Chipolo dve leti po uspehu na kickstarterju z novim izdelkom

Prenovljeni iskalnik stvari prinaša dodatne funkcionalnosti, tudi daljinski sprožilec za fotoaparat, in novo aplikacijo.

Objavljeno
10. november 2015 15.39
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Slovensko podjetje Chipolo je predstavilo drugo generacijo svojega istoimenskega iskalnika stvari v podobi obeska za ključe. Novi izdelek prinaša dodelano strojno opremo, nekaj dodatnih funkcionalnosti, prenovljeno aplikacijo in malo višjo ceno (zdaj je 24 evrov).

Chipolo je še vedno ploščat, okrogel obesek, a se od starega menda nekoliko razlikuje že na pogled. Princip delovanja je ostal enak. Uporabnik chipolo poveže s pametnim telefonom prek bluetootha, in ko ga (z njim pa denimo šop ključev ali kaj drugega) želi najti, v aplikaciji na telefonu pritisne na ustrezno tipko in obesek se oglasi. Po novem je glasnejši, saj je bilo prav tiho oglašanje med glavnimi pripombami lastnikov prve različice. Možno je tudi obratno iskanje. Če uporabnik založi telefon, lahko s tresenjem chipola sproži zvonjenje telefona. Tudi če je ta v tihem načinu.

Drugi chipolo je možno povezati z več telefoni, kar pomeni, da si ga lahko »deli« par, ki uporablja iste ključe (avtomobila). Uporabljati pa ga je mogoče tudi kot brezžični sprožilec fotoaparata na telefonu (podobno kot pri razvpitih palicah za selfije). Če uporabnik, ko je v fotografski aplikaciji, potrese chipolo, s tem sproži samosprožilec, ki zvočno odšteva, dokler ne fotografira. Upamo, da je izboljšano tudi trajanje baterije.

Aplikacija za ios je izboljšana, za android pa povsem nova. V podjetju priznavajo, da so s prejšnjo imeli precej težav. S pomočjo te aplikacije lahko lokacijo svojega izgubljenega telefona vidijo tudi uporabniki, ki nimajo chipola. Če so seveda aplikacijo pred izgubo nastavili. In na telefonu sprožijo zvonjenje ali najditelju pošljejo sporočilo.

Tokrat se pri Chipolu niso odločili za zbiranje denarja na kickstarterju kot pred dvema letoma, ko jim je pred zagonom proizvodnje uspelo zbrati za 200.000 evrov prednaročil. Po besedah podjetja sicer njihov izdelek uporablja več kot 150.000 ljudi. Lani so ustvarili 860.000 evrov prihodkov, za letos jih načrtujejo 1,7 milijona evrov. Ta čas imajo 15 zaposlenih in ekipo študentov, ki pomagajo pri proizvodnji chipolov.