Nokia lumia 930: Še en vsestranski izdelek, ki pa v ničemer ne izstopa

Microsoft bi moral čim prej izdelati vrhunski mobilnik, ki bi ostalim proizvajalcem dal misliti.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.56
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Kdor želi najbolj izpopolnjen pametni telefon, ima po splošnem prepričanju na izbiro samo dva - ali iphone ali Samsungov galaxy s. Ta ljudska modrost ne drži popolnoma, pa vendar windows phone doslej ni ponujal ničesar, kar bi pritegnilo najzahtevnejše ali vsaj najbolj izbirčne uporabnike. Je nokia lumia 930 končno tisto pravo?

Vse odkar so pred skoraj štirimi leti v trgovine in k operaterjem prišli prvi telefoni s sistemom windows phone, čakamo na pravega paradnega konja, ki bi izstopal ne samo v svojem hlevu, ampak tudi na derbiju z vsemi drugimi najboljšimi pametnimi telefoni. Samsung omnia 7, htc 8x in lumie 900, 920 in 1520 to niso bili, tako zaradi strojnih kot programskih pomanjkljivosti.

Zdaj ko je Microsoft z različico 8.1 windows phone po funkcionalnosti končno približal androidu in iosu 7 in odpravil vse večje zaostanke in pomanjkljivosti - čeprav po drugi strani še vedno ni ponudil ničesar zelo mikavnega, kar bi tekmecema manjkalo - res čakamo le še hardverski presežek. Lumii 930 na pogled in otip skoraj uspe, toda po vsem drugem spet ni tisto, kar bi morala biti, da bi se povzpela na vrh in razvnela tudi domišljijo neljubiteljev windows phona.

Oglat, velik, težak, ampak opazen

Malokateri mobilnik je v zadnjem času med našim preizkušanjem požel toliko zanimanja. Vprašanja, kaj držimo v rokah, so se kar vrstila. Kar pove precej o tem, da Nokia, ki je seveda zdaj samo še oddelek v Microsoftu, še vedno zna izdelati vrhunsko zmes kovine, stekla in plastike. Tako na pogled kot na otip.

Precej oglata lumia je po videzu večino opazovalcev prepričala bolj kot LG-jev tehnološko superiornejši, toda na pogled bolj plebejski g3, ki smo ga preizkušali sočasno. Sprednjo stran v celoti prekriva odporno steklo, ki je ob robovih ravno ukrivljeno navzdol, kar povečuje udobje pri seganju po zaslonu. Bok telefona je iz trdnega aluminija, zadnja stran pa plastična, ampak brez kakšnih čričkov. Po dve črti na sredini zgornje in spodnje strani malo razbijeta monotonijo in verjetno skrbita za boljši sprejem anten.

Brez dvoma lumia 930 deluje najbolj trdno in konkretno med vsemi pametnimi telefoni, ki se ne uvrščajo v kategorijo robustnih. Slaba stran tega dejstva pa je kar precejšnja debelina, saj je v času ultratankih mobilnikov ta nokia videti skoraj kot relikt iz polpretekle zgodovine.

Ne povsem najnovejša tehnologija

Večina strojnih lastnosti tega telefona se bere kot spisek komponent za lanske vrhunske modele. Procesor snapdragon 800, 2 GB pomnilnika, zaslon visoke razločljivosti, 32 GB nerazširljivega prostora za podatke. Še najbolj izstopa precej veliko fototipalo z 20 milijoni točk. Dejansko je 930 le v manjše ohišje zapakirana tablifonska lumia 1520.

Na obnašanje telefona izbira ne povsem najnovejših komponent na srečo ne vpliva dosti. Je namreč hiter in odziven, nikjer nismo zaznali pomanjkanja zmogljivosti. Se je pa pri porabi baterije poznalo, da v telefonu ni novejšega čipa snapdragon 801, pri katerem je Qualcomm bistveno zmanjšal energijsko požrešnost pri enakih ali večjih zmogljivostih. V stanju pripravljenosti in med pogovori lumia porablja izredno malo energije, toda intenzivno brskanje po spletu in še posebej igre jo prav izpijejo. Nekateri tekmeci (xperia z2, galaxy s5) ponujajo dva dneva resne uporabe, lumia 930 temu ni niti blizu.

Če zanemarimo baterijo, lanska tehnologija ni problem, niti dolgoročno, saj ima telefon dovolj zmogljivostne zaloge tudi za kakšno obsežnejšo nadgradnjo operacijskega sistema, toda vseeno Microsoft ne more trditi, da je to mobilnik najvišjega razreda. In ga prodajati po skoraj taki ceni.

Zelo dober fotoaparat

Vsaj fotoaparat je točka, kjer se proizvajalec lahko upravičeno pohvali. Fotografije so res dobre, tudi brez načina hdr, ki ga aplikacija nokia camera nima. Ima pa zato možnost nastavljanja nekaterih drugih parametrov slike. In zajemanje v surovem zapisu (raw) poleg običajnih fotografij jpg s petimi milijoni točk razločljivosti. V tem načinu telefon menda združuje točke na tipalu in tako domnevno izboljšuje končni rezultat.

To je težko potrditi, so pa fotografije lepo osvetljene in kar spodobne tudi v slabi svetlobi. Toda hitro jim zmanjka detajlov, če jih preveč povečujemo, saj razločljivosti preprosto ni dovolj. Bolj tak pristop pomaga za digitalni zum, ki dejansko daje kar dobre rezultate, boljše kot pri Sonyjevih xperiah s prav tako 20-milijonskim tipalom. Brez pretirane izgube kakovosti je mogoče kar precej približati motiv.

Pri videu je lumia 930 prav tako ostala v letu 2013, saj ne ponuja snemanja v razločljivosti 4K. Je pa video full hd zelo kakovosten, še posebej zvok, saj ima telefon mikrofone na različnih koncih ohišja.

Sposoben vseznalec

Zaslon vrste amoled je dober, barve je mogoče prilagajati po svoje in prikaz je lahko zato precej pravilen. Tudi na soncu je dobro viden zaradi polarizacijskih filtrov pod steklom. Na žalost pa je Nokia tokrat izpustila tehnologijo, ki bi omogočala prikazovanje ure in obvestil na zaklenjenem zaslonu.

Poleg tega ima zaslon, verjetno zaradi slabe optimizacije za njegovo matriko (pentile), ki ima pri vsaki točki samo eno podtočko, težave s prikazom fotografij v brskalniku. Fotografije so namreč pogosto videti, kot da so precej nizke razločljivosti, ali pa so hudo nazobčane.

Upamo, da bo Microsoft odpravil to težavo, čeprav se bojimo, da bo najbrž trajalo. Brskalnik internet explorer je namreč integriran v sistem windows phone in proizvajalec ne more izdati zgolj popravka za aplikacijo. To je nasploh ena od težav windows phona, saj nadgradnje in popravki prihajajo počasi in so prepogosto vezani na potrjevanje operaterjev. Google je pametno ločil marsikatere dele sistema od jedra. Tako lahko knjižnice z vtičniki google play services in google play games nadgrajujejo neodvisno od nadgradenj androida in sproti, prav tako vse ključne aplikacije (gmail, chrome, youtube, hangouts).

Dobesedno v korak s tekmeci pa gre lumia 930 z vgrajenim števcem korakov (pedometrov), ki statistiko prikazuje v aplikaciji zdravje in vadba bing.

Cenovno ni ravno konkurenčna

Lumia 930 nikakor ni slab pametni telefon. Večino opravil počne zelo dobro in nikjer prav zares ne odpove. Je hiter, zaslon je lep, fotoaparat kvaliteten, dodatnih funkcionalnosti (pisarna, zdravje) je precej in navsezadnje je malo tako dobro izdelanih mobilnikov. Vseeno pa se vse začne in konča pri ceni in primerjavi s konkurenco.

Za podobno ali le malo višjo vsoto, kot jo je treba odšteti za lumio 930 - pri operaterjih nekaj čez 400 evrov - je mogoče kupiti katerega od tekmecev (galaxy s5, LG g3, htc one m8, xperia z2, iphone 5s), ki ponujajo daljše trajanje baterije, boljši zaslon, snemanje videa 4K, več aplikacij in dodatkov (prek povezave bluetooth low energy), čitalnik prstnih odtisov, boljše zvočnike in več fleksibilnosti.

Ne sicer vse v enem izdelku, toda vsak se ponaša z vsaj nekaterimi od naštetih prednosti. Modeli s podobnimi specifikacijami, kot jih ima lumia 930, torej tisti, predstavljeni lani (xperia z1 in z1 compact, htc one m7, lg g2, nexus 5, galaxy s4), pa so medtem že padli tudi precej pod 400 evrov z vezavo ali celo v prosti prodaji. Microsoft bo moral za resno novačenje najzahtevnejših uporabnikov še letos pokazati kaj bolj izpopolnjenega, tehnološko vodilnega in prelomnega.