Od nadvlade na ircu do preprodajanja zlonamerne kode

Dokumentarec, ki so si ga zamislili v SI-CERT duhovito in informativno povzema dve desetletji internetnih incidentov.

Objavljeno
23. oktober 2015 16.40
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Na službo za pomoč uporabnikov Siola je poklical uporabnik in se pritožil, da se ne more priključiti na internet. Operater mu je neprijazno odvrnil, da bo moral pač zdržati brez povezave. Čez nekaj časa je Siol ohromil kibernetski napad in na klicnem centru je zazvonil telefon. »Dokler bom jaz brez interneta, boste tudi vi,« je dejal neznani glas.

Kdo je začasno zrušil največjega slovenskega ponudnika interneta? Komu je ameriška tajna služba menda ponujala službo v agenciji za nacionalno varnost? Se najlepša dekleta res niso udeleževala spletnih klepetalnic na »ircu«? Vse to so vprašanja, na katera odgovarjajo ustvarjalci filma o računalniških hekerjih na Slovenskem. Večinoma mladih fantih, ki so nekoč gospodovali na domačem spletu, vdirali v tuje računalnike in včasih zaslužili spodoben kupček tedanjih nemških mark.

Dokumentarec ob 20-letnici

Hekerski dokumentarec so pripravili na nacionalnem odzivnem centru za omrežne incidente (SI-CERT), skupaj s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija. Sklenili so namreč, da za dvajseto obletnico ne bodo pripravili konference, okrogle mize ali zloženke in s tem obkljukali »obveznost«, ampak bodo raje pokazali, kdo so bili slovenski hekerji, kaj jih motivira in zakaj so danes manj vidni kot pred desetimi leti. Zato je vodja SI-CERT Gorazd Božič skupaj z režiserjem Blažem Završnikom pripravil scenarij za film s štirimi glavnimi zgodbami in pred kamero povabil večino poznavalcev domače zgodovine hekerstva.

V filmu je nastopilo več nekdanjih hekerjev in tistih, ki so jih preganjali. V prvem obdobju so si bili elektronski vlomilci in spletni policaji večinoma simpatični, saj hekerji niso iskali osebnih koristi, ampak so se predvsem dokazovali pred drugimi poznavalci in spoznavali računalniške sisteme. Vendar so postajale elektronske igre vse bolj podobne spletnim vojnam, hekerji pa so večkrat prestopili mejo med etičnim hekanjem in aktivizmom ter prestopili v kriminal.
Duhoviti filmski pregled zgodovine slovenskega hekerstva je na četrtkovi premieri večkrat nasmejal polno dvorano ljubljanskega Kina Šiška in pokazal, da so lahko tudi računalniške teme »televizične«. Film si bo mogoče prihodnji mesec ogledati na programu nacionalne televizije, nato bo prosto dostopen na svetovnem spletu, predvidoma na youtubu.