Apple ios 8: Delno odpiranje jabolčnega kraljestva zunanjemu svetu

Nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema prinaša nekaj dolgo želenih možnosti in drobnih izboljšav.

Objavljeno
23. september 2014 17.26
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

V nadgradnjah programske opreme izdajatelji poskušajo doseči različne cilje. Včasih samo odpravljajo hrošče in napake. Drugič dodajo funkcionalnosti. Tretjič povsem spremenijo izgled programa ali operacijskega sistema. Po navadi pa združijo vse troje. Tak je bil lanski preskok iz ios 6 na ios 7. Letošnja nadgradnja sedmice v osmico pa je nekoliko drugačna.

Vizualnih sprememb v Applovem operacijskem sistemu za mobilne naprave (iphone, ipad, ipod touch) ni, prav tako ni poudarek na odpravi napak, nove funkcionalnosti pa so večinoma take, ki jih doslej od Appla nismo pričakovali, čeprav smo si jih želeli. Tako je ios 8 začetek vsaj delnega odpiranja Applove platforme, saj ni več dovoljeno in možno samo tisto, kar si je zamislil proizvajalec.

Končno uporabna tipkovnica

Kot rečeno, na zunaj ios 8 ne prinaša sprememb. Vsaj ne na prvi pogled opaznih, je pa tu in tam kakšna drobna razlika v primerjavi s prejšnjo različico. Glede hitrosti delovanja kakšnih sprememb nismo zaznali. Novi modeli (iphone 6 in 6 plus) tako ali tako prihajajo že s prednameščeno osmico, na leto in pol stari petici pa tudi nismo opazili kakšne zaznavne upočasnitve, o katerih poročajo uporabniki na družabnih omrežjih in spletnih forumih. Tudi če se kakšna aplikacija nalaga desetinko ali dve hitreje, je to zanemarljivo. Morda je malce manj priporočljivo ios 8 nameščati na iphone 4s in ipad 2, telefonska štirica in prva tablica pa sploh nista več med podprtimi napravami.

Dve področji, kjer je Apple (delno) odprl dostop do sistema razvijalcem, sta tipkovnica in deljenje vsebin. Zdaj je mogoče namestiti tudi kakšno drugo zaslonsko tipkovnico od tiste, ki jo ponuja Apple. Skoraj noben zahtevnejši uporabnik androida ne tipka s privzeto tipkovnico, temveč z eno od množice tistih, ki so na voljo v trgovini za aplikacijami. V ios za zdaj take ponudbe še ni, pa tudi od teh, ki so na voljo, je le malo uporabnih za slovenske lastnike iphonov. Sicer je zdaj tudi Applova tipkovnica »slovenska«, kar pomeni, da so tipke označene s slovenskimi izrazi (denimo preslednica), kaj dosti več pa ne. Za sistemski jezik smo še vedno obsojeni na angleščino.

Od dodatnih tipkovnic smo preizkusili swiftkey in swype. Nobena od njiju hitrega tipkanja oz. vlečenja po črkah ne ponuja v slovenščini. Swiftkey pa celo slovenskih črk (čžš) ne pozna, tako da jo vsaj dokler ne pride podpora za slovanske jezike, lahko ignorirate. Swype je bolj uporabna tipkovnica. Ne samo, da ima šumnike in šumevce, poleg preslednice sta tipki za vejico in piko, na vseh tipkah pa lahko z dolgim pritiskom pridemo do znakov na drugem nivoju, tudi številk. In mogoče je spreminjati temo (barvo) tipkovnice. Swype stane 89 centov, ta denar pa bo dobra naložba za hitrejše tipkanje z iphonom. Drugih uporabnih tipkovnic za zdaj nismo našli.

Obljuba odprtosti še ni povsem izpolnjena

Tudi druga obljuba je za zdaj izpolnjena samo polovično. Doslej so lahko uporabniki iphonov fotografije, spletne povezave in druge vsebine »delili« samo v petih prednastavljenih aplikacijah - sporočilih, e-pošti, flickrjum twitterju in facebooku. Zdaj pa s pritiskom na tipko more lahko vključimo še druge. Nam so se denimo poleg Applove možnosti icloud prikazale še aplikacije onenote, evernote in flipboard, ne pa denimo tudi onedrive in dropbox. Morda se bosta, ko bosta deležni ustreznih nadgradenj. Prav tako še vedno ni nobene druge možnosti, če na povezavo kliknemo v e-poštnem sporočilu ali na twitterju, kot da se ta odpre v brskalniku safari. Applova odprtost je še vedno precej omejena. Tudi za nalaganje vsebin na telefon ostaja edina pot program itunes.

Novost v jabolčnem okolju so pripomočki (widgeti), ki se prikazujejo v obvestilnem polknu. Vključite jih tako, da v razdelku today kliknete na tipko edit in s seznama dodate aplikacije, ki omogočajo pripomočke. Takih je že nekaj, predvsem vremenskih in novičarskih, vendar je njihova dejanska uporabna vrednost nizka.

Nekaj sprememb je v aplikacijah. Denimo v e-poštni lahko se potegom sporočila v levo ali desno dosežete določene aktivnosti (označite za neprebrano, zbrišete, pridete do možnosti). V fotografski se prikaže sonček, če kliknete zaslon za izostritev na določen motiv. Potem lahko podrsate po zaslonu gor ali dol ter s tem spreminjate osvetlitev fotografije. Vgrajenih pa je tudi že precej možnosti za naknadno urejanje fotografij.

Družinsko deljenje nakupov

Ena od zanimivejših možnosti, ki jih prinaša ios 8 je »family sharing«, ki ga v nastavitvah najdete pod icloud. Družinska delitev pomeni, da lahko povežete več računov itunes, pri katerem je eden glavni drugi pa pomožni. Vsi nakupi gredo na kreditno kartico, ki je povezana z glavnim računom, vsi uporabniki znotraj družine pa lahko nameščajo vse kupljene aplikacije, glasbo in filme. Tako ni več treba vsakemu uporabniku posebej kupovati aplikacij. Zadeva deluje, smo pa opazili, da je na eden od »odvisnih« telefonov prikazoval glasbo z glavnega računa, ne pa tudi aplikacij. Toda kupovanje je bilo mogoče in aplikacije s tega računa smo brez težav nameščali na telefon z glavnim računom. Morda gre samo za začetne težave v Applovih zalednih sistemih.

Novi ios je kot vedno mogoče namestiti neposredno s telefona, obvezna je samo povezava wi-fi, ker je namestitvena datoteka velika skoraj gigabajt. Toda prvič doslej nadgradnja zahteva tudi veliko prostega prostora na telefonu, če nadgrajujete na ta način. Na iphonu 5s je treba imeti več kot pet gigabajtov praznega prostora, na 5 in 5c pa malo manj. Toda, če telefon priključite na računalnik in namestitev poženete prek programa itunes, vam ni treba čistiti telefona. Je pa pametno, če pred nadgradnjo opravite varnostno kopiranje (backup) ali na računalnik ali v icloud in še ročno skopirate najbolj občutljive podatke s telefona. Nadgradnje Applovih naprav sicer niso znane po težavah, toda vseeno se je bolje vsaj malo zavarovati. V vsakem primeru pa ios 8 prinaša nekaj dobrodošlih novosti v svet naprav z obgriznjenim jabolkom in njegovo namestitev priporočamo.