Deezer v praksi: Najbolj navdušuje bogat izbor glasbe

Storitev uporabljamo že dve leti in čeprav nas določene malenkosti motijo, smo z njo večinoma zadovoljni.

Objavljeno
18. april 2014 18.08
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Spletnih glasbenih storitev je v svetu že skoraj toliko, kot je v Sloveniji radijskih postaj. Toda za nas je pravzaprav še vedno uporabna le ena, ta, ki jo je v svojo ponudbo vključil Telekom Slovenije. Francoski deezer namreč že nekaj časa ponuja pretočno glasbo v več kot 180 državah po svetu. Naše izkušnje s to storitvijo so večinoma pozitivne.

Zbirka raste

Ko smo deezer pred dvema letoma začeli uporabljati, je imel v svojem katalogu manj kot 15 milijonov skladb. Zdaj jih je menda že 30 milijonov. To kaže, da ves čas dodajajo nove albume in single, kar naša opažanja potrjujejo. Večina znanih novih albumov je na voljo takoj ali kmalu po izidu na fizičnih nosilcih in v digitalni obliki v trgovinah, kot je itunes. Tudi slovenska ponudba je kar zgledna, veliko relevantnih novih izdaj zaide v deezer.

Zdi se nam, da je slovenski nabor pravzaprav zelo podoben tistemu, ko ga ima itunes, kar verjetno pomeni, da sta tako Apple kot Deezer sklenila podobne dogovore z istimi založbami. Nekatere pesmi za slovenske uporabnike niso na voljo, vendar jih je v praksi zelo malo, in nekateri albumi (denimo El camino dua The Black Keys) ali izvajalci (AC/DC, Beatli, Metallica) ne najdejo poti v deezer. V splošnem smo s katalogom zadovoljni, tudi manj znane glasbe je nekaj.

Storitev ima dva sklopa in tri ponudbe. Glasbo lahko poslušamo na računalniku in na mobilnih napravah. Prva od ponudb je brezplačno poslušanje, ki ga motijo oglasi in deluje samo na računalniku - v spletnem brskalniku. Prva od dveh naročnin je premium za tri evre in pol na mesec, ki omogoča neomejeno glasbo brez oglasov v brskalniku. Za sedem evrov na mesec (ali 6,90 pri Telekomu) pa uporabnik dobi še možnost poslušanja glasbe na mobilnih napravah, naenkrat ima lahko prijavljene tri različne telefone ali tablice. Aplikacija je na voljo za vse tri glavne mobilne platforme, poleg androida in ios-a je podprt tudi windows phone (pa tudi windows 8 - prijava v tej aplikaciji prav tako šteje v kvoto).

Glasbo samo zakupujemo

Tako v brskalniku kot v aplikacijah sta na voljo dva načina poslušanja. Prvi je pretočni, kar pomeni, da se glasba sproti prenaša s ponudnikovih strežnikov, pri drugem pa se glasba shrani (sinhronizira) na napravo, da jo lahko poslušate tudi takrat, ko nimate povezave v internet. Seveda v takem formatu, da jo je mogoče poslušati samo z deezerjem in s plačano naročnino. V aplikaciji preprosto označimo, naj se pesem ali album sinhronizira, in sistem ga prenese v pomnilnik telefona. Pri večini telefonov je mogoče nastaviti, da se deezerjeva vsebina shranjuje na pomnilniško kartico, da ne zavzema prostora v vgrajenem pomnilniku, ki ga je že tako po navadi premalo za aplikacije in vse drugo.

Osnova poslušanja je, da si označujemo priljubljene pesmi in albume, s čimer si ustvarjamo svojo zbirko glasbe, ali da sledimo predlogom same storitve. Na voljo so tudi tako imenovane radijske postaje in od pred kratkim še možnost flow, ki naključno predvaja skladbe iz uporabnikove knjižnice (priljubljenih). Sinhronizirani albumi zavzemajo od 60 do 80 MB, kar pomeni, da je stopnja stiskanja kar visoka, vendar vseeno dovolj dobra, le pri rockovski ali metalski glasbi se poznajo slabosti pri nizkih tonih.

V aplikaciji za windows phone smo že opazili možnost sihronizacije glasbe v visoki kakovosti (hq, 320 Kb/s), kar je na voljo tudi v pretočnem načinu v brskalniku. V androidno in aplikacijo za ios ta možnost menda prihaja kmalu. Razliko je mogoče slišati, ni pa zelo velika. Za mobilnik bi brez Telekomove ponudbe priporočali, da izključite sihronizacijo prek mobilnih omrežij (umts/hspa in lte) in da ne pretakate preveč glasbe, če nimate dovolj veliko podatkovne naročnine. Toda če deezer naročite kot opcijo pri največjem slovenskem operaterju, bo ves prenos podatkov, ki ga bo opravila ta storitev zastonj.

Storitev omogoča tudi deljenje glasbenih odkritij in predlog z drugimi uporabniki ter nameščanje dodatnih aplikacij (denimo za karaoke), daje pa tudi predloge, kaj bi poslušalcu utegnilo biti všeč. Glede tega se nam njen vmesnik zdi bolj pregleden kot pri konkurentu spotify, zato bi razvijalci lahko poenostavili iskanje in premikanje po izbirnikih. Vendar so to manjše zamere, svojo glavno nalogo deezer večinoma opravlja brezhibno.