Naj se telefon polni kar na mizi ali na steni

Brezžično polnjenje počasi se prijemlje in postaja uporabno, manjka pa več podpore proizvajalcev.

Objavljeno
07. maj 2016 17.47
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

V kuhinji se je induktivna tehnologija že zelo uveljavila, marsikdo kuha le še tako. Tam tudi prinaša prednost, saj indukcijsko kuhališče posodo in vodo v njej segreje bistveno hitreje kot steklokeramično ali celo običajno električno. Prav tako je indukcija uporabna za polnjenje elektronskih naprav, a se tam uveljavlja počasneje.

Počasnejši prodor indukcijskega ali, kot je običajno poimenovano, brezžičnega polnjenja ni tako presenetljiv. Telefon ga mora podpirati, s tem narastejo stroški, v industriji je dolgo potekala bitka med standardi in predvsem je tako polnjenje počasno. Kar se še posebej pozna pri današnjih baterijah z vse večjo zmogljivostjo in ob vse hitrejših žičnih polnilnikih. Čeprav je tudi brezžično polnjenje napredovalo.

Indukcija povsod

Polnjenje skoraj povsem izpraznjenega telefona z baterijo, ki ima kapaciteto 3600 mAh, s hitrim žičnim polnilnikom (izhodni tok 2 A ali več) traja manj kot uro in pol, z brezžičnim pa približno tri. Torej najmanj dvakrat dlje. Tehnologija sicer temelji na tem, da polnilnik s tuljavo ustvarja elektromagnetno polje, manjšo tuljavo ima vgrajen tudi telefon in po prevodnih stikih se energija prenaša iz ene naprave v drugo. Zadnja stran telefona s podporo za induktivno polnjenje mora biti steklena ali plastična, z aluminijem pač ne gre. Zato večina boljših modelov zadnjega obdobja, razen Samsungovih galaxyjev s in Microsoftovih lumij 950, ne omogoča brezžičnega polnjenja. Večina jih podpira standard qi (kar se izgovori či), samsungi tudi konkurenčni standard powermat.

Xvida dodaja še magnete

Kljub vsem oviram nekateri ponudniki, med njimi kavarniška veriga Starbucks in trgovec s pohištvom Ikea, že ponujajo integrirano brezžično polnjenje. Obiskovalec ali kupec ustrezne mize tako le odloži telefon na pravo mesto, da se vedno polni. Pri tem pa je polnilnik skrit, na površini mize se vidi samo njegov zgornji del. Tudi nekateri proizvajalci monitorjev, denimo Samsung, imajo v portfelju modele z integriranim brezžičnim polnilnikom.

Podobna zamisel se je porodila v slovenskem podjetju Xvida, ki proizvaja nosilce in podstavke za pametne telefone in tablice. V najnovejšo družino tovrstnih izdelkov so vgradili še brezžično polnjenje po standardu qi, za telefone pa pripravili ustrezne ovitke in nalepke. V primerjavi z drugimi tovrstnimi polnilniki je namreč razlika v tem, da so Xvidini magnetni. Telefon tako lahko na podstavku ali nosilcu stoji pod kotom ali pokončno, ne zgolj vodoravno, kar pomeni, da ga je med polnjenjem priročneje uporabljati.

Omenjeno podjetje, ki bo svoje izdelke še dobra dva tedna ponujalo na kickstarterju – dovolj sredstev za zagon proizvodnje je sicer že zbralo – kasneje pa verjetno tudi v trgovinah, ima v ponudbi pet izdelkov in univerzalno nalepko z magnetom za telefone, ki brezžično polnjenje že podpirajo. Prvi izdelek je aluminijasto pisarniško stojalo, na katerem je telefon malce nagnjen in toliko dvignjen, da je pri roki. Za domače okolje je namenjen stenski nosilec, na njem bo telefon stal pokončno. Magneti so menda dovolj močni, prav tako nalepka na nosilcu, da ne bo odpadel s stene in ustvaril luknje v beležu. Dva nosilca pa sta namenjena uporabi v avtomobilu. Eden ima klasičen prisesek za vetrobransko steklo, drugega je mogoče pritrditi v prezračevalnike. Peti izdelek je ovitek za iphone, ki omogoča polnjenje brez kabla, saj jabolčni izdelek tega privzeto ne podpira. Ovitek ima vgrajeno potrebno tuljavo, elektroniko in magnete in zapolni priključek lightning, da se električni tok steka v baterijo telefona. Polnjenje s konstantnim tokom 0,97 A je tako rekoč enako hitro kot z Applovim žičnim polnilnikom.

Velik cenovni razpon

Izdelki podjetja Xvida in tudi originalni polnilniki proizvajalcev telefonov stanejo 40 evrov ali več. Ker ti ponudniki poskušajo s takimi dodatki ustvarjati marže, kar je pri samih telefonih vedno težje, in ker okrog dodatkov spletejo bolj ali manj privlačne in prepričljive zgodbe. Zraven pa prodajajo še »zanesljivost« in »varno« tehnologijo. Bolj znana kitajska podjetja prodajajo enako funkcionalne tovrstne polnilnike za približno polovico cene, na tržnicah elektronskih naprav na Kitajskem pa jih je mogoče kupiti za smešne zneske, celo za samo dva evra, kolikor je stal polnilnik na fotografiji. Preizkusili smo vse tri možnosti, originalni Samsungov dodatek, polnilnik anker za približno 15 evrov (na nemškem Amazonu) in kitajski izdelek fantasy. Na pogled – glede hitrosti in zanesljivosti polnjenja – vsi trije svojo nalogo opravljajo povsem enako. Nismo pa merili količine sevanja, ki jo oddajajo med delovanjem.

Vsekakor je brezžično polnjenje priročno in dober način, kako baterijo telefona vseskozi imeti povsem napolnjeno, pa tudi za preprečevanje praznjenja, če denimo v pisarni poslušamo glasbo s telefona. Toda za polnjenje izpraznjene baterije zaradi dolgotrajnosti pride v poštev samo čez noč. Takrat pa je bolj ali manj vseeno, če v telefon vtaknemo kabel. S prevlado obrnljivega priključka usb-c (Applov lightning je to uvedel že pred leti) bo tudi to povsem nestresno početje.