Nastavite varnost in zasebnost uporabniškega računa za Googlove storitve

Ameriški ponudnik je eden redkih, ki omogoča tako podrobno nastavljanje. Zdaj je vse to pregledno združil na enem mestu.

Objavljeno
02. junij 2015 14.14
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Po koncu konference I/O je Google uporabnikom ponudil dobrodošlo možnost urejanja vseh nastavitev njihovega uporabniškega računa na enem mestu. Treba se je prijaviti na spletnem mestu myaccount.google.com in potem uporabnik lahko določa, kako se prijavlja v Googlove storitve, kako so te videti in predvsem koliko ga spletni velikan sledi pri uporabi storitev.

Prvi razdelek je povezan s prijavo v račun in varnostjo (sign-in & security). Tu je mogoče določiti, da je za prijavo potrebno dvostopenjsko prepoznavanje (2-step verification), kjer uporabnik dobiva kratka sporočila na svoj mobilnik. Če Googlu nočete dati mobilne številke, potem dvostopenjska verifikacija odpade. Tu so še drugi e-poštni naslov, kamor gredo prošnje za menjavo pozabljenega gesla, skrivno vprašanje za preverjanje pristnosti uporabnika, pregled naprav, na katerih je uporabnik povezan v Googlove storitve, in povsem na dnu možnost dovoljenja »manj varnim napravam«, da se povežejo v Googlov račun. S tem uporabnik omogoči nekatere e-poštne odjemalce ali zunanje programe za takojšnje sporočanje (pidgin), ki jih Google sicer blokira.

Več zasebnosti v zameno za malo manjšo uporabnost

Drugi, bolj zanimiv razdelek je osebni podatki in zasebnost (personal info & privacy). Tu je mogoče videti, koliko Google ve o posamezniku, in izključiti večino sledenja, ki ga algoritmi opravljajo, da uporabniku dajejo prilagojene, »personalizirane« predloge in mu pomagajo na druge, menda koristne načine.

Vključiti ali izključiti (pravzaprav začasno prekiniti) je mogoče shranjevanje podatkov o brskanju po spletu in iskanju na googlu, o lokacijah, kjer se uporabnik nahaja, o napravah, ki jih uporablja, o glasovnem iskanju na teh napravah, o iskanju in ogledanih videih na portalu youtube. Nato pridejo na vrsto oglasi. V podrazdelku je možno videti, kaj Google ve o vašem spolu, starosti, maternem jeziku in zanimanjih. Ker se se sam iz tovrstnega in preostalega sledenja že pred časom izključil, podatkov zame tu ni. Uporabnik pa se lahko vpiše ali izpiše iz prikazovanja oglasov na podlagi zanimanj tako na Googlovih portalih kot tudi Googlovih oglasov širše, po celotnem spletu.

Kdor meni, da mu Googlova zgodovina pomaga ali pri spletnem iskanju in brskanju, ali pri uporabi pomočnika google na telefonu, ali pri prikazovanju oglasov, ali pa morda še pri čem, naj sledenje in prilagojene oglase pusti vključene. Zavedati pa se mora, da ameriški ponudnik storitev ve veliko o njem. Drugi pa imajo možnost, da vse po vrsti izključijo. V nasprotju z drugimi ponudniki Google dejansko daje to možnost, kar je pohvalno.

Izdelava varnostne kopije

Nadalje je tu še pregled, kako posameznik uporablja Googlove storitve in možnost arhiviranja (ustvarjanja varnostne kopije) vseh podatkov na Googlovih strežnikih, ki so povezani s posameznim uporabnikom. Med temi so kontakti v imeniku, vnosi v koledarju, datoteke v oblačni shrambi google drive, fotografije na storitvi google photos, zaznamki, e-pošta, pogovori v storitvi hangouts, zgodovina lokacij v zemljevidih in še nekatere druge informacije.

V zadnjem razdelku nastavitve računa (account preferences) pa je mogoče med drugim nastaviti jezik, preveriti zasedenost shrambe drive in popolnoma izbrisati račun in z njim povezane podatke.

Priporočamo, da se sprehodite skozi svoje podatke na Googlovem računu in morda kaj prilagodite. Če nič drugega, po dolgem času spremenite geslo za kakšno bolj varno.