IFA 2014: Microsoft izziva Apple in Samsung

Po prevzemu Nokie je Microsoft le ugotovil, da mora nekaj storiti glede cenovne politike telefonov iz družine lumia.

Objavljeno
04. september 2014 14.18
Matjaž Ropret, Berlin
Matjaž Ropret, Berlin

Berlin − Na tokratnem sejmu IFA je Microsoft prvič v vlogi proizvajalca pametnih mobilnikov, saj je pred nekaj meseci dokončal prevzem telefonskega dela Nokie in temu primerna je bila tudi osrednja tema njegove predstavitve.

Tudi vodja prodaje mobilnih naprav Chris Weber, ki je bil glavni govorec, je poudaril, da je to prva globalna predstavitev novih naprav iz družine lumia pod okriljem Microsofta.

Glavno sporočilo predstavitve pa je bilo: »Izzvali bomo Apple in Samsung in njuno cenovno politiko!« V središču tega izziva konkurenci je novi mobilnik lumia 830. »Z njim ponujamo vrhunski mobilnik za dostopno ceno. Apple se ne more pohvaliti s tem in Samsung prav tako ne,« je poudaril Chris Weber.

Lumia 830 je pravzaprav podobna kot pred nekaj meseci predstavljena lumia 930, vendar nekoliko lažja in tanjša, medtem ko naj bi bila zmogljivost podobna. Kljub temu pa so strojne lastnosti srednjerazredne − štirijedrni procesor snapdragon 400 s hitrostjo 1,2 GHz, 1 GB pomnilnika in petpalčni zaslon z razločljivostjo 720 x 1280 točk.

Glavna lastnost je fotoaparat z desetimi milijoni točk, lečami Zeiss in doslej najtanjšim modulom za optično umirjanje slike v družini naprav z znamko pureview.

Baterija ima kapaciteto 2200 mAh in telefon omogoča brezčično polnjenje.

Cena v prosti prodaji bo približno 400 evrov, telefon pa v roki daje precej lažji in boljši vtis kot dražja lumia 930, medtem ko je zaslon lep in omogoča funkcijo ure in obvestil, ko je ugasnjen (»glance screen«).

Druga novost je lumia 735, ki ga predstavljajo kot telefon za selfije. Sprednji fotoaparat ima namreč pet milijon točk in široki kot, zraven pa so v Microsoftu napisali še aplikacijo selfie app, ki avtoportretom doda instagramovske filtre in druge učinke.

Lumia 735 bo stala približno 270 evrov, poganja jo enak procesor kot lumijo 830, zaslon pa je 4,7-palčni 720p.

Telefon je tanek, lahek in eleganten. Pri nakupu tega telefona in kasneje vseh lumij naj bi potrošniki dobili tri mesece neomejenih pogovorov kamorkoli po svetu z aplikacijo skype.

Microsoft je najavil še nekaj izboljšav sistema windows phone v nadgradnji lumia denim, ki bo na voljo v zadnjem trimesečju leta. Navidezna pomočnica Cortana bo prišla v več držav in jo bo lažje uporabljati, priklicati jo bo mogoče z ukazom »Hej, Cortana!« Druga izboljšava pa je hitrost fotoaparata − tako zagona kot časa med posameznimi fotografijami.