MWC 2015: Alcatel želi biti Zara mobilne telefonije

Kitajski proizvajalec vidi priložnost v všečno oblikovanih, ampak cenovno dostopnih pametnih telefonih in urah.

Objavljeno
02. marec 2015 18.51
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Alcatela na slovenskem trgu skoraj ne najdemo, a si je podjetje po nekaj težavnih letih zagotovilo zelo spodoben tržni delež med ponudniki pametnih in manj pametnih mobilnikov (globalno so celo na četrtem mestu). Njihovi modeli niso pritegnili veliko pozornosti, saj so merili predvsem na nižji segment trga. A so njihovi predstavniki prepričani, da je čas za spremembo. »Alcatel bo postal na trgu mobilne telefonije tisto, kar je med modnimi znamkami Zara,« smo slišali na predstavitvi novega mobilnika onetouch idol 3.

Ta model kar dobro pokaže, kako si pri Alcatelu predstavljajo mobilniško Zaro. Tretji idol predstavljata dva modela - večji z zaslonom 5,5 palca in manjši z zaslonom 4,7 palca. Večji premore polni hd 1080p (manjši 720p) in je opremljen z osemjedrnim procesorjem snapdragon 615 (manjši s šririjedrnim snapdragonom 400). Oba premoreta fotoaparat s 13 megapikami in sta prilagojena »zrcalnemu načinu« - telefonski klic lahko prevzamemo na obeh straneh mobilnika, ker imata vgrajena dva mikrofona. Izdelava se zdi kakovostna (ohišje je široko samo 7,5 mm), zaslon zelo svetel in z dobrimi vidnimi koti. Zvočnike in algoritme za izboljšanje zvoka so zaupali podjetju JBL, dodali so tudi nekaj posebnih namenskih aplikacij za »didžejanje« in obdelavo slike.

Ta zelo solidna kombinacija strojne opreme in oblikovanja bo imela tudi »zarasto« ceno. Nezaklenjen večji idol 3 bo v ZDA naprodaj za približno 250 dolarjev, manjši pa za manj kot 200 dolarjev. Po tej ceni bosta alcatela zelo zanimiva za kupce, ki hočejo za malo denarja kupiti spodoben mobilnik, a nočejo tvegati z neznanimi kitajskimi proizvajalci. Poceni pametni mobilniki postajajo vse boljši in uveljavljene proizvajalce čaka veliko marketinškega prepričevanja, če bodo hoteli kupce prepričati, da je za njihovo napravo smiselno odšteti po nekajkrat več.