Google chromecast (2015): najbolj posrečen televizijski dodatek

Poceni zunanji večpredstavnostni predvajalnik, odlično izkorišča zaslon pametnega telefona.

Objavljeno
03. februar 2016 12.42
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Televizorji so menda postali »pametni«, a to ni vedno pravi odgovor na zadrego, kako prenesti najljubše vsebine na veliki zaslon v dnevni sobi. Marsikdo ima tudi še televizor, ki ne ponuja dovolj povezljivosti, sicer pa je povsem ustrezen. Takrat lahko vskoči poceni dodatek, kot je Googlov chromecast. Zdaj v drugi generaciji.

Chromecast je poceni nadomestek pameti oz. povezljivosti v televizorju. In obenem cenejša (v tujini stane približno 40 evrov, pri nas nekoliko več) alternativa različnim zunanjim večpredstavnostnim predvajalnikom, kot je apple tv. Tako, kot je slednji prilagojen Applovi platformi, je chromecast Googlovi in njegovim storitvam, a je vseeno dovolj odprt, da je mogoče z njim gledati še kaj drugega. Nova napravica ni več videti kot odebeljen ključek usb, ampak je okrogel plošček s kratkim kablom hdmi in visi v zraku. Na drugi strani je seveda vanj treba priključiti še kabel za napajanje, prek standardnega priključka micro usb.

Hitra namestitev in elegantno delovanje

V primerjavi s prvim chromecastom je vzpostavitev enostavnejša, hitrejša in bolj zanesljiva. Postopek se začne tako, da na telefonu obiščete spletno stran chromecast.com/setup ali pa ta korak preskočite in neposredno v trgovini prenesete aplikacijo chromecast. Ta je zdaj na voljo tudi za iphone (ios), mi smo preizkušali androidno. V aplikaciji najprej povežete chromecast v domače brezžično omrežje, nato ga seznanite še s telefonom. Sistem si vzame nekaj časa, nato, ko je vse skupaj povezano, pa se začne pri podprtih aplikacijah prikazovati možnost predvajanja čez Googlovo napravico. Vsi predvajalniki videa, fotografij in glasbe tega ne podpirajo, a vseeno je nabor kar velik. Tako je mogoče na televizor poslati fotografije in videe iz galerije na telefonu, sliko iz aplikacij, kot so netflix, hbo go, nba in druge plačljive storitve videa na zahtevo, glasbo in še kaj.

Glavna prednost predvajanja čez chromecast v primerjavi z aplikacijo na televizorju ali kakšno drugo televizijsko »škatlico« s podobno funkcionalnostjo je v tem, da se kot daljinski upravljalnik uporabi telefon z zaslonom na dotik. Predvajana slika se preseli na televizor, na zaslonu telefona pa priročno ostanejo komande (pavza, naprej, izbiranje podnapisov, ...). Tudi samo izbiranje vsebine je veliko priročnejše na telefonu kot s sledilno ploščico ali smernimi tipkami na klasičnem »daljincu«.

Zgled posrečenega in uporabnega upravljanja

Resda vse skupaj pobere nekaj baterije v telefonu, toda njegov zaslon je lahko izključen in predvajanje lahko teče v ozadju, tako da lahko gledalec uporablja tudi druge aplikacije - denimo tvita o (ne)navdušenju nad razpletom serije, ki jo gleda. Chromecast je v drugi izdaji preprosta, a skoraj čarobna napravica. Ima omejitve - predvsem je ni mogoče uporabljati z vsemi večpredstavnostnimi aplikacijami na telefonu - toda med vsemi zunanjimi večpredstavnostnimi predvajalniki ima daleč najbolj domišljen uporabniški vmesnik. Proizvajalci televizorjev bi si ga lahko vzeli za zgled.