Novi mali iphone s staro, preverjeno obliko

Apple je predstavil iphone se za tiste, ki ne želijo večjih 6s ali 6s plus, in nov model tablice ipad pro.

Objavljeno
21. marec 2016 20.36
APPLE-PRODUCTS/
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Apple je pravkar na zanj kratkem, vsega enournem dogodku predstavil nov model iphona, imenovan se, in manjši ipad pro. S prvim želi nagovoriti uporabnike, ki se doslej niso odločiti za nakup telefona z večjim zaslonom (vsaj iphone 6 ali 6s, če že ne 6 plus ali 6s plus), z drugim pa zajeziti padanje prodaje tablic.

Novi iphone se je na pogled popolnoma enak kot iphone 5 izpred treh let in pol oz. leto mlajši 5s. V Applu so namreč vzeli staro, preverjeno in tudi priljubljeno ohišje in izdelali nov telefon z enakim 4-palčnim zaslonom in tehničnimi lastnostmi večjega 6s. To pomeni, da ima se procesor a9, fotoaparat z 12 milijoni točk, ki omogoča tudi snemanje videa 4k in zajemanje »živih« fotografij, čitalec prstnih odtisov, ki v navezi s čipom nfc ponuja možnost plačevanja (apple pay), nima pa zaslonske tehnologije 3d touch. Na voljo bo v dveh različicah - s 16 in 64 GB prostora za podatke - in štirih barvah - srebrni, črni, zlati in rožnati.

Pri vsem skupaj pa je najbolj presenetljiva cena. V ZDA bo treba za model s 16 GB odšteti 400 dolarjev (plus ddv), za 64 GB pa sto dolarjev več. Nemški ceni sta 489 in 589 evrov, s čimer je se še vedno cenejši od pričakovanj. Apple pa bo očitno kot premijsko, luksuzno lastnost zdaj prodajal velikost zaslona. Novi se je denimo tehnološko superiornejši od dražjega, a starejšega iphona 6. Po ocenah analitikov je med uporabniki jabolčnih telefonov še skoraj tretjina takih, ki se oklepajo petice, 5s ali celo starejših modelov. Ali zaradi velikosti ali zato, ker se jim zdita 6 in 6s predraga. Te uporabnike bodo poskušali prepričati z novim izdelkom. Ta v 12 državah v prodajo prihaja že konec meseca, najkasneje do konca maja pa bo na voljo na večini trgov.

Poleg tega je Apple predstavil še ipad običajne velikosti (9,7 palcev) z oznako pro. Temu je mogoče dokupiti tipkovnico, ki se magnetno pritrdi nanj, ponaša se s »profesionalnim« zaslonom, prostora za podatke pa je lahko 32, 128 ali 256 GB, kar je največ doslej v ipadu. Nemške cene se začnejo pri 689 evrih za 32 GB, za 128 GB bo treba odšteti 869, za 256 GB pa 1049 evrov. Različice s povezljivostjo lte bodo še 150 evrov dražje. Tipkovnica bo (v Nemčiji) stala 169 evrov, pisalo pa 109 evrov.

Se bo pa z uvedbo nove tablice v ponudbo pocenil ipad air 2, medtem ko prvega ipada air Apple ne bo več prodajal. Za 50 dolarjev so, vsaj v ZDA, spustili tudi ceno jabolčne ure, ki še ni dobila naslednice. Očitno bo to, skupaj z novimi večjimi iphoni in morebitnimi izboljšanimi neprofesionalnimi ipadi počakalo na Applov septembrski dogodek.