thinkpadovske oblike in črne barve, ima tipkovnico, ki pritiče tej modelni družini, pa tudi sledilno ploščico s poznanimi tipkami in še sledilnim gumbom. A za razliko od thinkpada x1, ki je prav tako nov, stanjšan in lažji, se pri x1 yoga zaslon lahko obrne povsem naokrog.

Med prvimi prenosniki sploh ima lahko x1 yoga tudi zaslon s tehnologijo oled, ki izgleda res fantastično, saj je črna popolnoma črna, barve žive, kot jih na prenosniških zaslonih še nismo videli, vidni koti pa popolni. V Lenovu so tudi končno uslišali uporabnike v modele x1 dodali čitalec pomnilniških kartic, resda na nepriročno mesto na zadnji strani, a vseeno. Odstranili so tudi izhod vga. Thinkpad yoga bo v osnovni različici verjetno stala približno tisočaka in pol, podobno kot že znana yoga 900. Oba prenosnika imata Intelove procesorje core i šeste generacije (skylake).

Največ novosti iz Samsunga

Samsung, ki se je z osebnimi računalniki žal umaknil iz Slovenije in širše regije, je v Las Vegasu predstavil največ računalniških novosti. Prenosniki notebok 9 so med najtanjšimi in najlažjimi, kar smo jih doslej videli. Model s 13-palčnim zaslonom denimo tehta vsega 840 g, 15-palčni pa le malo čez kg. Kljub temu se oba prenosnika zdi dobro narejena in tudi pri enem od njiju je na voljo zaslon oled. Vendar ne na dotik, zanj je očitno v notebooku 9 zmanjkalo prostora. Za tiste, ki jim ekstremna tankost ni tako pomembna, a bi raje večjo prilagodljivost, zaslon na dotik in več razširljivosti, bo pri Samsungu na voljo notebook 9 spin, ki povzema vrtljiv koncept yoge. 13-palčni prenosnik tehta še vedno lahkih 1,3 kg.

Samsung je napovedal še »profesionalno« tablico galaxy tab pro s, ki nekoliko spominja na Microsoftov surface. V Samsungu trdijo, da je najtanjša in najlažja naprava 2-v-1. Tablica je 12-palčna, zaslon ima razločljivost QHD, tipkovnica se doda magnetno. Izhodiščna cena bo menda tisočaka.

HP je, podobno kot Samsung, predstavil prenosnik, ki tehta manj kot kg. Elitebook folio ima nekolo manjši zaslon z diagonalo 12,5 palca, ki se odpre za 180 stopinj. Za razliko od večine ostalih omenjenih bo pri tem računalniku mogoče izbirati samo med prenosniškimi procesorji core m, kar pomeni manjše zmogljivosti, a tišje in morebiti tudi daljše delovanje. Na voljo bo tudi rzločljivost 4k, a osnovni model za tisočaka je ne bo imel.

Že pred sejmom v Las Vegasu sta svoje najnovejše ultralahke prenosnike začela prodajati Dell in Microsoft. Prvi je osvežil linijo xps 13 z najnovejšimi Intelovimi procesorji in nekaterimi drugimi drobnimi izboljšavami, med drugim boljšo sledilno ploščico. Xps 13 izstopa z res tankimi robovi okrog zaslona, ki je lahko tudi 4k. Cene se začnejo pri 1300 evrih.

Microsoft pa iz leta v leto izboljšuje svojo tablico surface pro, ki je zdaj pri številki štiri. Ta je od trojke lažja in tanjša, zaslon z diagonalo 12,5 cm je lepši, izboljšano je pisalo (s podobnim se ponašajo tudi izdelki lenovo x1) in (opcijska) tipkovnica ima zdaj tipke, ki so dejansko podobne pravim, čeprav so nižje, in stekleno sledilno ploščico. Toda bolj zanimiv pri Microsoftu je surfcebook, prenosnik z nenavadnim, stopničastim odpiranjem zaslona, ki ga je mogoče tudi sneti in ga uporabljati kot tablico. Ta prenosnik je mogoče opremiti z zmogljivo, ločeno grafično kartico - ta je v delu s tipkovnico, v tabličnem načinu pa je v uporabi grafični del glavnega procesorja -, vendar ceno to povzdigne na dva tisoča in čez.

Razer ponuja veliko

Presenetljivo napravo je prikazalo podjetje Razer, saj je ultralahki prenosnik blade stealth zasnovalo tako, da je mogoče nanj priključiti zunanjo grafično kartico in ga spremeniti v igralno zverino. Tudi sicer prenosnik že za izhodiščno ceno tisoč evrov ponuja veliko, saj ima v osnovi zaslon QHD (diagonale 12,5 palcev) in na otip kakovostno izdelavo ohišja. Možno ga je naročiti tudi z zaslonom 4k, žal pa vse različice svetijo približno tako kot kakšen japonski glasbeni stolp.

S kakovostnimi kovinskimi in magnezijevimi ohišji, visokorazločljivostnimi zasloni, tudi s tehnologijo oled, vse manjšo maso, vse bolj zmogljivimi procesorji in do deseturnim trajanjem baterije so prenosniki (z okni) atraktivni, kot še nikoli. In pri tem zahtevajo od uporabnika le malo kompromisov, le veliko denarja za nakup.