IFA 2015: Televizorji z lepšo ali samo bolj umetno sliko?

Najnovejša kratica pri televizorjih je hdr, kar pomeni, da se tehnologija umika nepotrebnim programskim trikom.

Objavljeno
07. september 2015 13.35
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Na letošnjem sejmu IFA prvič po nekaj letih niso v ospredju televizorji. Še vedno jih je veliko in zavzamejo največji del prostora, toda proizvajalci so večinoma izpostavljali druge izdelke. Kaj je torej novega pri televizorjih?

Po 3D, pameti in 4k je na površje naplavilo kratico hdr. To poznamo v svetu fotografije, kjer označuje visok dinamični razpon. V praksi to pomeni, da ima taka fotografija več podrobnosti v temnih predelih in manj presvetljene svetle predele, programska oprema v fotoaparatu ali telefonu pa rezultat dobi z združitvijo več fotografij v eno. Učinek je možno doseči tudi ročno, če isti motiv posnamemo z različnimi nastavitvami.

Pri televizorjih so večja svetilnost in tehnologija kvantnih točk, ki omogoča tudi večji barvni spekter, po mnenju proizvajalcev osnova za tovrstno »izboljševanje« slike. Po tistem, kar smo videli, večina algoritmov hdr izrisuje bolj izumetničeno sliko, s prehudimi kontrasti, preveč izstopajočimi motivi in nenaravnimi barvami. Morda neukemu gledalcu to izgleda lepše, vsekakor pa je bolj umetno. Hdr so poudarjali tako rekoč vsi veliki proizvajalci, od LG, Samsunga in TP Visiona (Philips) do manj znanih, kot je, denimo, hongkonški Skyworth.

4k ni več novica

Ker je razločljivost 4k postala že skorajda vsakdanja − v zahodni Evropi je menda na voljo tudi že precej tovrstne vsebine −, je po sejmu razpostavljenih tudi precej televizorjev s še več točkami na zaslonu. Televizorje 8K, pred leti je prvega prikazal Sharp, smo si tokrat lahko ogledali še pri LG, Samsungu in Skyworthu. Podrobnosti v takih videih ali fotografijah so seveda osupljive, a glede na to, da bo trajalo še precej časa, preden bo običajna vsaj slika 4K, je ta čas 8K zgolj prikaz tehnološkega napredka kot kaj drugega.

Philips je po lanskem prototipu tokrat prikazal prodajni model televizorja s projekcijskim sistemom ambilight. Ta nima zgolj svetečih diod okrog zaslona, temveč je zadaj na obroču razpostavljenih devet malih projektorjev, ki na steni za televizorjem poustvarjajo sliko z zaslona.

Samsung je predstavil predvajalnik blu-ray, ki podpira nove nosilce z razločljivostjo 4k (uhd). LG pa je družini televizorjev z zasloni oled dodal še plosko različico − doslej so bile samo ukrivljene −, ki bo verjetno nekoliko cenejša. Korejsko podjetje je še vedno edino, ki resno razvija tehnologijo oled za zaslone, večje od telefonskih in tabličnih. Pri teh tudi niso potrebni triki, kot je hdr, saj je črna res črna, toda visoka cena (čeprav pada) in krajša življenjska doba še vedno preprečujeta širši razmah te tehnologije.