IFA 2014: Samsung napada na vseh koncih

Korejsko podjetje je predstavilo telefon z zakrivljenim zaslonom, čelado za navidezno resničnost in pametno uro.

Objavljeno
03. september 2014 22.07
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Berlin - Samsung je od vseh proizvajalcev, ki so svoje novosti prikazali na prvi novinarski dan v sklopu sejma IFA v Berlinu, največ govoril. In nas znova poskušal prepričati, kako zelo vsakdanje uporabne so njegove »inovacije«.

Tokrat bodo Korejci v prodajo poslali kar dve različici pametnega mobilnika (tablifona) galaxy note. Poleg običajnega galaxyja note 4 še galaxy note edge. Posebnost tega modela je v tem, da ima na desni strani zaslon ukrivljen čez rob ohišja. Medtem ko so ostale lastostni bolj ali manj enake kot pri običajnem modelu, vključno z zaslonom razločljivosti 1440 x 2560 točk vrste super amoled.

Drugi novosti pa sta že znana pametna ura gear s in nekakšna čelada za navidezno resničnost gear vr.
Galaxy note edge lahko sliko prikaze čez celoten zaslon ali pa je ukrivljeni del, kar je tudi privzeto, namenjen dodatnim bližnjicam, komandam ali obvestilom. Tako so lahko tam ikone aplikacij, pripomočki, denimo svetilka, meter in podobni, komande za fotoaparat ali predvajalnik videa. Po prvih nekaj minutah s tem telefonom se nam zdi, da bi ta dodaten del zaslona utegnil biti uporaben, telefon pa ni dosti debelejši ali večji zaradi te lastnosti.

Pri galaxyju note 4 Samsung poudarja drugačno obliko, izboljšano pisalo s pen, velik zaslon in večopravilnost ter fotoaparat z optičnim umirjevalnikom slike in širokim kotom ter večjo svetlobno močjo na sprednji strani za »selfije«. Te je možno zajemati tako, da kot sprožilec uporabimo merilec srčnega utripa na zadnji strani telefona. Ohišje je zelo podobno kot pri že predstavljenem manjšem mobilniku galaxy alpha s kovinskim robom. Za pisalo je Samsung dodal še več funkcij, ki jih nima smisla naštevati. Dodatna lastnost pa je še hitro polnjenje baterije. V pol ure ta pridobi polovico napolnjenosti.

Naprava za navidezno resničnost gear vr je pravzaprav nosilec za telefon note 4, ki služi kot zaslon, z dodatnimi tipali in elektroniko, ki so jo razvili v podjetju Oculus. To je trenutno največji specialist za tovrstne izdelke. Ogledali smo si predstavitev s kitom in ribami v akvariju. S premikanjem glave smo spreminjali pogled nanje, zdelo pa se nam je, kot smo res blizu plavajočim živalim. Vendar slika ni bila povsem kristalno čista. O ceni te naprave Samsung ni povedal še ničesar. In tudi o tem ne, kaj bomo z njo storili potem, ko bomo čez čas zamenjali telefon za novejši galaxy note ali kakšen drug model.

Ura gear s pa ima ukrivljen zaslon in vsa mogoča tipala in povezave, je tudi precej velika. Še posebej za žensko roko. Znova se bo povezovala samo s Samsungovimi telefoni, nanjo pa korejsko podjetje poskuša prenesti vse tisto, kar imamo na telefonu in še več, kar ni nujno prava smer na področju digitalne oprave.