IFA 2015: Huawei prevzema Samsungovo mesto

Kitajsko podjetje je pripravilo za zdaj najbolj glamurozno predstavitev in gre z nekaterimi izdelki tudi cenovno višje.

Objavljeno
03. september 2015 02.16
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Kitajski Huawei je pripravil najbolj razkošno predstavitev prvega dne obsejemskega dogajanja v Berlinu. Zdi se, kot da počasi prevzema Samsungovo vlogo.

V središču je bil pametni telefon mate s, ki je nekakšna nadgradnja najbolj izpostavljenega modela p8, namenjena uporabnikom, ki si želijo še nekoliko večjega zaslona. Vendar so v Huaweiju v primerjavi z lanskim telefonom mate 7 zaslon znižali s šestih na pet palcev in pol, telefon pa tudi zožali in stanjšali, tako da je po velikosti podoben, denimo, LG-ju g4, a bistveno tanjši in tako niti ni prevelik.

Se pa z njim tretji največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov podaja v iphonovski teritorij, saj bo cena osnovne različice z 32 GB prostora za podatke (vgrajena je tudi reža za pomnilniško kartico, ki pa jo lahko zasede druga kartica sim) 650 evrov, za različico 64 GB pa bo treba odšteti 700 evrov. Toda najbolj tehnološko privlačna bo najdražja različica, ki bo menda veljala kar tisočaka, imela pa bo zaslon z zaznavo moči pritiska (force touch). Ta tehnologija omogoča različne uporabe, med drugim je mogoče z različno močnim pritiskom spreminjati povečavo fotografije ali pa na zaslonu tehtati kakšne manjše predmete − telefon kot tehtnica deluje v območju med 100 in 400 grami. Toda telefon s tem zaslonom še ne bo prišel v prodajo takoj.

Sicer pa mate s ponuja zaslon s polno visoko razločljivostjo, 13 megatočkovni fotoaparat s štiribarvnim tipalom in optičnim usmerjevalnikom, sprednji fotoaparat z osmimi milijoni točk, kovinsko ohišje, tri mikrofone in premaz iz nano-delcev za vodoodpornost. Kup funkcionalnosti je še v programski opremi, med njimi možnost pisanja črk s členkom prsta za zaganjanje določenih aplikacij. Na zadnji strani je dodelan čitalec prstnih odtisov, ki po prvih vtisih deluje dobro, vprašanje pa je, ali je lahko Huawei uspešnejši od drugih androidnih proizvajalcev pri prepričevanju potencialnih kupcev, naj odmislijo iphone in raje posežejo po alternativi.

Huawei je predstavil še srednjerazredni telefon g8, ki bo za 400 evrov prav tako ponujal kovinsko ohišje, polnorazločljivostni zaslon diagonale 5,5 palcev, 13 megatočkovni fotoaparat, čitalec prstnih odtisov in veliko baterijo. Izvedeli pa smo tudi ceno pametne ure huawei watch, ki so jo sicer predstavili že pred meseci na kongresu MWC v Barceloni. Zanjo bo treba odšteti 400 ali 450 evrov, odvisno od paščka, pozlačena različica pa bo dražja, prodajali jo bodo za 700 evrov. Slovenije ni bilo na nobenem od seznamov, v katerih državah bodo Huaweijeve novosti na voljo takoj, ko jih bodo postali v prodajo.