Googlova lizika, orjaški telefon in tablica

Spletni velikan je uradno predstavil novo različico androida ter dva nova nexusa, enega Motorolinega in drugega HTC-jevega.

Objavljeno
16. oktober 2014 10.29
Google Mobile Devices
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

O naslednji večji različici androida, z oznako 5.0, že nekaj časa vemo, saj jo je Google napovedal že poleti. Toda zdaj jo je tudi uradno predstavil in v kratkem bo na voljo tako na dveh novih napravah nexus kot za nadgradnjo na prejšnjih telefonih in tablicah iz te družine. Doslej so v Googlu novi android označevali samo s črko L, ki je na vrsti za poimenovanje, sinoči pa so razkrili pravo ime − android lollipop, po slovensko lizika.

Lizika je prva večja nadgradnja androida po sladolednem sendviču (android 4.0) izpred treh let. Vmes je sicer želejasti bombon (predvsem z različicama 4.1 in 4.3, medtem ko je bila 4.2 manj pomembna) prinesel določene izboljšave in podporo za nekatere tehnologije (denimo bluetooth 4.0), vendar šele petica znova vnaša tudi opazne vizualne in druge spremembe v najbolj uporabljan mobilni operacijski sistem.

Poleg novega izgleda lizika prinaša še več kot pet tisoč novih vtičnikov za razvijalce, kar naj bi omogočilo, da bodo različne naprave različnih oblik delovale bolj povezano. Uporabniki naj bi brezhibno sinhronizirali fotografije, pesmi, aplikacije in iskalne zadetke na različnih napravah. In imeli bodo več nadzora nad tem, katera obvestila se jim prikazujejo v obvestilnem polknu.

Na liziko bo zanesljivo mogoče nadgraditi nexuse 4, 5, 7 in 10, zelo verjetno pa bodo proizvajalci telefonov poskrbeli vsaj za nadgradnjo vseh letošnjih in nekaterih lanskih vrhunskih modelov. Medtem ko bodo uporabniki cenejših telefonov verjetno morali ostati na androidu 4.4 ali še starejšem.

Nova vloga nexusov

Kot po navadi, tudi tokrat pomembnejšo novo izdajo androida spremljata dve napravi iz družine nexus. Prva je tablifon nexus 6, druga pa tablica nexus 9. Nexus 6 je prvi res orjaški telefon iz Googla, saj je Motorola zanj pripravila mobilnik s kar šestpalčnim zaslonom, ki v širino meri več kot osem, v dolžino pa skoraj 16 cm. Ima vrhunske tehnične lastnosti, med drugim Qualcommov procesor snapdragon 805 z 2,7 GHz (tako kot Samsungov galaxy note 4), zaslonsko razločljivost 2560 x 1440 točk, bluetooth 4.1 in snemanje videa 4K s fototipalom s 13 milijoni točk.

Maloprodajni ceni za nexus 6 naj bi bili 570 (za 32 GB vgrajenega, nerazširljivega prostora za podatke) oziroma 650 evrov (64 GB). Nad tem se ljubitelji nexusov že zmrdujejo, vendar je Google že z lanskim nexusom 5 začel spreminjati filozofijo teh naprav. Nekoč so bile precej dostopne referenčne razvijalske naprave, zdaj pa jih spletni velikan očitno hoče pozicionirati kot najboljše, kar androidni svet premore.

Tablica nexus 9 ima zaslon z diagonalo 8,9 palcev in razločljivostjo 2048 x 1536 (razmerje strani je tako 4 : 3, kot pri ipadu), 64-bitni Nvidijin procesor tegra k1 s 192- jedrnim grafičnim delom kepler, kovinski rob in razmeroma malo roba okrog zaslona. Google skupaj s tablico oglašuje tudi dodatno tipkovnico, podobno kot Microsoft pri tablicah surface. Nexus 9 naj bi stal najmanj 400 evrov, s podporo za mobilna omrežja LTE pa naj bi cena zrasla čez 500 evrov.

Google je predstavil še medijski predvajalnik ali nekakšno igralno konzolo nexus player, ki pa se bo verjetno, podobno kot že predhodnik chromecast, zanašal predvsem na storitve pretočnega videa, ki v Sloveniji niso na voljo. Prav tako še ni jasno, ali bo pri nas mogoče kupiti nexus 6 in nexus 9. Bolj optimistični smo glede tablice, saj Motorolinih telefonov v zadnjem času v Sloveniji ni bilo v ponudbi.