LG nexus 5x: Naveza Google-LG je znova v formi

Samo na prvi pogled se zdi, da ni namenjen širšemu krogu kupcev. Ni pa za postavljanje pred prijatelji.

Objavljeno
21. december 2015 12.24
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Google kljub drugačnim špekulacijam nadaljuje svojo nexusovsko zgodbo. Le »namembnost« telefonov se spreminja, čeprav je njihov osnovni namen še vedno reprezentacija tega, kako naj bi bil videti androidni telefon. Nexus 5x ne izstopa, je pa dovolj vsestranski.

Ni majhen, a kljub temu uporabne velikosti

Ne sodi knjige po platnicah. Prav tako ne telefona po prvem vtisu in po tem, kar o njem govori tehnološka srenja. O nexusu 5x nas je večina po prvih vtisih govorila, da je pretirano plastičen in da bo ugajal pretežno tehnološkim navdušencem, »običajni« uporabniki pa se bodo raje ozrli po čem bolj modnem. A se je navsezadnje izkazalo, da LG-jeva stvaritev po Googlovem nareku sploh ni napačna tudi za nekoga, ki o tehnologiji in programiranju nima najmanjšega pojma. Le v družbi se z njim res ne bo mogel postavljati.

Podobno kot HTC one a9 je tudi nexus malo manjši od večine novejših paradnih telefonov. Ravno tistih nekaj milimetrov je ožji, da ga je lažje držati. Plastika daje povsem dober občutek v roki, manjka samo videz drage naprave in izboklina za fotoaparat je videti še malo manj ugledna kot pri iphonu ali galaxyju s6. Zaslon je prav tako povsem ustrezne kakovosti, a morda ne tako na prvi pogled izstopajoč kot v kakšnem od konkurentov. LG je dodaten prostor nad zaslonom in pod njim vsaj izkoristil za spodobno baterijo. Po začetnem uvajanju je zdržala najmanj dan in pol konkretne uporabe telefona. Žal je kljub vsemu zmanjkalo prostora (ali volje) za še zgornji zvočnik, tako je glasba zgolj mono iz spodnjega zvočnika.

Hiter in s spodobnim fotoaparatom

Nexus 5x nima povsem vrhunskih zmogljivosti, nekateri se zmrdujejo nad izbiro šestjedrnega procesorja snapdragon 808, ki pa je po našem mnenju boljša možnost kot pregrevajoči se snapdragon 810. Ima tudi »zgolj« dva gigabajta pomnilnika, a je bila večopravilnost kljub temu precej gladka, kar pomeni, da procesor vendarle opravi svoje. Zmogljivosti je dovolj tudi za grafično zahtevnejše igre, ki delujejo povsem gladko, in možnosti snemanja videov v 4K. Vseeno bi si za dolgoročno mirnost želeli 3 GB pomnilnika.

Podobno kot pri HTC tudi pri nexusu fotoaparat ni več šibka točka. Tipalo z 12 milijoni točk v navezi z laserskim ostrenjem daje dobre rezultate, ne povsem na ravni LG-jevega glavnega aduta g4, ki zajame še nekoliko več podrobnosti in omogoča več nastavitev, a ne zaostaja veliko. Čitalec prstnih odtisov je tu na zadnji strani in deluje odlično. Doma in v službi je pač treba nastaviti »pametno zaklepanje« zaslona, da ni treba vsakič ali vtipkati kode ali prijeti telefona v roko. Čisti Googlov android se še vedno zdi nekako drugačen, kot vse »preoblečene« različice, in ne zaživi v vsej polnosti, če lastnik telefona ni resen uporabnik Googlovih storitev. Je sodoben, privlačen, eleganten in hiter, lahko pa bo kdo pogrešal kakšno od aplikacij, ki jih proizvajalci ponujajo v sklopu svoje preobleke. Denimo za e-pošto ali za glasbo.

Nexus 5x je sodoben telefon, ki brez težav izpolnjuje vse naloge. Lahko bi bil cenejši, saj g4 za enako ceno ponuja več pomnilnika, boljši fotoaparat in večjo fleksibilnost (razširljiv prostor za podatke, pri nexusu je uporabnik omejen na vgrajenih 32 GB), le malo dražji galaxy s6 pa poleg kakovostnejšega zaslona in fotoaparata predvsem več sloga in »premijskega« občutka. A ima tudi 5x svoje adute, kot sta prijazna velikost in vedno najnovejša programska oprema, in zelo malo resnih pomanjkljivosti.