MWC 2015: Huawei resno v oblačilno elektroniko

Ura, ki izgleda kot ura, nova pametna zapestnica in pametne slušalke.

Objavljeno
04. marec 2015 10.57
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Za razliko od ostalih proizvajalcev pametnih telefonov Huawei letos v Barceloni ni dal poudarka nanje. Pozornost so povsem preusmerili v tri nove nosljive naprave.

Med temi izstopa ura z neizvirnim imenom watch (ura). Toda za razliko od večine ostalih pametnih ur ta dejansko izgleda kot klasična ura, kar so Huaweijevi ljudje tudi poudarjali ob vsaki priložnosti. Ura mora izgledati kot ura, je dejal šef oddelka za mobilne naprave Richard Yu. Med drugim je menda prva pametna ura s safirnim steklom, zaslon je okrogel z razločljivostjo 400 x 400 točk, na voljo bo več kovinskih in usnjenih paščkov in 40 prikazov ure. Ura ima merilec srčnega utripa, 6-osno tipalo za merjenje gibanja in ponuja integracijo z Googlovo platformo fit ter aplikacijami podjetja Jawbone. V prodajo prihaja poleti, v Sloveniji pa verjetno še kasneje. O ceni in trajanju baterije nismo izvedeli ničesar.

Drugi nosljivček je zapestnica talkband b2, ki je hkrati tudi slušalka bluetooth - to je mogoče vzeti ven iz paščka. Tudi zapestnica ima 6-osno tipalo in žiroskop, je malenkostno ukrivljena in ponuja večdnevno trajanje baterije. Plastična različica bo stala 170, premijska z usnjenim paščkom pa 200 evrov. Zdi se nam, da je ta izdelek bolj namenjen azijskim trgom. Medtem ko slušalke bluetooth talkband n1 ponujajo potencialno uporabno funkcionalnost. Imajo namreč 4 GB vgrajenega prostora za glasbo, tako da med tekom ni treba imeti pri sebi telefona. Imajo tudi pedometer za štetje korakov in so, tako se hvalijo v Huaweiju, lažje od konkurenčnih. Stale bodo 120 evrov.

Huawei je predstavil tudi tablico mediapad x2, ki izgleda dobro, z ostrim zaslonom full hd, toda njena predhodnica, ki je bila podobno obetavna, do Slovenije nikoli ni prišla. Kot tudi pri nas niso naprodaj telefoni iz družine honor, ki jo je kitajsko podjetje - lani je prodalo 75 milijonov pametnih telefonov - povečalo še za en model.