Na laboratorijskem testu se iphone 6 ni zvijal nič bolj kot drugi telefoni

Ameriška potrošniška organizacija Consumer Union je telefone izpostavila pritiskom mehanske roke.

Objavljeno
27. september 2014 19.14
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Applov novi iphone 6 se ne zvija tako enostavno, kot je skoraj celoten internet poskušal prikazati v sredo. To je bilo seveda jasno takoj, toda zdaj so to potrdili tudi prvi neodvisni laboratorijski preizkusi.   

Ameriška potrošniška organizacija Consumers Union je na svoji strani Consumer Reports objavila rezultate testiranja, ki ga je izvedla takoj po izbruhu "afere" z zvijanjem novega iphona 6 plus. Odločili so se za standarden tritočkovni preizkus pritiska. Kar pomeni, da so telefoni vpeli na zgornjem in spodnjem koncu, na sredini pa z namensko napravo nanje pritiskali s silo. Ob tem so opazovali, ob kakšni sili se telefoni začnejo deformirati in kdaj zaslon odstopi od ohišja. Takrat so preizkus pri vsakem posameznem modelu zaključili. 

Pod mehansko roko so se poleg obeh novih iphonov in starejše petice znašli še HTC one (m8), LG g3 in samsung galaxy note 3. Apple menda v svojih laboratorijih opravlja podobna testiranja s silo 25 kg. To so vsi telefoni v laboratoriju Consumer reporta brez težav preživeli. Prvi so se začeli vdajati pri nekaj več kot 30 kg (70 funtih - silo so namreč povečevali v korakih po deset funtov), ohišje pa je počilo šele pri dobrih 40 kg.

Najslabše jo je proti pričakovanjem odnesel HTC one, ki ga ima večina za enega najbolje izdelanih in tudi vzdržljivih androidnih telefonov sploh. Nato se je pri 45 kg vdal manjši iphone 6, plus je zdržal še pet kg več, LG g3 skoraj 60 kg, iphone 5 in galaxy note 3 pa skoraj 70 kg sile. Posebej oba korejska telefona s plastičnim ohišjem sta ta preizkus zelo dobro prestajala, saj sta se ves čas krivila, ampak potem tudi vračala v pravo obliko. 

Medtem je Apple, kot odziv na afero nekaterim ameriškim medijem, denimo portalu The Verge, pokazal svoj laboratorij za preizkušanje vzdržljivosti telefonov. V njem so menda pred začetkom prodaje uničili 30 tisoč šestic.