Hekerji vdrli v več kot milijon Googlovih računov

Napadalci lahko s posebno programsko opremo ukradejo elektronske naslove in podatke za overjanje, shranjene na napravah.

Objavljeno
30. november 2016 20.32
INDONESIA-GOOGLE/
Be. B., STA
Be. B., STA

Washington - Preiskovalci iz družbe Check Point Software Techonologies so danes sporočili, da so hekerji z zlonamerno programsko opremo, izdelano za napade na pametne telefone, ki uporabljajo uporabljajo operacijska sistema Android 4.0 in 5.0, vdrli v račune več kot milijona Googlovih uporabnikov.

Vodja oddelka za družbe za mobilne naprave je dejal: »Kraja podatkov o več kot milijonu Googlovih računov je zelo zaskrbljujoča in predstavlja novo stopnjo kibernetskih napadov. Vidimo spremembe v strategijah hekerjev, ki napadajo mobilne naprave, da pridobijo podatke, shranjene na njih,« je še dodal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalci lahko ukradejo elektronske naslove in podatke za overjanje, shranjene na napravah. Tako lahko dostopajo do občutljivih podatkov v različnih Googlovih storitvah, kot so Gmail, Google Photos in Google Docs. S tem pridobijo nadzor nad napravo in z goljufivim nalaganjem aplikacij iz aplikacije Google Play služijo denar. Poleg tega v imenu žrtve aplikacije tudi ocenjujejo.

Po navedbah preiskovalcev so zlonamerno kodo v eni od aplikacij našli lani, nova različica pa se je pojavila avgusta letos, s čimer so vsak dan vplivali na približno 13.000 naprav. Približno 57 odstotkov teh naprav je v Aziji, devet odstotkov pa v Evropi.

Okužba se sproži, ko uporabnik naloži aplikacijo na ranljivo napravo s sistemom Android ali klikanjem na zlonamerne povezave v sporočilih, namenjenih napadom, so sporočili iz družbe.

Check Point je podrobnosti o programski opremi že posredoval tehnološkemu velikanu, kjer so jim nakazali, da bodo ukrepali za zaščito uporabnikov.