LG 34um95: Monitor za vse prave tehnološke navdušence

Puristi bi zagotovo našteli kopico kvalitetnejših zaslonov, toda težko bi našli bolj navdušujočega.

Objavljeno
15. oktober 2014 16.34
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Tako kot telefoni, se tudi računalniški monitorji povečujejo. Vseeno pa le malokdaj med našimi preizkušanji pritegnemo toliko pozornosti, kot smo jo z LG-jevim orjaškim zaslonom. Tehnični uredniki, oblikovalci, fotografi in drugi sodelavci so ostrmeli in začeli hipoma naštevati, za kaj vse bi jim tak monitor prišel prav. 

Za lažjo predstavo je treba navreči nekaj številk. Monitor z oznako 34um95 ima diagonalo 34 palcev (oz. 86,4 cm) v "kinematografskem" razmerju stranic 21:9. To pomeni, da je zaslon izjemno širok, ni pa zelo visok. Razločljivosti malo manjka do 4K (oz. 5K, kot bi bila pri taki širini), ampak pade v kategorijo 2K oz. QHD. Po dolžini je 3440 točk, po višini pa 1440.

To je ravno dovolj, da je tudi po višini  vse skupaj uporabno in da slika izgleda dovolj jasna, če le ne vtaknemo nosu skoraj v monitor. Zaslon je vrste ips, kar pomeni dobre vidne kote in tudi barvna pravilnost se nam je zdela v redu. Nismo se pretirano ukvarjali s kalibracijo in povsem verjetno je, da bi zahtevnejši uporabniki glede tega imeli pripombe, vendar njim monitor verjetno niti ni namenjen. Ima pa vse potrebne priključke - displayport, hdmi, thunderbolt, usb 3.0. Pri priklopu pa morate paziti na to, kakšno grafično kartico ime. Če ta ni vsaj intel 4400, radeon 7700 ali geforce gtx 660, potem ne bo prikazala prave razločljivosti.

Veliko uporabne površine

Njegova poanta je v tem, da lahko sam nadomesti postavitev z dvema monitorjema »običajne« velikosti. Površine in razločljivosti je namreč dovolj, da je mogoče na namizju imeti odprte in vidne tri ali štiri programe in v njih tudi dejansko delati. Res je, monitor je preprosto prevelik, da bi ga lahko uporabnik zajel s pogledom. Vendar to niti ni namen.

Pri taki površini ima uporabnik na enem delu monitorja odprta recimo dva programa, na drugi strani pa še kakšnega, v katerega občasno skoči, v njem nekaj postori, in se nato vrne k osnovnemu delu. In mu med vsem tem ni treba iskati oken nekje spodaj, vsa vsebina pa je lahko tudi v manjših oknih dovolj velika. Monitor omogoča tudi samodejno ureditev namizja v štiri okna in podobne trike s priloženo programsko opremo, ki pa se ji je možno tudi izogniti in pač razporejati vsebino po lastnem okusu. 

Visoka, ampak še sprejemljiva cena

Zagotovo bi bila razločljivost 4K še dodaten sladkorček, ki pa bi monitor precej podražil. In res točk ne manjka, čeprav jih imajo boljši telefoni zdaj že prav toliko. Vendar telefon gledamo na nekaj cm, monitor pa vseeno s precej večje razdalje. Ogled fotografij na takem zaslonu je povsem drugačno doživetje kot na denimo 24-palčnem monitorju. Ali na televizorju z običajno polno visoko razločljivostjo, ki ga gledamo z dveh ali treh metrov. 

LG 34um95 skoraj zagotovo ni najboljši monitor, kar se jih da kupiti. Je pa nedvomno med najbolj privlačnimi. Take izkušnje dela ali zabave z računalnikom že dolgo nismo doživeli in težko si predstavljamo novoletno darilo, ki bi pravega tehnološkega navdušenca bolj razveselilo. Nekaj manj kot 900 evrov se sicer sliši veliko, ampak niti ni pretirano za tako napravo.

Med preizkušanjem smo pomislili le na to, da bi ravno pri takem monitorju najbrž prišla prav ukrivljenost. Očitno so enakih misli tudi v LG-ju (in Samsungu), saj so že na poti na prodajne police nasledniki tokrat preizkušenega monitorja. Z ukrivljenim zaslonom in za nekaj sto evrov višjo ceno, kajpak.