Jeseni nov poskus z digitalnim radiem

Oddajniki in zveze RTV Slovenija so pridobili frekvence za DAB+, sledi razpis za pravico digitalnega oddajanja.

Objavljeno
26. januar 2016 15.34
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Na ponovljenem razpisu Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) so Oddajniki in zveze, ki delujejo znotraj RTV Slovenija, kot edini ponudnik pridobili frekvence za prvi multipleks (nabor programov) digitalnega radia. RTV je sicer pred leti že oddajal v tehnologiji DAB, zdaj pa mora v skladu z zavezami omrežje vzpostaviti v 249 dneh. V Oddajnikih in zvezah začetek oddajanja na sedmih lokacijah napovedujejo za september.

V multipleksu je menda prostora za do 20 radijskih programov, odvisno od kakovosti zvoka (stopnje stiskanja). DAB+ sicer v nasprotju s prvotnim standardom digitalnega radia temelji na kodeku AAC+, ki pri enakem stiskanju ponuja boljšo kakovost zvoka, hkrati pa zagotavlja tudi bolj zanesljiv sprejem. RTV Slovenija namerava v prvi fazi oddajati z Nanosa, Krima, Krvavca, Plešivca, Pohorja, Tinjana in Trdinovega vrha. S tem bo digitalni signal po navedbah nacionalke dosegel 73 odstotkov gospodinjstev in pokrival 89 odstotkov avtocest in hitrih cest. »Nadaljnje širitve omrežja bodo odvisne predvsem od uveljavitve nove tehnologije pri poslušalcih in izdajateljih programov,« so še zapisali.

Oddajniki in zveze, ki že upravljajo oba multipleksa digitalne prizemne televizije (DVB-T), bodo morali v radijskega pod enakimi pogoji spustiti vse izdajatelje radijskih programov, ki bodo pridobili pravico do razširjanja v digitalni obliki na prihajajočem razpisu Akosa. Kdaj bo ta objavljen, sicer še ni znano, a zagotovo bo moral regulator ukrepati še pred poletjem.

DAB sicer ni zamenjava za analogni radio (FM in AM). Za zdaj je Norveška edina država, ki je napovedala izklop analognega oddajanja pri nacionalnih in regionalnih, ne pa tudi lokalnih radijskih postajah. Prehod naj bi se začel čez natanko eno leto. O podobnem koraku razmišlja tudi Danska, a ne pred letom 2022. Za sprejem digitalnega radia je treba imeti ustrezen sprejemnik, pri čemer starejši sprejemniki, namenjeni standardu DAB, ne predvajajo signala DAB+.