IDF 2014: Vstopamo v dobo digitalne oprave in interneta stvari

Tudi največji proizvajalec procesorjev se zaveda, da bo moral prodreti na nova področja, če hoče ohraniti svojo pozicijo.

Objavljeno
10. september 2014 04.54
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

San Francisco − Intelova vsakoletna konferenca IDF letos nazorno kaže, kako se spreminja računalništvo. Glavni temi in najbolj »zlorabljeni« besedni zvezi sta digitalna oprava (kot bi lahko prevedli oblačilno oziroma nosljivo elektroniko) in internet stvari. V največjem proizvajalcu procesorjev dobro vedo, da morajo s svojimi čipi prodreti na druga področja, v male naprave, ki jih bomo ali imeli razpostavljene po stanovanjih ali celo nosili na sebi, če želijo še naprej ohranjati svojo pozicijo. Doba osebnih računalnikov v podobi namiznih modelov in prenosnikov se namreč nezadržno končuje.

Slušalke, zapestnice, ure

V glavnem nagovoru konference je predsednik uprave Intela Brian Krzanich prikazal več naprav, namenjenih nošenju, ki so po eni strani nakit ali vsaj izgledajo kot običajni izdelki svoje vrste, po drugi strani pa imajo vgrajeno tehnologijo, zaradi katere lahko počnejo še kaj dodatnega. Najbolj izstopajoča je zapestnica mica, ki dejansko izgleda kot običajen, morda celo nekoliko preveč bleščeč kos nakita. Na drugi (spodnji) strani pa ima zaslonček, tako da uporabnica vidi obvestila, ko obrne zapestje.

Druga tovrstna naprava so slušalke biosport, ki se napajajo neposredno iz izhoda za slušalke in imajo vgrajen merilec srčnega utripa. Intel je napovedal, da bo zanje izdal tudi vtičnik, tako da bodo razvijalci lahko dostopali do podatkov tega tipala. Poleg tega smo videli še nekaj drugih ur in podobnih naprav, na odru pa se je pojavil tudi šef skupine Fossil Gref Mckelvey, ki je prepričan, da bodo tehnološka podjetja in tradicionalni izdelovalci ur in nakita morali sodelovati, saj sta pri izdelkih, ki jih nosimo na sebi, izjemno pomembna oba vidika naprave. Ob nekaj pomislekih glede digitalne oprave in njene dejanske koristnosti pa smo prvi dan konference slišali tudi mnenje, da je priložnost teh izdelkov predvsem ta, da jih bo lahko uporabnik imel več in se odločal, kdaj in za kakšen namen bo katerega od njih nosil, medtem ko desetih različnih pametnih telefonov pač ne bo imel.

Manjšanje čipov in naprav

Na področju interneta stvari Intel predvsem promovira svoj mali procesor edison, ki na velikosti poštne znamke ponuja resno procesorsko moč. Do leta 2020 naj bi bilo v internet povezanih vsaj 50 milijard naprav. Danes je kar 85 odstotkov naprav z računalniškim osrčjem nepovezanih in pri tem Intel vidi veliko priložnost. Edisona že uporabljajo v »pametnih« letalnikih (dronih), različnih avtomatih in drugih prototipih, kjer so pomembne majhnost celotnega vezja, čim nižja poraba energije, hkrati pa tudi spodobna računska moč. Komplet edisona za razvijalce naj bi stal približno 50 dolarjev.

V glavni predstavitvi pa je Krzanich skupaj z Michaelom Dellom, ustanoviteljem podjetja Dell, osupnil še z najtanjšo tablico na svetu. Dell venue 8 7000 je debela vsega 6 mm, njen zaslon z diagonalo 8,4 palca ima ultravisoko razločljivost, tablica pa ima na zadnji strani tudi tri fototipala za Intelovo tehnologijo realsense, ki meri globinske informacije o fotografiji in nato omogoča spreminjanje točke izostritve, barv in še česa. O ceni tablice, ki gre v prodajo novembra, pa predstavniki Intela in Della še nočejo govoriti.