Iskalni žetonček je doživel nadgradnjo

Chipolo je izboljšan in je lahko tudi daljinski sprožilec za selfije, a je še vedno pogojno uporaben.

Objavljeno
11. december 2015 17.41
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Po kar lepem uspehu prve različice se slovensko podjetje Chipolo vrača z nadgrajenim istoimenskim iskalnikom stvari. Ta ima poleg izpopolnjene tehnologije nove funkcionalnosti, odpravljene nekatere napake in povsem novo androidno aplikacijo. Napredek je očiten, vsakdanja uporabnost pa vseeno še vedno dvomljiva.

Chipolo je na pogled nekakšen žeton, obesek za ključe, ki se poveže s pametnim telefonom – androidnim ali iphonom – prek tehnologije bluetooth (4.0 ali novejše). V nasprotju s prvim je novi chipolo mogoče povezati z več telefoni. Tako si ga lahko »deli« par, ki ga denimo uporablja kot obesek za ključe »družinskega« avta. Upamo, da je vzdržljivejša tudi baterija, a tega v enem tednu preizkušanja seveda nismo mogli ugotoviti. V podjetju obljubljajo do pol leta delovanja z eno baterijo, v škatlo so priložili eno dodatno. Obesek enako kot prejšnji drži povezavo s telefonom do nekaj deset metrov, odvisno od tega, koliko ovir je vmes. Je pa glasnejši kot v prvi različici. Vsekakor se da v hiši oziroma stanovanju najti založene ključe ali telefon. Aplikacija večinoma deluje stabilno, le enkrat se je med fotografiranjem ustavila in smo jo morali ročno »ubiti« ter malo počakati, preden je spet našla povezavo z žetonom.

Princip iskanja je enak kot prej. Če stresemo chipolo, zazvoni telefon. Če na aplikaciji na telefonu pritisnemo na ikono chipola z zvončkom, pa se oglasi obesek. Pikice označujejo oddaljenost chipola, še naprej je v aplikaciji tudi podatek o temperaturi. Najbolj opazna nova funkcionalnost je zajemanje selfijev (avtoportretov) s chipolom. Ko jo izberemo, se na telefonu zažene aplikacija za fotografiranje, ki je že nastavljena na sprednji fotoaparat. Potem ko potresemo chipolo, se vključi samosprožilec in po približno dveh sekundah se na zaslonu prikaže fotografija. To možnost je najbolje uporabljati s kakšnim manjšim stojalom. Kljub tej novosti pa bo chipolo še naprej zanimiv predvsem za raztresene ali pozabljive, drugi od njega večinoma ne bodo imeli dosti koristi.