HTC trdi, da je upošteval vse glavne pripombe uporabnikov

HTC 10 v Sloveniji pri dveh operaterjih prihaja v prodajo prihodnji teden in se spušča v neposreden boj z galaxyjem s7.

Objavljeno
24. maj 2016 17.08
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Vsaj dva proizvajalca pametnih telefonov letos izpostavljata, da sta pri najpomembnejšem izdelku predvsem poslušala in upoštevala pripombe. Samsungu se je, glede na prve informacije strategija obrestovala, saj se telefona galaxy s7 in galaxy s7 edge prodajata bolje od predhodnikov. Optimistični so tudi v HTC-ju, saj da zaznavajo veliko zanimanja za model htc 10, ki bo v Sloveniji pri Telekomu in Simobilu naprodaj od prihodnjega tedna naprej.

Izboljšave na vseh področjih

Telefon so v Sloveniji predstavili z manjšo zamudo, tudi v prodajo bi moral priti že pred dvema tednoma, a so zaradi velikega povpraševanja v zahodni Evropi prodajni štart bolj proti vzhodu malce prestavili. Tajvanci so uporabnike in njihove pripombe poslušali na več koncih. Regijski produktni vodja Marko Savković je izpostavil črn trak z logotipom htc pod zaslonom, ki je krasil modele one m7, m8 in m9, pri zadnjih dveh celo brez navigacijskih tipk, kar so uporabniki dojeli kot mrtev prostor. Tega zdaj ni več, roba pod zaslonom je enako kot nad njim, spet pa so tam tipke, vključno s čitalnikom prstnih odtisov.

Drugo področje, s katerim lastniki in ocenjevalci niso bili zadovoljni, je fotografiranje. Novinec je obdržal zasnovo tipala pod imenom ultrapixel, kar pomeni večje točke na tipalu kot pri konkurenčnih telefonih (1,55 mikrometra), a ima zdaj 12 milijonov točk, ne več zgolj štiri ali lanskih 21 milijonov običajne velikosti. Fotoaparat ima tudi optično umirjanje slike, tudi pri sprednjem tipalu s petimi milijoni točk. In pri obeh je maksimalna odprtost zaslonke f/1,8. Za konkretne sodbe je seveda prezgodaj, drži pa obljuba, da se fotografska aplikacija zažene v manj kot sekundi in da telefon zaradi pomoči laserja (kot pri telefonih LG) ostri hitro.

Bolj googlovski kot telefoni drugih proizvajalcev

»Mnogi proizvajalci so uspeli pokvariti uporabniško izkušnjo androida,« je prepričan Savković. Pri čemer je mislil na popolnoma drugačen izgled in kup nepotrebnih prednaloženih in neodstranljivih aplikacij. »Ni treba, da bi na vseh telefonih tekel čisti android, to bi bilo dolgočasno, a smo z novim vmesnikom sense vseeno poskušali ohraniti originalen izgled, kot so si ga zamislili v Googlu,« je še dejal. Predvsem pa so odstranili večino podvajajočih se aplikacij (za glasbo, za ogled fotografij, ...), od HTC-jevih sta ostali le aplikaciji za e-pošto in za fotografiranje. Za ostalo so na telefonu Googlove.

Nekatere lastnosti tudi (zavestno) manjkajo

Izpostavili so še trajanje baterije, ki menda v vsakem primeru zdrži cel dan uporabe. In možnost hitrega polnjenja po standardu Qualcomm quick charge 3.0. Ter zvok, saj je telefon, čeprav na prvi pogled ni videti, ohranil dva zvočnika, ki menda delujeta v stereo načinu. Celoten zvok pa je obdelan v 24-bitnem načinu. Zaslon je vrste super lcd 5, ki po navedbah Savkovića prikaže za 30 odstotkov večji barvni spekter kot običajni zasloni lcd.

Telefon izgleda kakovostno izdelan in tudi ne prevelik. Zaradi posnetih robov pa je stranski obod, ki ga uporabnik čuti, ko telefon drži v roki, debel vsega nekaj mm. Kot priznavajo tudi v HTC-ju, sta glavni pomanjkljivosti glede na konkurenco, denimo telefona iz uvoda, nepodpora brezžičnemu polnjenju (zaradi kovinskega ohišja) in odsotnost vodotesnosti, čeprav naj bi telefon preživel škropljenje. Operaterji cen zanj še niso razkrili, bodo pa verjetno primerljive s cenami ravnega Samsungovega aduta.