IFA 2014: Asus stavi na izdelke za množice

Vse glavne novosti bodo stale 200 evrov in vsaj na prvi pogled za ta denar ponujajo veliko.

Objavljeno
04. september 2014 00.03
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Berlin − Tajvanski Asus je med prvimi pokazal jesenske novosti in s tremi med zbranimi novinarji povzročil kar nekaj zanimanja.

Tudi to podjetje noče zamuditi morebitnega razcveta pametnih ur, zato je predstavilo svoj model, imenovan zenwatch. Deluje na osnovi Googlove platforme android wear, ki servira obvestila z aplikacije pomočnik google (google now), le da je uporabniški vmesnik nekoliko preoblečen. Ura je kovinska in pašček usnjen, je tudi precej manjša in elegantnejša od Samsungove gear s. Vendar smo si jo lahko ogledali samo v demonstracijskem načinu. Ura naj bi tudi nadomestila vsakokratno vnašanje gesel v telefon, vendar Asus ni pojasnil podrobnosti.

Prenosnik eeebook je nekakšen duhovni naslednik izumrlih netbookov. Tako kot ura bo naprodaj za 200 evrov. Čeprav je na otip malce cenen, pa tehta manj kot kilogram, in to pri zaslonu diagonale 11,6 palca. Poganja ga štirijedrni procesor intel atom, baterija naj bi zdržala 12 ur dela in na njem tečejo pravi windows 8.1 (različica z bingom). Vsekakor izgleda kot povsem spodoben prenosnik za res malo denarja.

Enako bo stala tudi mala premijska tablica memopad 7. Ta ima zaslon full hd in podoben procesor kot omenjeni prenosnik, je pa lahka in narejena iz vzdržljivih materialov. Oblikovanje nekoliko spominja na Nokijine (Microsoftove) pametne telefone lumia. Memopad 7 je nekakšen nexus 7 letnice 2014.