Microsoft še vztraja s pametnimi telefoni

Ni povsem jasno, ali z lumijama 950 in 950 xl ciljajo samo na poslovne uporabnike ali širše.

Objavljeno
27. november 2015 16.46
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Po dolgem čakanju na kakšno vznemirljivo novost, je Microsoft le predstavil tri nove modele iz družine lumia in obenem še dokončan sistem windows 10 za pametne telefone. Kmalu bodo na voljo lumije 550, 950 in 950 xl.

Glavni razlikovalni prednosti novih lumij pred androidnimi telefoni in iphoni naj bi bila preobrazba mobilnika v namizni računalnik in navidezna pomočnica Cortana, ki pa ne zna slovensko. V Microsoftu stavijo predvsem na produktivnost, ter na to, da zdaj tako na telefonih in tablicah kot na računalnikih teče v osnovi enak operacijski sistem (windows 10). »V prihodnje bomo mobilnike bolj izbirali po tem, kaj je na njih, kot kakšni so v tehnološkem smislu,« je prepričan direktor slovenske podružnice Microsofta Robert Trnovec.

Z dodatkom, majhnim vmesnikom za funkcionalnost continuum, je mogoče telefona lumia 950 in lumia 950 xl (ta ima nekoliko večji zaslon in zmogljivejši procesor) priključiti na monitor in operacijski sistem ter aplikacije se spremenijo v namizni izgled. V Microsoftu so prepričani, da bo ta možnost ugajala marsikomu, ki se mu zdi namizni računalnik že skorajda odveč, radi pa bi jo videli tudi v hotelih širom sveta. Kljub vsemu v podjetju ne računajo zgolj na poslovne kupce, je poveda David Vidmar iz slovenske podružnice in zagotovil, da bo sistem dobil nove aplikacije pomembnih slovenskih razvijalcev oz. ponudnikov. V uvozniku Teleray si želijo tržni delež z zdajšnjih približno petih odstotkov v prihodnjem letu podvojiti.

Obe lumiji z vrha ponudbe bosta vsaj v prosti prodaji dragi. Lumia 950 bo stala 750, 950 xl pa 850 evrov, a v Telerayju zagotavljajo, da bodo operaterske ponudbe ugodnejše. Cene za lumijo 550 bo 160 evrov in tako eden cenejših telefonov s podporo za lte. Vmesnik za continuum bodo prodajali za približno sto evrov, a bo na začetku na voljo v omejenih količinah.