Huawei s telefonom honor 8 nagovarja milenijce

Po paradnem p9 je kitajsko podjetje predstavlja še tehnološko podoben in cenejši izdelek pod drugo znamko.

Objavljeno
26. avgust 2016 11.52
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Srednji cenovni razred je na marsikaterem področju med kladivom in nakovalom. Kdor ima denar, poseže po dražjem in boljšem izdelku, kdor išče poceni možnosti, pa glede na to, kaj se dobi v nižjem segmentu. Toda pri pametnih telefonih postajajo vmesne možnosti, nekje med 300 in 400 evri, zelo atraktivne.

Kitajski povzpetnik Huawei, tudi v Sloveniji v nekaterih mesecih že številka tri po tržnem deležu, je nekako razpet na več koncev. Začel in zrastel je s cenejšimi telefoni, zadnje čase pa se intenzivno poskuša pozicionirati tudi v višjem segmentu, z izdelki, kot so mate s, mate 8 in še posebno p9, pri katerem je v ospredju sodelovanje s fotografskim podjetjem Leica.

Obenem podjetje že najmanj dve leti uvaja še drugo znamko, imenovano Honor, pod katero poskuša prodajati telefone, ki naj bi ugajali z oblikovanjem in materiali, nagovarjali naj bi predvsem mlade in bi bili pri podobnih tehničnih lastnostih cenejši od konkurence. Tudi zato, ker so na voljo večinoma samo po spletu, v Sloveniji sicer tudi v trgovinah, zelo redko pa zaidejo v operaterske ponudbe.

Zato je zdaj težko oceniti, kakšna je pravzaprav Huaweijeva strategija. Morda bodo sčasoma večino »cenejše« ponudbe preselili pod Honor, ki se je na trgu že dovolj dobro prijel, da ga ne morejo več preprosto umakniti, dražje in tehnološko naprednejše modele pa bodo izdelovali z napisom Huawei na prednji strani.

Osmica za mlade in digitalne

Najnovejši honor 8 po eni strani vnaša dodatno zmedo v Huaweijevo paleto telefonov, po drugi strani pa je nekako logičen korak v želji približati paradni izdelek dodatnim skupinam potencialnih kupcev, predvsem mladim. Telefon je strojno skoraj identičen kot Huaweijev izpostavljeni p9, spremembe so dokaj minimalne, še najbolj opazne so pri obliki.

Osmica je bolj zaobljena od devetice in zato deluje manjša, čeprav podatki razkrivajo, da sta telefona dimenzijsko skoraj identična. Honor je celo nekoliko debelejši, a ga je zaradi bolj posrečene, manj oglate oblike in steklene zadnje strani kljub temu prijetneje držati. Telefona poganja v osnovi enak osemjedrni procesor, ki so ga Huaweijevi inženirji razvili na Armovi osnovi.

Vendar v p9 hitrejša štiri jedra delujejo pri 2,5 GH, v honorju pa pri 2,3 GHz. Počasnejša pri obeh dosežejo 1,8 GHz. Ob 32 GB (24 GB prostih) za podatke ima honor 8 kar 4 GB delovnega pomnilnika. Oba telefona imata zaslon z diagonalo 5,2 palca in ločljivostjo full HD (1080 x 1920). Na zadnji strani je bliskovit čitalnik prstnih odtisov, nad njim pa tudi fotografski modul, povzet iz p9. Le da je tokrat brez Leicinega znamčenja. Vendar sta tipali (in verjetno tudi leče, glede na podatke o zaslonkah) enake.

Torej fotoaparat ima dve tipali s 13 milijoni točk, drugo je črno-belo za zajemanje pomožnih, dodatnih informacij. Kar se po naših opažanjih izkaže v slabi svetlobi, medtem ko pri dnevnem fotografiranju večino dela opravi glavno tipalo. Razlika od p9 je še to, da sta modula za ostrenje in dvotonsko bliskavico postavljena pokonci, ne vodoravno. Kozmetične spremembe, torej.

V maniri večine dražjih novih aparatov ima honor 8 priključek usb-c, ki omogoča brezskrbno vtikanje kabla in hitro polnjenje baterije, ki sicer brez težav zdrži ves dan intenzivne uporabe. Priporočena maloprodajna cena telefona, ko bo konec septembra na voljo, bo 430 evrov. Glede na naše vtise po prvih nekaj dneh uporabe tega telefona utegne predstavljal dober nakup, saj gre za lepo zaokroženo celoto brez večjih slabosti. Že za p9 smo dejali, da bi ga moral Huawei za večjo konkurenčnost na trgu prodajati za približno sto evrov manj, začetna priporočena cena je bila 600 evrov, in honor 8 je očitno odgovor na to ugotovitev.