Microsoft gre pri oknih neposredno z osmice na desetico

Naslednja različica, ki prihaja v drugi polovici 2015, se bo imenovala windows 10 in bo pravzaprav dodelana windows 7.

Objavljeno
01. oktober 2014 10.13
Microsoft Windows Future
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Microsoft je sinoči predstavil prvo preizkusno različico novih oken − nekoč se ji je reklo beta, zdaj preview − in presenetil. Ne z novostmi, ampak z imenom. Preskočili so številko devet, saj bodo osmico nasledili − windows 10. Razlog: ker je to tako pomembna izdaja, da je ne bi mogli poimenovati z »vmesno« številko. Tako pravijo vodilni v Microsoftu. 

To bo enotna izdaja za vse naprave − računalnike, tablice, pametne telefone in druge povezane naprave (v času interneta stvari) −, vendar ne bo na vseh tekel povsem isti sistem, čeprav bo jedro enako. In uporabniška izkušnja se bo »prilagajala« različnim napravam in načinom upravljanja (tipkovnica, miška, zaslon na dotik). Microsoft bo tudi poenotil trgovino z aplikacijami in zagotavlja, da bodo aplikacije delovale na vseh napravah. 

Radikalnosti ni več

Po kritikah zaradi dvojnosti windows 8, kjer so ostro ločili standardno namizje in »moderno« okolje z aplikacijami in začetnim zaslonom s ploščicami, bosta v desetici obe okolji nekako združeni. Microsoft se vrača k filozofiji iz windows 7, o radikalnosti, ki so jo poudarjali ob lansiranju osmice, ni več ne duha na sluha. Vrnil se bo tako pogrešani meni start. Vanj je Microsoft zdaj vgradil ploščice in bo očitno precej prilagodljiv, moderne aplikacije pa bodo lahko tekle v oknih na namizju. Moderne aplikacije bo mogoče končno tudi razporediti malo bolj prilagodljivo, ne zgolj štiri drugo ob drugi, ki zasedajo celotno višino zaslona, ampak tudi druga nad drugo (denimo štiri na zaslonu).  

Pri uporabniškem vmesniku je nova funkcionalnost continuum, s katero naj bi zagotovili »nemoteno« prehajanje z uporabe tipkovnice in miške k zaslonu na dotik ali nasprotno. Denimo, če bo uporabnik zaslon snel iz ležišča v tipkovnici, mu bo sistem ponudil prehod na drugačno upravljanje. Iz uporabniškega vmesnika tudi izginjajo stranski stolpci z možnostmi (charms), ki jih v osmici prikličemo tako, da kazalko pomaknemo v kot zaslona ali potegnemo s prstom od roba. Za preklapljanje med aplikacijami pa se vrača dodelan pogled opravil (task view), ki ga bo uporabnik priklical ali s pritiskom na ikono v opravilni vrstici ali s kombinacijo tipk na tipkovnici. 

Samo, da so zadovoljni poslovni uporabniki

V desetici bo velik poudarek na ločevanju domačega in službenega. Datoteke iz enega okolja bodo ločene od tistih iz drugega. In administratorji v korporacijah naj bi imeli lažje delo z nastavljanjem velikega števila računalnikov ali tablic v kompletih. Kaj naj bi nova različica prinesla v tehnološkem smislu, Microsoft še ni razkril. 

Od danes naprej bo sicer na voljo predogled (technical preview), medtem ko prava različica beta za domače uporabnike prihaja v začetku prihodnjega leta. Na pomladanski konferenci build za razvijalce bo korporacija razkrila še dodatne informacije za pisce programov oziroma aplikacij, v prodajo pa naj bi windows 10 prišli v drugi polovici prihodnjega leta.

Če lahko sodimo po zgodovini, je najbolj verjeten mesec oktober. Na desetico bo možno nadgraditi tako windows 8 kot tudi windows 7, ali bosta nadgradnji brezplačni, kot se ugiba, pa Microsoft še ni potrdil. Prav tako še ni povedal ničesar o cenovni politiki (in morebitnem prehodu na naročniški model, kot pri office 365), če jo ima eno leto pred dejanskim izidom novih oken sploh že razdelano.