Intel NUC: Simpatična alternativa prenosnikom in velikim škatlam

Mali namizni PC je še naprej dobra izbira, LG-jev monitor 4k pa je lahko ustrezna dopolnitev delovnega okolja.

Objavljeno
03. maj 2016 11.38
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Namizni osebni računalniki so v zadnjem času po krivici nekoliko prezrti. Še posebej ker so v prodaji simpatični in uporabni izdelki, kot je Intelov NUC. Mali namiznik je z novo generacijo pridobil še nekaj koristnih izpopolnitev.

Intel že nekaj let ponuja napol sestavljene namizne PC-je v majhnih ohišjih. Pri teh je večina potrebne elektronike, skupaj z matično ploščo in procesorjem, že vgrajene, uporabnik mora dodati le še pomnilnik, disk ssd (zdaj v obliki m.2, ki je videti podobno kot pomnilnik) in vmesnik za brezžično povezljivost. Nekateri modeli so rahlo povišani, da gre vanje tudi disk običajne velikosti za prenosnike (2,5 palca), vendar naš preizkusni ni bil tak. Nova generacija seveda temelji na najnovejših Intelovih procesorjih skylake. Mi smo preizkusili enega od modelov s procesorjem core i5, ki je po našem mnenju povsem dovolj zmogljiv za večino nalog. Morda ga rahlo utrudita razvozlavanje in zapisovanje videa 4k, vendar trenutno ni procesorja za domačo uporabo, ki s tem ne bi imel težav. V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi računalniki NUC s šibkejšimi procesorji pa je novi malo glasnejši. Očitno počasnejši ventilator za skylake ne bi bil dovolj. Vsekakor skupaj s hitrim diskom in pomnilnikom tak računalnik nikakor ni podhranjen, vseeno pa ni primeren za igričarje, saj se vanj ne da vgraditi namenske, zmogljive grafične kartice. Zato tudi ni ustrezen za poganjanje vsebin za očala za navidezno resničnost, kot so htc vive in oculus rift.

V letošnji inkarnaciji je Intelova škatlica ohranila večino priključkov. Vhodov usb je dovolj, tako spredaj kot zadaj, izhoda za monitor sta še naprej hdmi in display port, tu je še izhod za slušalke, pogrešamo pa, denimo, optični izhod za zvok. Ob strani je po novem čitalec pomnilniških kartic, kar je dobrodošla novost. V Intelu pa bi lahko razmislili o drugem mestu s tipko za vklop, saj že od prvih tovrstnih računalnikov naprej nehote pošiljamo sistem v spanje, ko vtikamo naprave v sprednji usb in škatlico pridržimo, da ne spolzi nazaj. Konkreten sistem na podlagi Intelove osnove je mogoče sestaviti za kakšnih 700 evrov (brez operacijskega sistema), kar morda ni poceni, a zadeva za ta denar ponuja veliko. Predvsem je bistveno bolj zmogljiv in prilagodljiv od prenosnika in precej manj vpadljiv od klasičnega namiznega PC.

LG 27ud68-w

Nova generacija Intelovih malčkov je dovolj zmogljiva ne samo za priklop, ampak tudi za resno delo z visokorazločljivostnim monitorjem. Mi smo nanj priključili LG-jev »poceni« monitor 4k z oznako 27ud68-w. To je 27-palčni model z matriko ips in razločljivostjo 4k (3840 x 2160). Ima tudi podporo za igričarsko tehnologijo free sync in dokaj kratke zakasnitvene čase. Toda nas je bolj zanimalo, kako se obnese pri vsakdanjih opravilih in za urejanje fotografij in videa. Splošna ugotovitev je, da sistem windows še vedno ni najbolje prilagojen za razločljivost 4k. Na manjših diagonalah so besedilo in ikone brez povečevanja v nastavitvah uporabniškega vmesnika preprosto premajhni za udobno delo. Ob povečanju na, denimo, 150 odstotkov pa slika ni več tako ostra in jasna, kot bi od takega monitorja pričakovali. Verjetno bi bilo drugače pri večji diagonali, denimo 34 palcih, kjer bi lahko že s privzeto velikostjo delali dovolj udobno. Pri 27-palčnih monitorjih se nam še vedno zdi najbolj ustrezna razločljivost QHD (2560 x 1440).

LG-jev monitor, ki stane približno 600 evrov, za ta denar ponuja kar precej, a mu zmanjka nekaj fines. Slika je z ustreznimi nastavitvami lepa in še posebej za urejanje fotografij in montiranje videa je monitor zelo primeren, saj se dejansko vidijo vse podrobnosti, ki jih monitorji z manjšo razločljivostjo pač ne zmorejo prikazati. Tudi barve so dokaj nevtralne in pravilne. Prikaz besedila ni tako vrhunski. Največ pa monitorju zmanjka pri končni izdelavi in prilagodljivosti. Pogrešamo nastavljanje višine in večjo čvrstost. Tudi priključkov bi moralo biti več, še posebej razdelilnik usb in priključek za polnjenje telefonov. LG je pač nekje moral varčevati, da je dosegel zamišljeno ceno. Kljub temu mu je uspelo izdelati dober monitor, ki pa vendarle pusti nekaj neizpolnjenih želja.