LG 27mu67: Kakovosten monitor 4k za dosegljivo ceno

LG-jev monitor prepriča s kakovostnim zaslonom ips, manj z dodatki in slogom.

Objavljeno
20. november 2015 16.17
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Cene zaslonov 4k pospešeno padajo. Ne samo televizorji, tudi računalniški monitorji so se že spustili krepko pod tisočaka. LG-jev model 27mu67 stane manj kot 600 evrov in pri tem ne sklepa večjih kompromisov pri kakovosti slike, kot so jih in jih še tovrstni monitorji s cenenimi matrikami tn. LG je bližnjice ubiral drugod.

Monitor ima matriko ips, kar pomeni dobre vidne kote in tudi kar pravilne barve. Vsekakor je slika dovolj jasna in kakovostna, če se uporabnik nekoliko potrudi, tudi barvno uravnotežena, da se večina neprofesionalnih kupcev ne bo nad ničemer pritoževala. Pri diagonali 27 palcev (68,58 cm) je morda tolikšno število točk na zaslonu, ki ga ne gledamo na deset centimetrov, skoraj pretirano, saj tudi razločljivost 2560 x 1400 (QHD) že da dovolj ostro sliko. Pa vendar 4k prinese še nekaj dodatnega manevrskega prostora in dodatnih podrobnosti. Predvsem pa je čisto nekaj drugega, če si fotografije in videe, posnete in objavljene v 4k, tudi ogledamo v (skoraj) izvirni razločljivosti. Besedilo je videti res ostro (ko vse pravilno nastavimo in vsaj enkrat na novo zaženemo računalnik), tudi za urejanje fotografij je tak monitor odličen, pa za uporabnike, ki imajo naenkrat odprtih in po namizju razpostavljenih veliko oken, medtem ko pri brskanju po spletu ne pridobimo veliko. Zaradi podpore tehnologiji freesync, ki zmanjšuje zatikanje v igrah, je monitor primeren za igričarje.

Kot že pri monitorjih QHD je treba paziti na ustrezen izhod in dovolj zmogljivo grafično kartico. Večina novejših Intelovih procesorjev in njihovih integriranih grafičnih rešitev na srečo že omogoča prikazovanje slike 4k, medtem ko je pri samostojnih grafičnih karticah treba nekaj več pazljivosti. Kartica mora imeti izhod displayport, takih pa ni za manj kot sto evrov. In večina tovrstnih kartic za delovanje zahteva dovolj zmogljiv napajalnik. Pred nakupom monitorja 4k morate zato nujno preveriti, kakšno strojno opremo imate, in morda opraviti še kakšno nadgradnjo.

Malo priključkov in dodatne opreme

Če LG-jev monitor razveseljuje s sliko, pa rahlo žalosti s svojo podobo in vso dodatno funkcionalnostjo. S precej debelim robom okrog zaslona na pogled ni ravno sodoben in tudi vtis je bolj plastičen kot pri kakšnem drugem podobno dragem izdelku. Prav tako je nekoliko okrnjena nastavljivost položaja zaslona, a vsaj višino se da prilagoditi. Na voljo so dva vhoda hdmi in dva displayport (eden »pravi«, drugi mini), poleg tega je možno priključiti dva vira slike naenkrat. Manjkata pa razdelilnik usb in še kakšen vhod usb, ki bi omogočal polnjenje telefonov in drugih naprav z »omrežnim«, ne računalniškim tokom. O kakšnih zvočnikih ali možnosti, da bi jih kupec dodal, prav tako ni ne duha ne sluha. Ker je LG 27mu67 eden prvih kakovostnih monitorjev 4k za dosegljivo ceno, mu opisane pomanjkljivosti še oprostimo. Vendar bo kmalu treba tudi v tem cenovnem razredu ponuditi res dovršen izdelek.