Microsoftov fiasko z Nokio je popoln

Računalniški velikan odpušča zadnje preostale zaposlene na Finskem in zaključuje zgodbo s telefoni lumia.

Objavljeno
25. maj 2016 22.51
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Microsoft je oznanil pričakovano, a žalostno odločitev glede svojega ukvarjanja s pametnimi telefoni. Potem ko je že prejšnji teden za 350 milijonov dolarjev odprodal oddelek za običajne (nepametne) telefone, ki ga je prevzel od Nokie, novoustanovljeni podružnici kitajskega velikana Foxconn, imenovani FIH Mobile, je danes napovedal zmanjšanje obsega posla s pametnimi telefoni in nova odpuščanja.

Brez zaposlitve bo ostalo 1850 ljudi, od teh 1350 na Finskem, kar so še zadnji ostanki nekoč mogočne Nokie, v prvem desetletju tega stoletja vodilnega proizvajalca mobilnih telefonov. Microsoft je ob prevzemu Nokijinega telefonskega oddelka pod svoje okrilje vzel 25 tisoč zaposlenih, a to številko hitro začel zmanjševati. Ob tem bo opravil še za 950 milijonov dolarjev računovodskega odpisa, potem ko je že odpisal celotno, več kot petmilijardno (v evrih) naložbo.

Ob tem sta generalni direktor Satya Nadella in šef oddelka za operacijski sistem windows Terry Myerson pojasnila, da se podjetje za zdaj umika s trga pametnih telefonov za domače uporabnike, ki jih bodo proizvajalci le še partnerji (Asus, HP in ostali), da pa bo delalo na razvoju proizvodov za poslovne uporabnike. Kar v praksi pomeni, da so bile lumije 950, 950 xl in 650 zadnji modeli iz te družine telefonov, prihodnje leto pa bi morda lahko ugledali dolgo napovedovani surface phone, ki ga menda pripravlja ista ekipa inženirjev, ki snuje dobro sprejete tablice surface pro in prenosnike surfacebook.

Myerson je sicer poudaril, da bodo še naprej zagotavljali podporo za obstoječe telefone lumia in da sistem windows še naprej razvijajo tudi za mobilne naprave. Vendar Microsoft že od lanske jeseni govori o enotni različici oken, ki teče na vseh različnih napravah, od namiznih računalnikov do igralne konzole xbox one in očal za mešano resničnost hololens. Tudi aplikacije so po novem večinoma univerzalne, kar pomeni, da skorajda nespremenjene tečejo na računalnikih, tablicah, telefonih, itd Tako Microsoftu niti ni treba uradno ukiniti projekta windows phone, ker ga je elegantno speljal pod okrilje enotnih windows 10, pri čemer pa mobilni različici daje bistveno manj poudarka kot tisti za osebne računalnike. Nesporno pa sta za običajne uporabnike ostali samo dve alternativi pri pametnih telefonih - android in ios (iphone).