LG pri g5 stavi na modularnost in dodatke

Novi telefon je sicer kovinski, a ohranja izmeljivo baterijo in režo za pomnilniško kartico. Ter dodaja dvojen fotoaparat.

Objavljeno
22. februar 2016 01.26
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

LG je po lanskem sicer tehnološko dokaj impresivnem g4, ki pa ni prepričal z obliko in premijskimi občutki, za letos pripravil povsem drugačen telefon. In ga tudi bistveno drugače pozicioniral.

Na začetku predstavitve v Barceloni se je sicer njihov šef za mobilno telefonijo Juno Cho vprašal, če smo res že videli vse vznemirljivo pri pametnih telefonih in nato odgovoril, da po njihovem mnenju najboljši dnevi šele te naprave prihajajo. Pa vendar je kasneje bistveno več kot o samem g5 in še posebej o njegovih tehničnih lastnostih, govoril o dodatkih zanj.

Glavna razlikovalna lastnost LG-ja g5 v primerjavi s konkurenco je namreč modularnost. »Do zdaj je bilo treba izbirati med elegantnim oblikovanjem in priročnostjo,« je dejal Cho. Z novim paradnim izdelkom pa bodo v LG-ju ponudili telefon, ki ima obenem elegantno kovinsko ohišje in izmenljivo baterijo, ostala pa je tudi reža za pomnilniško kartico.  Vendar pa baterija ne gre ven sama po sebi, temveč skupaj s spodnjim delom telefona in vanj je nato mogoče vstaviti enega od dodatkov, ki jim v LG-ju rečejo »prijatelji«.

Ti dodatki so fotgrafsko držalo cam plus, zvočnik hifi plus in 360-stopinjska kamera 360 cam. Držalo doda dve prožilni tipki in obroč za »zumiranje« ter nekaj večjo baterijo. Zvočnik menda hi-fi glasbo, ki so jo zasnovali skupaj z Bang & Olufsenom. In kamera možnost snemanja 360-stopinjskih posnetkov s 16 milijoni točk. Na prvi pogled se zdi, da bi dodatki lahko prinašali več dodane vrednost, še posebej fotografski. Eden od prijateljev, ki pa seveda ne bo ždel na telefonu, temveč na uporabnikovi glavi, so še očala za navidezno resničnost. Ta so manjša, ožja in lažjo od večine konkurenčnih in imajo svoja zaslončka.

Sicer pa je LG poskusil nekaj novega pri samem fotoaparatu na telefonu, saj ima ta dve tipali, kar omogoča posnetke bi »običajnem« ali ultraširokem kotu. Zaslon lahko tako kot pri Samsungovem galaxyju s7 prikazuje obvestila v mirovanju in takrat ga je menda vključena zgolj tretjina, kar pomeni porabo 0,8 odstotka baterije na uro.

LG g5 bo v prodajo prišel teden ali dva za Samsungovim galaxyjem s7, kar pomeni v drugi polovici marca. Verjetno bo tudi nekaj evrov cenejši.