Mobilni dostop do spletnih vsebin pred stacionarnim

Mobilne naprave prvič doslej prehitele računalnike v brskanju po spletu.

Objavljeno
03. november 2016 12.39
shutter/pocitnice
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Dublin/Ljubljana - Mobilne naprave so prvič v zgodovini prehitele stacionarne računalnike v deležu ustvarjenih obiskov na spletnih straneh po svetu, kažejo najnovejši podatki enega vodilnih svetovnih podjetij za spletno analitiko. Že junija se je to zgodilo tudi v Sloveniji.

Uporabniki spleta po svetu so v oktobru več kot polovico obiskov na spletnih straneh ustvarili z brskalniki, nameščenimi na mobilnih napravah. Delež obiskov, ki so ga ustvarili namizni brskalniki, pa je v prejšnjem mesecu padel na 48,7 odstotka, poroča več tujih medijev, ki se sklicujejo na podatke podjetja StatCounter.

Delež spletnega brskanja na mobilnih napravah, kot so mobilni telefoni in tablice, vztrajno raste od leta 2009, v oktobru pa se je prvič zgodilo, da je ta prehitel delež brskanja na namiznih in prenosnih računalnikih, poroča časnik International Business Times.

Mobilni dostop tudi v Sloveniji popularen

Tudi v Sloveniji je sredi letošnjega leta prišlo do tega, da je mobilni dostop do spleta prevladal nad stacionarnim. Podatki slovenske spletne medijske agencije Iprom za junij so namreč pokazali, da je mobilni dostop do slovenskih spletnih medijev prvič doslej prehitel stacionarnega in zavzel 52,48-odstotni delež.

»Mobilno ni le trend - je dokaz temeljite spremembe naše interakcije z internetom. S svojo priročnostjo so pametni telefoni nepogrešljivi spremljevalci uporabnikov in pričakovati je, da bodo na njih izvrševali vse več aktivnosti,« je pojasnil direktor medijskega načrtovanja v Ipromu Andrej Ivanec.

Prilagoditev spletnih strani za mobilno uporabo

Po poročanju ameriškega portala The Inquirer so mobilne naprave sicer prevzele vodilni delež pri brskanju na spletu predvsem zaradi hitre rasti prodaje pametnih telefonov in tablic v državah v razvoju.

V nekaterih razvitih državah namreč brskalniki na stacionarnih računalnikih še vedno ohranjajo vodilni delež. Tako je v ZDA še vedno 58 odstotkov obiskov na spletnih straneh ustvarjenih z računalniškimi brskalniki, delež v Veliki Britaniji pa je bil oktobra 55,6 odstotka, poroča britanski časnik The Guardian.

Časnik med drugim navaja podatke, da se klasični, namizni dostop do njegovih spletnih strani v zadnjem času giblje med 30 in 40 odstotkov, čeprav pri tem računa tudi delež, ki odpade na ločeno mobilno aplikacijo.

Uporabnost podatkov o deležu mobilnega brskanja leži predvsem v primernem prilagajanju spletnih strani za uporabo na mobilnih napravah.

»To je predvsem resno opozorilo za vsa mala podjetja in samostojne podjetnike, da morajo svoje spletne strani narediti prijazne mobilnim napravam. Veliko je še starih strani, ki niso ustrezno prilagojene,« po poročanju medijev opozarjajo v družbi StatCounter.