Fotografiranje za virtualno resničnost

Fotografska panoga je konzervativna, zato se z novostmi bolj trudijo manjša ali nefotografska podjetja.

Objavljeno
08. januar 2016 12.48
Lenart J. Kučić
Lenart J. Kučić
Fotografska panoga je konzervativna in ne mara večjih sprememb, zato se z novimi tehnologijami in pristopi večinoma trudijo manjša ali nefotografska podjetja. Tradicionalni proizvajalci pa novosti najprej zanikajo, nato se iz njih norčujejo, se jim upirajo in na koncu ponudijo še svoj izdelek, ki ga poskušajo drago prodati lojalnim uporabnikom.

Tokrat je bilo drugače, saj so pri zadržanem Nikonu najavili zelo trendovsko napravo: akcijsko kamero, ki zajema prostorski video v razločljivosti 4k - keymission 360. Same kamere še niso pokazali obiskovalcem, prav tako niso hoteli povedati tehničnih specifikacij in cene. Zatrdili so le, da bo na voljo pomladi in bo nagovarjala predvsem manj zahtevne snemalce.

Podobnih kamer je bilo na sejmu veliko. Med bolj opaznimi razstavljavci je bilo podjetje giroptic z izdelkom 360, kjer sliko zajemajo tri kamere (pri Nikonu samo dve) in jih programska oprema samodejno zlepi v prostorsko sliko.

Nekoliko zmogljivejši model bodo za približno tisoč dolarjev prodajali v podjetju Vuze, kjer hočejo s kamero vuze VR prepričati uporabnike očal za virtualno resničnost, ki še nimajo ustreznih vsebin.

Sphericam še najbolj izstopala

Po tehničnih zmogljivostih in zasnovi je še najbolj izstopala približno dvakrat dražja kamera sphericam, ki jo je v Vegasu predstavljala slovensko-ameriška zasedba. Razvijalci zatrjujejo, da je sphericam prva tovrstna kamera, ki zares zajema polnih 360 stopinj v 4k in si jo lahko privoščijo tudi posamični fotografi, ne samo studii in producentske hiše.

Čeprav so obiskovalci sejma večinoma fotografirali z mobilniki in v dvoranah ni bilo prav veliko fotoaparatov dslr, so pri Nikonu poskrbeli tudi za tiste, ki so jim fotoaparati predvsem delovno orodje. Z modelom d500 so nagovorili uporabnike, ki jim d7200 ni bil dovolj hiter in robusten, zato so mu vgradili zmogljivejšo elektroniko, ostrenje in zaklop ter dodali velik medpomnilnik in bistveno povišali vrednosti iso (njegova cena bo približno 2000 evrov).

D500 je zanimiv predvsem za športne in akcijske fotografe, ki jim zaradi večje globinske ostrine in podaljšanja goriščnice ustreza manjše tipalo (približno aps-c). Za fotografske proizvajalce pa so predstavili novi najvišji model d5 in mu vgradili novo 20 mp tipalo polnega formata, ki po zagotovilih proizvajalca presega trimilijonsko nastavitev iso.

Pri Sonyju tokrat niso predstavili novih fotoaparatov ali objektivov, ampak so samo zagotovili, da bodo letos »močno okrepili« obe seriji fotoaparatov - polnoformatno serijo a7 in nekdanje nexe, ki so jih lani čisto zanemarili.

Olympus in Canon najavila le nekaj novosti

Olympus je pokazal nov 300 mm teleobjektiv za standard m43, Canon je najavil samo nekaj manjših novosti v nižjem segmentu, denimo novi superzum sx540.

Za nekaj vznemirjenja med ljubitelji fotografskih novosti je poskrbel samo še Panasonic, ki je uradno prikazal zmogljivi popotni žepnik tz 100. Vanj so vgradili znano 20 mp enopalčno tipalo, ki postaja zmogljivi žepniški standard, in objektiv s kar desetkratnim zumom 2,8-5,9 25-250 mm. Resnično žepna naprava bo zajemala video 4k, v trgovine bo prišla marca z začetno ceno približno 700 evrov.