Microsoft: Ne za pirate, da za preizkuševalce

Uporabniki preizkusne različice windows 10 jo bodo lahko tudi po izidu končne uporabljali naprej, če bodo ostali t. i. insiderji.

Objavljeno
23. junij 2015 12.16
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Microsoft je testne uporabnike windows 10 dolgo puščal v negotovosti, ali bodo brezplačno dobili končno izdajo novih oken ali jo bodo morali kupiti. Vmes pa se je z nespretnimi izjavami nekaterih svojih direktorjev zapletel v nesporazume, da bodo prejšnje različice oken lahko zastonj nadgradili tudi pirati. Zdaj so v korporacije le pojasnili vse skupaj.

Uradno Microsoftovo stališče ostaja, da pirati (še vedno) niso upravičeni do oken. Kdor nima veljavne licence za windows 7 ali 8.1, operacijskega sistema ne bo mogel brezplačno nadgraditi na desetico. Tovrstna ponudba za »legalne« uporabnike sicer velja eno leto od izida windows 10, ki bo 29. julija.

Nekoliko drugače je s t. i. insiderji, uporabniki preizkusne različice windows 10 (Technical preview). Ta je na voljo že od lani jeseni in tudi po izidu končne različice se bo preizkuševalski program nadaljeval, so potrdili v Microsoftu. Kdor bo ostal v tem programu, bo lahko še naprej brezplačno uporabljal windows 10. Vendar ob pogoju, da bo pravočasno namestil vsako novo preizkusno različico, ki jo bo Microsoft izdal. Konec julija bo dobil različico, ki bo enaka končni izdaji desetice, nato pa nove izdaje s popravki in novimi preizkusnimi funkcionalnostmi. Vsaka od teh izdaj bo imela omejen rok trajanja - po določenem času namreč ne bo več »legalna« -, jo bo pa nadomestila nova.

Preizkuševalski program je namenjen razvijalcem in tistim, ki dejansko želijo prvi videti in preizkusiti, kakšne novosti pripravlja Microsoft. Vendar bi se teoretično tudi nekdo, ki ima računalnik brez operacijskega sistema in ne želi kupiti licence zanj, odločil za vpis v insiderski program (z uporabniškim računom za Microsoftove storitve), namestil preizkusno desetico in jo nato sproti nadgrajeval. Kar pa s seboj prinese nekaj dela in nevšečnosti, saj v teh oknih občasno ne deluje kakšen gonilnik, programi se lahko obnašajo čudno in njihove namestitve je tudi kdaj treba popravljati. Zato je taka možnost brezplačne uporabe oken res zanimiva predvsem za uporabnike, ki vedo, kaj delajo, in imajo kakšen (ne primaren) računalnik brez operacijskega sistema.