Kako je tablica čim bolj in hkrati čim manj ipadovska?

Samsug galaxy tab s2 in sony xperia z4 tablet ponujajo veliko, a bistveno presegajo proračun za tablice večine kupcev.

Objavljeno
07. oktober 2015 13.30
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Zdi se, da zadnji dve generaciji Samsungovih tablic višjega razreda, tab pro in tab s, nista bili posebej prodajno uspešni. Sicer verjetno korejsko podjetje letos ne bi skoraj popolnoma spremenilo koncepta. Nad čemer se ne pritožujemo.

Samsung galaxy tab s2

Če so se prej Samsungove tablice skoraj striktno držale širokozaslonske zasnove, sta novi dve ipadovski. Razmerje stranic zaslona 4 : 3, velikost (9,7 in 8 palcev) in tudi razločljivost so enake kot pri Applovih izdelkih (2048 x 1536). Je pa drugačna tehnologija in oba zaslona super amoled sta morda najlepša, kar smo jih doslej videli pri tablicah. Za brskanje po spletu, branje revij in delo (pisanje besedil in podobno) je tako razmerje strani bolj primerno, še posebej pri dveh aplikacijah na zaslonu. Za ogled fotografij, videov in filmov pa ne, saj ostane veliko nezapolnjene črnine. Vsaka oblika zaslona je kompromis in v Samsungu so očitno presodili, da je Apple že ves čas imel bolj prav od njih ali da so kupci bolj naklonjeni takšnim tablicam. Čeprav se po našem mnenju kupci ozirajo na vse kaj drugega kot na to, ali je zaslon malo bolj širok ali malo bolj kvadraten.

Zanima jih hitrost delovanja in čez to nimamo pripomb. Aplikacije se nalagajo hitro, prehajanje med njimi je gladko, zatikanja ni niti v igrah. In kupce, še posebej pri tako dragih tablicah, zanima, kako fine in lahke so za dolgotrajno držanje. Tu oba Samsungova izdelka pripravita največje presenečenje. Tablici sta res izjemno lahki in večja od obeh je mogoče sploh prva med tako velikimi, ki se mi osebno ni zdela pretežka za vsakdanjo uporabo, saj sem ljubitelj manjših tablic. Tab s2 8.0 je sploh v peresni kategoriji, pri obeh pa bistveno razliko naredi doplačljiv ovitek (vpne se v luknji s poklopnim pokrovom na zadnji strani tablic), ki je resda uporaben za postavljanje zaslona pokonci, a doda vsaj polovico izvirne mase.

Oba izdelka sta kovinska, še ena novost za Samsung na tem področju in še eno zgledovanje po konkurenci. Občutek pri držanju je dober, je pa razlika med materialom pri beli in črni tablici. Druga se nam je s teksturirano zadnjo stranjo zdela prijetnejša. Obenem je prav pri materialu in obliki največja razlika v primerjavi z ipadom in njegovim svetlečim se aluminijem. Tanka linija in majhna masa pa ne pripomoreta k trajanju baterije, ki ni ravno izjemno. Kakšnih pet ur se že da iztisniti, kaj več pa težko.

O fotoaparatu ne bomo razglabljali, ker se nam tablice ne zdijo prave naprave za fotografiranje. Kakovost je nekje na ravni pametnih telefonov izpred nekaj let. Programska oprema je znana − enake Samsungove ikone, enaki pripomočki, enako obvestilno polkno. Funkcionalnosti zrcaljenja zaslona pametnega telefona (enega od Samsungovih galaxyjev, kajpak) na žalost nismo mogli preizkusiti. Na demonstraciji se je zdela zanimiva, toda praktična uporabnost je dvomljiva. Cene tab s2 se začnejo pri približno 400 evrih za manjšo in 500 evrih za večjo, povezljivost lte stane dodatnih 80 evrov.

Sony z4 tablet

Že vse od začetkov sistema android videvamo tudi poskuse, da bi tablice z njim spremenili v resne računalnike, ki pa bi bili hkrati bolj mobilni, »osebni« in prijazni kot tisti s sistemom windows. Sony je s tablico z4 tablet zadnji, ki poskuša uresničiti to premiso. Morda celo najbolj uspešno doslej. Tablica klasične velikosti je dobro narejena, lahka (manj kot 400 gramov), vodotesna in procesorsko dovolj zmogljiva za poganjanje androida. Pri tablici niti segrevanje procesorja qualcomm snapdragon 810 ni tako opazno kot pri telefonih. Ima lep in jasen desetpalčni zaslon 2k, vendar pa ni na ravni Samsungovih.

Doplačljiva tipkovnica je prav tako kakovostno izdelana, brez težav napišemo celo daljša besedila. Na njej so še tipke za upravljanje androida, da ni vedno treba segati na zaslon. Sistem android in ponudba aplikacij zanj sta že toliko napredovala, da je tovrstna tablica uporabnostno zelo blizu Asusovemu t300 z okni. Žal ne tudi za manj denarja, saj je treba skupaj s tipkovnico zanjo odšteti približno 700 evrov, s podporo povezljivosti v mobilna omrežja (lte) pa 800. Sony sicer v svojo različico androida ni vgradil kakšnih dodatnih trikov, ki bi ponujali več produktivnosti. Je pa zaradi širokega razmerja stranic ta izdelek bolj primeren za večpredstavnost.

Koga nagovarjajo te tablice?

Samsung in Sony nadaljujeta s staro taktiko, ki se nikoli ni posebej dobro obnesla in se najbrž tudi nikoli ne bo. Njune tablice stanejo enako kot (velikostno) primerljivi ipadi (ali povsem spodobni prenosniki), ki imajo še vedno prednost večjega ekosistema aplikacij, iger in vsebin ter dolgotrajnejše podpore. Poleg tega potencialni kupci iščejo predvsem cenejše tablice in Apple zadnja leta v prodaji drži še generacijo ali dve starejše ipade za nekoliko nižjo ceno, samsungi srednjega razreda pa so velik korak navzdol v primerjavi s tokrat opisanima tablicama. Obe z oznako tab s2 sta odlični. Tanki, lahki, zmogljivi, vzdržljivi, s sijajnim zaslonom. Podobno tudi xperia z4 tablet. Vprašanje je le, komu vse našteto pri nakupu tablice kaj pomeni oziroma kdo je pripravljen za to odšteti 500 evrov ali več. Veliko raje bi videli, da bi se proizvajalci osredotočili na razvoj res dobrih tablic za približno 250 do 300 evrov.