Google prodaja Motorolo Lenovu in sklepa partnerstvo s Samsungom

Kitajsko podjetje bo ameriškega proizvajalca mobilnih telefonov kupilo za nekaj manj kot tri milijarde dolarjev.

Objavljeno
30. januar 2014 09.36
ap Google Motorola Smart Phone
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Med proizvajalci mobilnih telefonov se nadaljujejo premiki, ki jih sprožajo tudi negotovi izgledi, o katerih smo pisali nedavno. Že res, da panoga kot celota še vedno prosperira, toda dobro gre pravzaprav samo Applu in Samsungu (ter še kateremu o kitajskih ponudnikov), pa še za ti dve podjetji so vlagatelji v skrbeh, ali bosta letos še uspela ohranjati rast prodaje. Zadnjo nepričakovano, ne pa tudi posebej šokantno potezo je včeraj objavil Google. Kitajskemu Lenovu, ki je nedavno kupil tudi IBM-ov strežniški oddelek, bo namreč za 2,9 milijardi dolarjev prodal Motorolo Mobility.

Potem ko so špekulacije o skorajšnji sklenitvi posla objavili tiskovna agencija Reuters in nek ateri največji ameriški tehnološki mediji, je novico na uradnem Googlovem blogu potrdil soustanovitelj in predsednik uprave korporacije Larry Page. Zapisal je, da je v trenutnem izjemno konkurenčnem okolju mobilnih telefonov Lenovo bolj primeren lastnik Motorole. Medtem ko so je pred dvema letoma kupili zato, da so laže izvedli širitev ekosistema operacijskega sistema android in ga branili pred patentnimi tožbami.

Nekdaj drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu je po razdelitvi podjetja na dva dela - poleg Motorole Mobility, ki se ukvarja s telefoni, še vedno obstaja tudi Motorola Solutions - pod okriljem Googla pristal sredi leta 2012. Spletni velikan je takrat za prevzem odštel 12,5 milijard dolarjev. Motiv nakupa pa je bil predvsem v portfelju približno 20 tisoč patentov, ki jih je imela Motorola, s katerim naj bi se Google branil pred morebitnimi tožbami zaradi rešitev v mobilnem operacijskem sistemu android.

Kasneje je Google za 2,3 milijardi prodal posel s televizijskimi sprejemniki (set-top-boksi), ki je prav tako sodil pod Motorolo Mobility prodal velikani na tem področju, podjetju Arris. Če k temu prišteme še zdajšnjih 2,9 milijardi je Google z obema prodajama dobil nazaj manj kot polovico prvotnega nakupa. Kot je zapisal Larry Page bo sicer obdržal veliko večino Motorolinih patentov - Lenovo jo očitno kupuje predvsem zaradi znanja, prisotnosti na določenih, še posebej ameriškem trgu in povezav z operaterji -, vprašanje pa je če so vredni šest ali več milijard dolarjev. Doslej se je pokazalo, da je Google z njimi iztržil bistveno manj od pričakovanj, vsega nekaj milijonov namesto milijardnih zneskov.

K izgubi, ki jo spletni velikan pridelal s proizvajalcem telefonov je treba prišteti še vsakokratne izgube iz poslovanja Motorole, ki so se vsako četrtletje vrtele v obsegu nekaj sto milijonov dolarjev. Poleg tega je Google zaradi tega prevzema vseskozi imel nelagodne odnose z ostalimi proizvajalci telefonov, kar se bo zdaj verjetno bistveno popravilo.

Velike spremembe v androidnem svetu

Malo pred objavo posla z Lenovom je ameriška spletna stran Recode poročala, da je Google sklenil dogovor s Samsungom, po katerem bo svojega androida približal izgledu Googlovega (čistega) androida. Predstavnike Googla je menda precej razburil pogled na Samsungov najnovejši uporabniški vmesnik na tablicah tab pro in note pro, ki spominja na windows 8 (ali windows phone) in digitalne revije, kot je flipboard. Takrat se še ni vedelo, kaj je Google v zameno za Samsugovo privolitev obljubil korejskemu konglomeratu, verjetno pa je prodaja Motorole eden od pomembnih delov tega zadnjega dogajanja.

Dogajanje pa je očitno širše. Ne samo, da bo Samsung manj vlagal v razvoj svojega androida, odpovedal naj bi se tudi svoji trgovini z aplikacijami, in v zameno dobil poseben kotiček znotraj trgovine google play in del prihodkov, ki jih bodo z nakupi aplikacij ustvarili uporabniki Samsungovih telefonov.

S tem pa je verjetno konec projekta Tizen, alternativnega operacijskega sistema, ki ga je Samsung s partnerji pripravljal, da bi se nekoč morda otresel androida. Toda ta je nepričakovano hitro zavladal svetu mobilne telefonije in Samsung je verjetno ugotovil, da s svojim sistemom ne bi prišel daleč in da je najboljša opcija sklenitev partnerstva z Googlom, ki mu skoraj zagotavlja nadaljevanje prevlade.

Posel z Motorolo bodo izpeljali, ko ga bosta potrdila ameriški in kitajski varuh konkurence. V prihodnjih mesecih bo dokončno pod okrilje Microsofta prešel telefonski oddelek Nokie, zelo verjetno pa to ne bosta edina prevzema proizvajalcev mobilnih telefonov letos. Vprašanje je, koliko časa se bo lahko samostojno z vertikalno integriranimi tekmeci še boril tajvanski HTC, v težavah je kanadski Blackberry, ki je v razvitih državah že skoraj povsem izginil iz zavesti uporabnikov, in še kakšen drug premik se lahko zgodi.