Pametni telefoni kitajskih proizvajalcev so že precej konkurenčni

Preizkusili smo huawei ascend mate 7, lenovo vibe x2 in meizu mx4 - Novinec Lenovo bi lahko pokazal več, ostala dva presenečata.

Objavljeno
29. marec 2015 19.07
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Nekoč so bile stojnice kitajskih podjetij na velikih sejmih dobesedno stojnice. Na njih so bili razmetani mobilniki in druga krama, medtem ko so Korejci in Japonci že postavljali zelo velike zloščene razstavne prostore s praktičnim prikazom vseh novih naprav.

Letos takega prizora v sejmu Barceloni skoraj ni bilo več. Razstavni prostori kitajskih proizvajalcev so zdaj videti bistveno bolj bleščeče in resno, pogled nanje ne spominja več na zakotno trgovino v kitajski četrti kakšnega zahodnoevropskega ali ameriškega velemesta. In tudi sami telefoni sledijo tej preobrazbi. Huawei ascend mate 7, meizu mx4 in lenovo vibe x2, ki smo jih preizkusili, so med najboljšimi dokazi. Niso še povsem na ravni najboljšega, kar ponujajo Apple, LG, Samsung ali Sony, toda razlika se z vsako naslednjo generacijo izdelkov manjša.

Lenovo vibe x2: Pričakovali smo nekoliko več

Največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov, ki ima velike aspiracije tudi pri pametnih telefonih, je novo ime na slovenskem trgu mobilnih naprav. Svoj prihod je sicer prestavljal najmanj pol leta in tudi po dokončni predstavitvi mu ne gre vse gladko, saj operaterji še niso potrdili njegovih telefonov za prodajo in tudi večina preizkuševalcev nas je v prvih minutah z modelom vibe x2 naletela na neobičajnega hrošča v programski opremi. So pa mobilniki že na voljo v prosti prodaji, in ker smo težavo hitro rešili, lahko podamo naše vtise o še drugem kitajskem novincu v zadnjem letu.

Če bi ga sodili po prvem dnevu uporabe, bi si zaslužil kvečjemu oceno +2 ali -3. Toda po več kot enem tednu se nam je precej bolj prikupil in mu lahko damo vsaj -4. Poleg hrošča, ki se ga da znebiti s takojšnjo tovarniško ponastavitvijo in spremembo jezika na angleščino - proizvajalec zagotavlja, da dela na popravku - se hitro izkaže, da telefon na otip ni tako prefinjen kot na izgled. Ta namreč poskuša z izbiro barv dajati vtis premijskih materialov, a je izdelek v resnici sestavljen iz dokaj cenene plastike in tudi bolj šklepeta ob pritisku na zaslon kot kakšen drug iz enakega cenovnega razreda (v prosti prodaji vibe x2 stane 420 evrov).

A ni vse tako slabo, telefon je dokaj lahek in nima ostrih robov, in ker nima pokrova na zadnji strani, tudi ne daje vtisa krhkosti. Tako kot meizu ima tudi lenovo vibe x2 32 GB nerazširljivega pomnilniškega prostora za podatke (dejansko cca. 26 GB), kar je za ciljno skupino uporabnikov verjetno dovolj, zahtevnejši pa se bodo že v osnovi ozrli drugam.

Telefon je ravno še prave velikosti za širši krog uporabnikov, in ker ima tipke za upravljanje pod zaslonom z diagonalo pet palcev (12,7 cm), se nam ta nikoli ni zdel premajhen. Zaslon ne blesti z barvami in kontrasti, ima pa dobro svetilnost in zunanjo vidljivost. Presenetil nas je Mediatekov osemjedrni (4+4) procesor, ki celo pri grafično zahtevnih igrah, kot sta asphalt 8 in riptide 2, zahteva le za eno stopnjo nižje nastavitve podrobnosti (razločljivosti) od najvišje, da igra deluje gladko tudi med največjo akcijo na stezi.

Podobno kot meizu se niti Lenovo ni mogel upreti povsem drugačnemu uporabniškemu vmesniku, kot ga pri androidu oglašuje Google. Tudi tu so vse aplikacije na domačih zaslonih, zato priporočamo namestitev zaganjalnika google now, ki znova uvede ločen seznam vseh aplikacij, na domačih zaslonih pa si razporedite le tisto, kar res želite imeti tam. Lenovo tudi vztraja pri tem, da možnosti prikliče tipka pod zaslonom, ne tri pikice na zaslonu. Za prehajanje med aplikacijami je treba to tipko držati. To pomeni, da se najprej prikažejo možnosti, nato pa upravljavec aplikacij. Upamo, da z nadgradnjo na liziko (android 5.0) Lenovo to neumnost spremeni.

Presenetil nas je fotoaparat z jasnimi, detajlnimi fotografijami in dobro delujočim načinom idr. Pa tudi z bistveno slabšo kakovostjo videa, kot jo ponuja pri fotografiji, kar je nenavadno. Lenovov novinec je v določenih pogledih, denimo zmogljivostno in po razločljivosti zaslona, naprednejši kot sicer zelo podoben Samsungov galaxy a5. Toda ta je kovinski, precej bolj uravnoteženo zasnovan, z daljšim trajanjem baterije in bistveno bolj izpopolnjeno in uporabno, čeprav preobsežno preobleko androida. Vibe x2 je tako spodoben prvi poskus, pa vendar od podjetja, ki želi primat tudi pri pametnih telefonih, pričakujemo več. Precej več.

Meizu mx4: Velik napredek v manj kot letu

Meizu mx4 je najboljši pokazatelj tega, koliko lahko proizvajalec v slabem letu izboljša svoj paradni izdelek. Prejšnji mx3, s katerim je znamka meizu debitirala v Sloveniji, je imel nekaj svetlih točk, a je bil v splošen precej povprečen izdelek. Naslednik je napredek v vseh vidikih. Začne se že z ohišjem, ki je večinoma kovinsko in se ga zdaj da dokaj brez težav odpreti za dostop do reže za kartico sim. Zaslon je večji - v diagonalo meri nenavadnih 5,36 palcev (13,61 cm) z nestandardnim razmerjem stranic 15 : 9 in razločljivostjo 1152 x 1920 točk. Zaradi teh čudnih mer je telefon precej širok, sicer pa ni večji od kakšnega htc-ja one ali xperije z3, morda malo debelejši. Kar mu tudi pomaga, da nima izbokline za fotoaparat. Ta je verjetno največje presenečenje pri meizuju mx4, saj se tipalo fotoaparatske velikosti z 20 milijoni točk izkaže podobno dobro kot podobno (enako?) tipalo v Sonyjevih xperijah z. Podrobnosti je presenetljivo veliko, šuma presenetljivo malo in algoritmi spodobno opravljajo svoje delo. Morda celo bolje kot pri samem Sonyju.

Pri večini vsakdanjih opravil je telefon spodobno hiter, le grafično zahtevnejše igre mu ne gredo najbolje od rok. Bo pa trajanje baterije veselilo uporabnika, čeprav ne tako kot pri huaweiju ascend mate 7 z res orjaško zalogo energije. Zaslon si zasluži oznako v redu, a bi lahko imel boljše kontrastno razmerje in predvsem ponujal večjo vidljivost na soncu. Največja težava, vsaj za kupce na tej strani sveta, pa je še vedno uporabniški vmesnik. Meizu vztraja pri applovski eni tipki pod zaslonom - tu je občutljiva na dotik, ne fizična, kot pri iphonu. Za vse druge navigacijske komande si je treba pomagati s potegi prsta od roba zaslona. Vse skupaj bo za uporabnike, ki so navajeni drugih androidnih telefonov gotovo nekoliko konfuzno. Še toliko bolj, ker so po stari navadi kitajskih proizvajalcev vse aplikacije na domačih zaslonih - kot v sistemu ios.

Meizu mx4 za nekaj čez 300 evrov v prosti prodaji ali dobrih 200 z dveletno vezavo ponuja precej napredno tehnologijo, čeprav se da najti tudi ne sicer najnovejše, a verjetno bolj dodelane izdelke drugih znamk za podoben denar. Ob tem ne podpira omrežij LTE na frekvenčnem pasu 800 MHz. Vendar Tušmobil (kmalu Telemach), ki edini ponuja ta telefon, LTE tako ali tako še ne ponuja. Pri dokaj neznanem kitajskem proizvajalcu imamo tudi pomisleke glede programske opreme in njenih nadgradenj ter poprodajne skrbi za kupce.

Huawei ascend mate 7: Huawei je še spredaj

Kar takoj opravimo z neizpodbitnim. Čeprav se velikost povprečnega pametnega telefona povečuje, je ascend mate 7 za večino uporabnikov prevelik kot vsakdanji spremljevalec. Toda kdor gre čez to ali ga bo imel kot mini tablico, bo verjetno nad nakupom za 500 evrov zmerno navdušen. Podobno kot meizu je tudi huawei kovinski, vendar bistveno boj sploščene oblike. Pri njem izstopata dve lastnosti. Ena je čitalec prstnih odtisov na zadnji strani, ki je na ravno pravem mestu za palec. In na napačnem, če telefon počiva na mizi, saj ga je treba vzeti v roko za odklepanje zaslona z odtisom. To je sicer na žalost tudi ena funkcionalnost, ki jo čitalec ponuja. Na žalost zato, ker je prvi čitalec po Applovem, ki res zanesljivo deluje. Treba je le postaviti prst nanj in ga prepozna. Težavo smo imeli samo na hudem zimskem mrazu, sicer pa je čitalec deloval odlično.

Druga odlika je baterija. Kar 4000 mAh je zagotavljalo dva dneva uporabe ne glede na to, kaj smo s telefonom počeli. Ob zmernejši uporabi bi zlahka dosegli še kakšen dan več. Vendar je stalna uporaba smisel telefona (tablice?) z dobrim zaslonom in tudi presenetljivo hitrim procesorjem - glede na to, kako slabe zmogljivosti je pokazal ascend p7 s prav tako domačim Huaweijevim procesorjem. Od vseh treh kitajskih Proizvajalcev Huawei tudi razvija najbolj všečen in najmanj zapleten uporabniški vmesnik. Fotoaparat pa je primerljiv s tem, kar v enakem cenovnem razredu ponuja konkurenca.

Za drugo napravo je huawei ascend mate 7 verjetno predrag oziroma je za tak denar verjetno vseeno bolje kupiti pravo tablico. Razen za kupca, ki res rabi in uporablja dva telefona. Kot edini telefon pa je morda nekoliko prevelik. Jasno pa kaže, kakšen napredek vsake pol leta uspe Huaweijevim inženirjem, in če se bo trend nadaljeval pri skorajšnjem modelu p8, se imajo korejski in ostali proizvajalci česa bati.