Moj telefon je lahko PC

Z dodatkom hd-500 se lahko lumia 950 ali 950 xl prelevi v priložnostni namizni računalnik, ampak precej okrnjen.

Objavljeno
14. december 2015 12.20
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Kaj če bi bil mobilnik, ki ga imamo vedno v žepu, lahko še računalnik, če bi ga priključili v ustrezno priklopno postajo in sliko poslali na monitor? Ta želja je že stara in poskusili so jo uresničiti že mnogi, tudi Microsoft v času »prejšnjega« sistema windows mobile. Z novim windows 10 za pametne telefone se ta možnost vrača kot continuum.

Continuum?

Pri Microsoftu tako označujejo možnost prikaza slike s telefona na večjem zaslonu - monitorju ali televizorju. To samo po sebi ne bi bilo nič posebnega, saj je tudi zaslon androidnega telefona ali iphona mogoče prezrcaliti na večji prikazovalnik. Edinstvena lastnost funkcionalnosti continuum je, da sistem windows prilagodi okolje (namizje) monitorju in da so drugačne videti tudi aplikacije. Ideja, ki jo Microsoft poskuša uresničiti z univerzalnimi aplikacijami za windows 10, je v tem, da bi na telefonu tekli enaki programi kot na računalnikih, a bi se znali prilagajati napravi. Trenutno v načinu continuum deluje peščica aplikacij, je pa med njimi na srečo večina najbolj nujnih.

V računalnik se za zdaj lahko prelevita telefona lumia 950 in 950 xl. Uporabnik mora za približno sto evrov dokupiti še vmesnik display dock hd-500. Vanj s kablom usb-c priključimo telefon, na drugi strani pa prek hdmi-ja ali display porta povežemo monitor. Tipkovnico in miško je mogoče priključiti v vhod usb (na mali škatlici so trije) ali neposredno s povezavo bluetooth na telefonu. Poleg tega zaslon telefona lahko uporabljamo kot sledilno ploščico namesto miške. Najvišja razločljivost, ki jo je mogoče dobiti na monitor, je 1920 x 1200. Sistem sam nastavi pravo glede na priključeni monitor.

Videz oken v načinu continuum je nekakšna kombinacija klasičnega namizja in oken na telefonu, saj je začetni meni pravzaprav prenesen začetni zaslon s telefona. Aplikacije tečejo celozaslonsko, naenkrat je tako vidna samo ena. So pa v opravilni vrstici prikazane vse, ki tečejo v ozadju. Aplikacije so videti nekoliko drugačne kot na telefonu, prilagojene so večjemu (širokemu) zaslonu, a vseeno ne čisto take, kot smo jih vajeni pri klasičnih okenskih programih. Telefonske aplikacije imajo pač manj možnosti in menijev, so nekoliko okrnjene.

Smer je prava, izvedbi še precej manjka

Vseeno pa je mogoče s takim »računalnikom« početi večino tistega, kar ponavadi počnemo z običajnim PC-jem. Brskalnik edge je zelo blizu temu, ki ga poznamo iz »pravih« oken, v njem brez težav lahko gledamo tudi videe 4k na youtubu. Pisarniške aplikacije (word, excel ...) ponujajo vse glavne funkcionalnosti. Prav tako so na voljo aplikacije outlook za e-pošto, onedrive za oblačno shrambo, koledar, predvajalnik videov, ogledovalnik fotografij, zemljevidi, vreme in še nekatere. Najde se tudi kakšna Nemicrosoftova, ki je že prilagojena za continuum, denimo tviterjevski odjemalec tweetium in shramba gesel 1password.

Vsekakor upamo, da bodo sčasoma v tem načinu tekle vse aplikacije. Tiste, ki še niso prilagojene, sistem odpre na telefonu. Tako je v praksi mogoče naenkrat poganjati eno aplikacijo na monitorju in drugo na zaslonu telefona. Sistem tudi brez težav prepozna ključek usb in odpira datoteke na njem. Manj sreče je ob priklapljanju drugih zunanjih naprav, ki jih sistem ne prepozna, prav tako ni mogoče nastavljati delovanja miške ali tipkovnice, kar bi Microsoft res moral urediti. In tudi dostopanje do datotek v domačem omrežju ali predvajanje vsebin z omrežnega medijskega strežnika pogrešamo. Telefon se lahko med uporabo continuuma nekoliko segreva, njegov zaslon je ves čas vključen, kot med siceršnjo uporabo telefona.

Za montiranje videa, napredno urejanje fotografij ali igranje iger continuum (še) ni primeren. Prav tako ne za kakšne namenske programe, še posebej za službene namene. Toda za priložnostno, osnovno uporabo, če je glavni domači računalnik zaseden, morda v hotelu ali kje drugje, je povsem primeren. Navsezadnje je zmogljivost lahko celo boljša kot pri kakšnem cenejšem »običajnem« PC-ju.