Lenovo yoga tab3 pro: Ne tablica, bistven je projektor

Po daljšem premoru je spet nekdo vgradil projektor v telefon ali tablico in tokrat je dejansko uporaben.

Objavljeno
15. marec 2016 09.27
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Projektor v telefonu ali tablici ni povsem nova zamisel, že pred leti smo videli nekaj tovrstnih poskusov. Je pa najnovejši in tudi najboljši do zdaj. Tako zaradi samega projektorja kot zaradi naprave, v katero je vgrajen, in programske opreme na njej. Govorimo o tablici lenovo yoga tab 3 pro.

Najbolj znani napravi z vgrajenim projektorjem sta bila Samsungova telefona iz družine galaxy beam. Zdi se, da je korejsko podjetje po teh dveh poskusih tak koncept izdelkov opustilo, zato pa je novo tovrstno reč, z novo generacijo miniprojektorja, izdelal kitajski Lenovo. Tablica z desetpalčnim zaslonom sama po sebi ne izstopa, razen z zdaj že znano obliko s cevastim spodnjim delom in integriranim stojalom. Toda projektor je tisto, kar jo loči od drugih in zaradi česar bi se to tablico morda splačalo kupiti.

Vgrajeni projektor po navedbah proizvajalca oddaja sliko s svetilnostjo 50 lumnov in največjo velikostjo 178 cm (70 palcev). Za primerjavo, telefona galaxy beam sta imela projektor z desetimi oziroma 15 lumni, torej je napredek očiten. V teoriji bi pikoprojektor s tako veliko sliko - treba je imeti prostor, da ga postavite na dovolj veliko razdaljo - lahko zamenjal precej velik televizor. V praksi pač ne, primeren je namreč kvečjemu kot zamenjava večjega monitorja ali manjšega televizorja za nekatere vrste vsebin in priložnostne predstavitve, predvsem na sestankih. Slika iz projektorja je povsem enaka kot tista na zaslonu, ki se vmes izključi, a ga je mogoče kadarkoli znova vključiti.

Potrebna je tema

Kot vedno pri tovrstnih malih projektorjih z dokaj nizko svetilnostjo zelo pomembno, kako temen je prostor in kam projicirate sliko. Če ni bilo povsem temno in če stena ni bila ustrezna (priporočljivo je seveda platno), je bila slika za marsikatero vsebina premalo svetla. Še posebej če smo poskušali doseči res veliko diagonalo, pri čemer se pomanjkanje svetilnosti še toliko bolj pozna. Težava so predvsem filmi, v katerih je običajno veliko temnih prizorov, a tudi marsikatera druga televizijska vsebina, med drugim športni prenosi. In ker je razločljivost projektorja za današnje čase precej nizkih 800 x 480 točk, so zlasti filmi, tudi iz kakovostnega vira hd, na veliki steni podobni slabšim piratskim kopijam. Kaj več ne morete pričakovati.

Veliko bolje se projektor odreže denimo pri risankah, ki jih večinoma krasijo žive barve, razločljivost pa tam ni ključnega pomena, zato je slika lepa tudi v rahlo osvetljenem prostoru. In otrokom se bo tak ogled nedvomno zdel bolj navdušujoč kot na zaslonu tablice, čeprav ta ponuja izvrstno razločljivost 2560 x 1440 točk in zelo žive barve. Prav tako je rešitev dobrodošla za ogled športne tekme nekje, kjer bi bil sicer največji zaslon tablica. Zamenjava za resen televizor z dobro svetilnostjo in razločljivostjo pa pikoprojektor ni in še nekaj časa ne bo. Navsezadnje je omejitev trajanje baterije. To sicer ni slabo, saj si je mogoče z enim polnjenjem ogledati tudi dva filma, zagotovo pa daljšo tekmo. Toda potem energije zmanjka in polnjenje baterije traja vsaj enako dolgo.

Tablica yoga tab 3 pro je pred drugimi pikoprojektorji v prednosti zaradi prilagodljive oblike. Projektor je v okroglem podstavku, in ker je stojalo tablice mogoče poljubno nastavljati, je ni težko nekam postaviti in najti pravega položaja. Pri telefonu ali mali škatlici brez tovrstnega stojala je prilagajanje postavitve precej bolj težavno. Po drugi strani pa je tretja generacija tablice yoga nekoliko debelejša in zato mora biti v pokončnem načinu (ko gledamo v njen zaslon, ne projicirano sliko) precej pokonci, sicer se prekucne. Tablica deluje dokaj hitro, a ni v tem pogledu nič posebnega. Pri projiciranju slike priporočamo še zvočnik bluetooth, da zvok prihaja od tam, kjer je slika, saj je tablica obvezno nekaj metrov oddaljena od stene. Za 500 evrov (brez mobilne povezave, ta tablico podraži še za sto evrov) je tablica s projektorjem zanimiv nakup, vendar ne, če se odločate za ipad ali kakšno drugo dražjo (namensko), napredno in tanko tablico. Če veste, za kaj bi vam projicirana slika prišla prav, pa se splača razmisliti o tej napravi.